Την ανάγκη δημιουργίας ΚΔΑΠ γι’ αυτήν απασχόληση των παιδιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο επισημαίνει με θέμα που θέτει στην συνεδρίαση λογοδοσίας του δήμου Ρεθύμνου η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιώαννα Δακανάλη.
Ειδικότερα, αναφέρει: «Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην διαδικασία έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και άλλοι εποχιακοί εργαζόμενοι αποτελούν στον δήμο μας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μαζί όμως με την έναρξη της σεζόν, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, έρχεται για άλλη μια φορά η αγωνία της φροντίδας και της φύλαξης των παιδιών. Ειδικά μάλιστα μετά το κλείσιμο των σχολείων και την σταδιακή κορύφωση της τουριστικής κίνησης με την εντατικοποίηση, τα σπαστά ωράρια, τον δραστικό περιορισμό των ρεπό, το πρόβλημα της φροντίδας των παιδιών παίρνει δραματικές διαστάσεις.
Στη χώρα μας το θέμα της φροντίδας των παιδιών, όπως και πολλές άλλες κοινωνικές ανάγκες, οι κυβερνήσεις και το κράτος διαχρονικά, για να αποφεύγουν το κόστος αυτών των αναγκών, το φόρτωναν στις πλάτες της οικογένειας και κυρίως της γυναίκας. Με την μαζική όμως εργασιακή ένταξη των γυναικών, την εντατικοποίηση των ρυθμών και για αυτές, το πρόβλημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις με παρενέργειες στο δημογραφικό και σε άλλους τομείς. Γι’ αυτό έγιναν παρεμβάσεις (προσχολική αγωγή, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ) για την εκτόνωση και διαχείριση του προβλήματος αλλά όχι για την πλήρη αντιμετώπισή του ως κοινωνική ανάγκη και αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Στην πραγματικότητα η ευθύνη συνεχίζει να πέφτει στην οικογένεια, που πρέπει να πληρώνει κυρίως σε ιδιωτικές δομές για την φροντίδα των παιδιών. Επειδή όμως βλέπουν ότι για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα αυτό είναι φύση αδύνατον και με την πίεση των λαϊκών διεκδικήσεων, ενεργοποιήθηκαν τα πρόγραμμα των ΚΔΑΠ. Γι’ αυτό εξ αρχής απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό. Που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από τα σημερινά όρια της επιβίωσης. Γι’ αυτό έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και ως προς την χρηματοδότηση, που είναι ευκαιριακή και ότι περισσέψει από τις πλουσιοπάροχες παροχές των ομίλων. Δεν έχουν μόνιμο προσωπικό κλπ. Γίνεται συστηματική προσπάθεια και η ανάγκη αυτή να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό η όποια κρατική χρηματοδότηση δεν διοχετεύεται σε κρατικές-δημοτικές δομές αλλά δίνεται με την μορφή του voucher, που ο δικαιούχος γονιός την χρησιμοποιεί και σε ιδιωτικές δομές.
Έστω κι έτσι οι δομές αυτές δίνουν μια κάποια ανακούφιση στα νέα ζευγάρια, στους εργαζόμενους γονείς. Συμβάλλουν έστω και με ελλείψεις στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ομαλή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Είναι θέμα οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και του λαού που θα κατακτήσουν η προστασία και φροντίδα των παιδιών να κατοχυρωθεί στην πράξη ως κοινωνική ανάγκη και κρατική ευθύνη.
Είτε έτσι είτε αλλιώς το θέμα της φροντίδας των παιδιών την καλοκαιρινή περίοδο, που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υποχρεώνεται να εργάζεται με φρενήρεις ρυθμούς, που τα σχολεία είναι κλειστά, είναι πολύ οξυμένο και πρέπει ειδικά να αντιμετωπιστεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
Με το πρόγραμμα που τώρα εφαρμόζεται, οι αιτήσεις κατατίθενται αυτή την περίοδο για να ξεκινήσουν τα τμήματα τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλος Ιουλίου της επόμενης χρονιάς. Δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και γι’ αυτό οι αιτήσεις δεν είναι πολλές. Το 2023 -2024 στο δήμο μας, λειτούργησαν 3 τμήματα ΚΔΑΠ (Πόλη, Ατσιπόπουλο, Σταυρωμένο). Με την αναπλήρωση των παιδιών που αποχωρούσαν σταδιακά απορροφήθηκαν όλες οι αιτήσεις. Μάλιστα το ΚΔΑΠ Ατσιποπούλου που το παρακολουθούσαν 3 μόλις παιδιά, έκλεισε και μεταφέρθηκαν στην πόλη με 17 παιδιά, 22 του Σταυρωμένου. Όπως πληροφορηθήκαμε η κοινωνική υπηρεσία, που κι αυτή βλέπει τις οξυμένες ανάγκες την καλοκαιρινή περίοδο, προγραμματίζει κάποιες προσλήψεις για την λειτουργία ενός επί πλέον τμήματος. Φαίνεται να προκύπτουν προβλήματα αφού δεν προβλέπονται νέα voucher άρα και νέα χρηματοδότηση αυτή την περίοδο, αδυναμία των οικογενειών στις συνθήκες της σημερινής ακρίβειας να ανταποκριθούν στα τροφεία κλπ. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τουλάχιστον σε όλη του την έκταση.
Η πρόταση που καταθέτουμε είναι με ευθύνη του κράτους και της ΕΕΤΑΑ να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα φροντίδας των παιδιών την καλοκαιρινή περίοδο στις τουριστικές τουλάχιστον περιοχές. Να εξασφαλιστεί ειδική χρηματοδότηση από τα συναρμόδια υπουργεία στα οποία θα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και το υπουργείο τουρισμού. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα να κατατίθενται τον Γενάρη, που κατατίθενται και οι αιτήσεις επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία και τα αποτελέσματα να βγαίνουν Απρίλη ή Μάη. Η φιλοξενία των παιδιών να καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο από το κλείσιμο έως το άνοιγμα των σχολείων. Η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά για τις δομές των δήμων για να μπορέσουν να κάνουν ένα πιο ολοκληρωμένο και σχεδιασμό. Να υπάρξει ειδική αυξημένη χρηματοδότηση για ΚΔΑΠ, που θα λειτουργήσουν (όπου φυσικά ο δήμος το επιλέξει) με την μορφή ημερήσιας κατασκήνωσης από την οποία θα περάσουν ανα 15νθήμερο (;) όσα παιδιά το αιτηθούν. Πρέπει να αναλογιστούμε πως ενώ ο τόπος μας φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες για διακοπές, υπάρχουν εκατοντάδες δικά μας παιδιά, που δεν τις έχουν γευτεί.
Εννοείται ότι το σχέδιο αυτό φέτος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πρέπει όμως έγκαιρα να υποβληθεί στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία και με επιμονή να απαιτήσουμε να ικανοποιηθεί στην ουσία του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδοχή του από την δημοτική αρχή.
Πολύτιμη μπορεί να είναι η συμβολή των εργατικών σωματείων (Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων) των Συλλόγων Γυναικών, της Ένωσης Γονέων Ρεθύμνου, που βεβαίως μπορούν και να το επεξεργαστούν καλύτερα με βάση τις ανάγκες τους. Για τον λόγο αυτό φροντίσαμε η πρόταση αυτή να τους κοινοποιηθεί».