Νέα όψη έχει αποκτήσει ο περιβάλλοντας χώρος και η είσοδος του σπηλαίου Γερανίου, ενώ εκκρεμεί η εγκατάσταση μόνο του αναβατορίου για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου το έργο τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Ρ.Ν.» τον επόμενο μήνα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και από κει και πέρα ο δήμος καλείται να αποφασίσει τη διαχείρισή του και το πότε αυτό θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για τους ντόπιους και τους τουρίστες.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία «ΑΝΤΕΚΑ Α.Ε.», ύψους 164.774,01 ευρώ, υπογράφηκε στις 17-11-2022. Ο συμβατικός χρόνος περαίωσης του έργου ήταν δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή μέχρι 17-11-2023. Ωστόσο έχει πάρει δυο παρατάσεις με την τελευταία που έληξε 16 Μαΐου. Κατά την εκτέλεση του έργου προέκυψε καθυστέρηση στις προμήθειες των υλικών κυρίως στο αναβατόριο των ΑΜΕΑ. Προκειμένου επίσης να συνταχθεί και εγκριθεί ο 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών, να υπολογιστούν οι αναθεωρήσεις του έργου απαιτείται πρόσθετος συμβατικός χρόνος που σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο εκτιμάται ότι πολύ πιο σύντομα και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παραληφθεί και θα έχει εγκατασταθεί το αναβατόριο.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε και αρχαιολογική ανασκαφή με στόχο την διάσωση και αξιοποίηση του πλούσιου σε αρχαιολογικά – παλαιοντολογικά ευρήματα και με εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο σπηλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι η έκτασή του σπηλαίου καλύπτει τα 1.200 τ.μ. και έχει εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο στα έξι συνολικά τμήματα που διαθέτει. Το σπήλαιο διαθέτει επίσης σημαντικά ευρήματα, τα οποία αποκαλύπτουν δραστηριότητες και στοιχεία της εποχής. Οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να ανακαλύψουν αδιατάρακτα αρχαιολογικά στρώματα και να αποδείξουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της Νεολιθικής περιόδου, από το 6.000 π.Χ. μέχρι το 3.000 π.Χ., στα ευρήματα περιλαμβάνονται και οι σκελετοί ζώων, καθώς και τριών ανθρώπων.
Οι εργασίες που υλοποιήθηκαν αφορούν στην:
– διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο
– διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα
– διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώθηκε καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.
Σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες αυτές περιελάμβαναν τα ακόλουθα:
– Συστηματική περισυλλογή των διάσπαρτων επιφανειακών ευρημάτων σε όλη την έκταση του σπηλαίου και
– Καθαρισμό και ανάδειξη των τομών της παλαιότερης ανασκαφής.
– Επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών.
– Φωτογραφική τεκμηρίωση, καταγραφή, σχεδίαση, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων που τυχόν θα προκύψουν.
– Τεκμηρίωση της ανασκαφικής έρευνας (εποπτικό υλικό, έκδοση πληροφοριακού τεύχους, πινακίδες με ενημερωτικό υλικό στην είσοδο και στις θέσεις αποκάλυψης των αρχαιολογικών ευρημάτων, δημιουργία ιστοσελίδας στον κόμβο «Οδυσσέας»).
– Επίβλεψη των τεχνικών εργασιών διαμόρφωσης του σπηλαίου και του περιβάλλοντος χώρου.
Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας του οικισμού Γερανίου, μεταμορφώνοντάς τον σε πόλο έλξης επιστημόνων και επισκεπτών αναψυχής.