Ο ΕΣΔΑΚ θα εξετάσει τα αιτήματα της εταιρίας «ΘΑΛΗΣ» για τις αναπροσαρμογές των τιμών, προκειμένου να επεκταθεί η λειτουργία του εργοστασίου στο Αμάρι
Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού Ρεθύμνου, καθώς όπως φάνηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες των αργιών, η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, δεν εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους πέντε δήμους του νομού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εργοστάσιο λειτουργεί πέντε ημέρες την εβδομάδα (τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστά) και μάλιστα με μια βάρδια. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι αναποτελεσματικός, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων είναι μεγάλος και η κλειστή μονάδα επί δυο ημέρες δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στον μητροπολιτικό δήμο. Πρόβλημα το οποίο αποτυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες λόγω και των αργιών και το οποίο αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης και κατ’ επέκταση της αύξησης του όγκου των απορριμμάτων. Και μπορεί χαριστικά οι πόρτες του εργοστασίου να ανοίγουν το Σάββατο για να αδειάζουν κάποια απορριμματοφόρα ποσότητες απορριμμάτων που έχουν συγκεντρώσει, ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα διότι τη Δευτέρα φτάνουν νέες ποσότητες που δεν μπορούν να επεξεργαστούν.
Το πρόβλημα έχει πάρει ήδη διαστάσεις καθώς η εταιρία «Θαλής» που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου υποστηρίζει ότι με βάση τη μελέτη που έγινε (το 2016) η Μονάδα θα επεξεργάζεται ετησίως 34.000 άτονους απορριμμάτων και με βάση τους υπολογισμούς που είχαν γίνει αρκούσε πενθήμερη εργασία σε μια βάρδια.
Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά πραγματικά δεδομένα καθώς μόνο ο δήμος Ρεθύμνου σήμερα παράγει 38.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί τα απορρίμματα των υπόλοιπων τεσσάρων δήμων του νομού.
Για να επεξεργαστεί περισσότερα απορρίμματα η μονάδα του Αμαρίου απαιτούνται περισσότερες εργατοώρες -μεροκάματα ενώ η εταιρία αξιώνει και αύξηση σχεδόν στο διπλάσιο της τιμής του τόνου απορρίμματος που θα επεξεργάζεται σε δύο βάρδιες.
Χοντρικά αυτό σημαίνει ότι για τον μητροπολιτικό δήμο που σήμερα διαθέτει το ποσό των 2.1 εκ. ευρώ ετησίως για τη διαχείριση των απορριμμάτων του ένα επιπλέον κόστος που ξεπερνά το ένα εκ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα δημοτικά τέλη, τα οποία ο δήμος διατήρησε στα ίδια επίπεδα φέτος, κάνοντας τον προγραμματισμό του με βάση την αρχική τιμή που είχε η εταιρία δηλαδή 57 ευρώ ανά τόνο απορρίμματος.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του ΕΣΔΑΚ στο Ηράκλειο όπου η εταιρία κατέθεσε και εγγράφως στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης το αίτημα με τις οικονομικές απαιτήσεις της. Απόφαση δεν ελήφθη καθώς ο ΕΣΔΑΚ θέλει να εξετάσει με προσοχή τις οικονομικές αξιώσεις της εταιρίας και στη συνέχεια να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης ανέφερε ότι: «Γίνεται διαπραγμάτευση για να λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου και τα Σαββατοκύριακα. Θα δούμε πως θα το κάνουμε. Ζητάνε περισσότερα τα χρήματα. Γι’ αυτό κάνουμε διαπραγματεύσεις για να δούμε τι γίνει, να κάνουμε αντιπροτάσεις και να συνεργαστούμε».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Στέλιος Σπανουδάκης αναφέρθηκε στις οικονομικές αξιώσεις της εταιρίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.»: «Το προφορικό αίτημα της «ΘΑΛΗΣ» – έχει δοθεί και γραπτά τώρα στον ΕΣΔΑΚ για να το δουν με την τεκμηρίωση πως γίνονται οι τιμές – και να καταλήξουν σε σχετικές αποφάσεις. Η εταιρία λέει ότι για να λειτουργήσει και να μπορέσει να επεξεργαστεί τους τόνους απορριμμάτων, που είναι πάνω από 40 χιλιάδες, σε όλο τον νομό, – 38,000 τόνους παράγει ετησίως μόνο ο μητροπολιτικός δήμος, – θα χρειαστεί να κάνει και δεύτερη βάρδια, άλλο ένα οχτάωρο. Μέχρι τώρα κάνει μια βάρδια γιατί όπως μας είπαν, αυτό είχε εκτιμηθεί βάση της μελέτης που έγινε. Για τη δεύτερη βάρδια ζητάνε επιπλέον χρήματα και συγκεκριμένα ζητάνε από 57 ευρώ που δίνουμε σήμερα ανά τον απορριμμάτων 91 ευρώ και για τις δύο βάρδιες. Παράλληλα για να λειτουργεί η ΜΕΑ Αμαρίου το Σαββατοκύριακο ζητούν 5,5 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 300 χιλιάδες τον χρόνο επιπλέον θα πρέπει να καταβάλλει ο δήμος Ρεθύμνου. Αυτό το ζητάει η εταιρία από τον ΕΣΔΑΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια επιβάρυνση πάνω από 1,3 εκ. τον χρόνο επιπλέον. Δηλαδή διπλασιάζεται το κόστος. Εμείς έχουμε υπολογίσει 2,1 εκ. ευρώ με τα 57 ευρώ τον τόνο. Με τα 91 ευρώ της δεύτερης βάρδιας και επιπλέον τις 300 χιλιάδες των Σαββατοκύριακων, από 2,1 εκ. ευρώ θα πάμε στα 3,5 ευρώ. Φυσικά αυτές οι τιμές δεν είναι αποδεκτές από τον δήμο Ρεθύμνης και ειδικά στη μέση της χρονιάς. Η δική μας πρόταση είναι να έχουμε μονή βάρδια με δουλειά και το Σαββατοκύριακο, αυτή είναι η δική μας λύση. Σίγουρα οποιαδήποτε αλλαγή, επιπλέον ωραρίου κ.λπ. θα έχει ένα κόστος. Εάν τελικά προκύψει η υποχρέωση για επιπλέον καταβολή χρημάτων, είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε με αναπροσαρμογές στα δημοτικά τέλη».
Στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Ηρακλείου τα ανακυκλώσιμα του Ρεθύμνου
Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΔΑΚ συζητήθηκε και βρέθηκε λύση για το μεγάλο ζήτημα του Ρεθύμνου που αφορούσε στα ανακυκλώσιμα υλικά. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΔΙΣΑ Χανιών είχε ήδη στείλει τελεσίγραφο στον δήμο Ρεθύμνου ότι λόγω της αύξησης του κόστους του τέλους ταφής απορριμμάτων δεν μπορεί πλέον να διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα του Ρεθύμνου, καθώς τη γραμμή παραγωγής που μέχρι σήμερα διέθετε στον δήμο Ρεθύμνου, πλέον για λόγους εξοικονόμησης κόστους θα τη διαθέτει μόνο στους δήμους των Χανίων. Αν και είχε δοθεί σιωπηρή παράταση, εντούτοις τις τελευταίες ημέρες τα ανακυκλώσιμα του δήμου παρέμεναν στο σταθμό στα Τρία Μοναστήρια και η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης ήταν επείγουσα. Ευτυχώς για το θέμα αυτό δόθηκε λύση από τον ΕΣΔΑΚ και αποφασίστηκε ότι χωρίς κόστος η διαχείριση των ανακυκλώσιμων του Ρεθύμνου να γίνεται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων του Ηρακλείου. Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση αυτή έχει ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς δεν είναι βέβαιον τον μέλλον του Κέντρου Ανακύκλωσης που σήμερα διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
«Με τον ΕΣΔΑΚ βρήκαμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Κάναμε και μια συνεννόηση Ηράκλειο – Ρέθυμνο – Χανιά. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τα ανακυκλώσιμά μας στα Χανιά για λίγες ακόμα ημέρες και μέχρι να πάρουμε κάποιες έγγραφες εγκρίσεις και στη συνέχεια αυτά θα πηγαίνουν στο ΚΔΑ Ηρακλείου (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων). Το θετικό είναι ότι βρέθηκε λύση και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι: «Νομίζω ότι αυτό το θέμα ομαλοποιήθηκε εφόσον συμφώνησε και το Ηράκλειο. Βέβαια η απόφαση αυτή έχει ισχύ μέχρι 31/12. Πάντως μέχρι τον Δεκέμβριο είμαστε καλυμμένοι, χωρίς επιπλέον κόστος».