Θετική είναι η αποτίμηση των φορέων πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνου, των σωμάτων ασφαλείας και των εθελοντικών ομάδων αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο του 2024. Η συνεργασία, η καλή επικοινωνία, η ετοιμότητα και η κατάλληλη προετοιμασία των ομάδων δράσης σε επιχειρησιακό και οργανωτικό επίπεδο αποτέλεσαν, όπως είπαν οι αρμόδιοι, σημαντικές παραμέτρους, που καθόρισαν και καθοδήγησαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων. Παρά τις μεγάλες πυρκαγιές στο Αμάρι που οδήγησαν σε χιλιάδες καμένα στρέμματα γης και απώλειες περιουσιών, η πλειοψηφία των πυρκαγιών που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά. Αυτό ανέφεραν οι αρμόδιοι φορείς πολιτικής προστασίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, που έγινε στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ρεθύμνου το απόγευμα, με συμμετοχή φορέων της Περιφέρειας, του Δήμου, του Ερυθρού Σταυρού, της Εθελοντικής ομάδας «Ένα» και πολλών άλλων ανθρώπων που συνεισέφεραν με τον δικό τους τρόπο στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της θωράκισης του τόπου.
«Το Ρέθυμνο δοκιμάστηκε, όπως δοκιμάστηκε και όλη η Κρήτη»
Η Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου μετέφερε χαιρετισμό εκ μέρους του περιφερειάρχη Κρήτης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και συναδέλφους και εξέφρασε την αισιοδοξία της για μία καλή χειμερινή περίοδο: «Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη, του Σταύρου Αρναουτάκη. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Λέσχη για τη φιλοξενία. Ένα θερμό ευχαριστώ στις εθελοντικές ομάδες όλης της περιφερειακής ενότητας γιατί, όποτε χρειαστήκαμε τους ανθρώπους αυτούς, τους είχαμε δίπλα μας, άνθρωποι, οι οποίοι δεν «ξοδεύουν» μόνο χρόνο από τον ελεύθερο χρόνο τους, που και γι’ αυτούς είναι περιορισμένος, αλλά ξοδεύουν και χρήματα από την τσέπη τους, προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Θέλω να πιστεύω ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι καλός. Συνάδελφοι πρώτου βαθμού, όσοι είστε σε ορεινές περιοχές, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Εύχομαι σε όλους να έχουν υγεία, εσείς και οι οικογένειες σας». Παράλληλα, η κ. Λιονή ευχαρίστησε και τους συναδέλφους της σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο Γιώργος Τσαπάκος, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης με τη σειρά του πρόσθεσε: «Κάνουμε μία αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών σύμφωνα με τους επιστήμονες. Θεωρώ ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά, με τη συνεργασία όλων, με τον συντονισμό και τον δικό μας και της πυροσβεστικής και με τη συνδρομή των εθελοντών, που θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω. Καταφέραμε και αποφύγαμε τα χειρότερα. Το Ρέθυμνο δοκιμάστηκε, όπως δοκιμάστηκε και όλη η Κρήτη σε δύσκολες φωτιές, θυμίζω το Αμάρι, στο οποίο κινδύνευσαν και περιουσίες, αλλά και ζωές, όμως αποφύγαμε τα χειρότερα. Έχουμε μία άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους, την κ. Λιονή, τον κ. Σαρρή και με τους υπόλοιπους φορείς. Βρισκόμαστε στην αντιπλημμυρική περίοδο, την οποία σχεδιάσαμε μέσα στην αντιπυρική. Πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά, έχοντας βροχές και χιόνια, τα οποία επιθυμούμε στο νησί και είναι απαραίτητα. Παράλληλα, είμαστε όμως έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση και οποιοδήποτε φαινόμενο. Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία για τη νέα αντιπυρική περίοδο, έχουμε θέσει θέματα στο αρμόδιο υπουργείο, ανταλλάσσουμε απόψεις για να μας βρει κατάλληλα προετοιμασμένους και η αντιπυρική περίοδος του 2025».
«Για πάνω από 75 μέρες είχαμε δείκτη επικινδυνότητας από 3 έως 5»
Ο Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου, πύραρχος, κατέγραψε το σύνολο των πυρκαγιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, συνιστώντας ότι το απροσπέλαστο φαράγγι του Κοτσιφού αύξησε περισσότερο το επίπεδο δυσκολίας σε επίπεδο επιχειρήσεων: «Ήταν πάρα πολλές οι φωτιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είχαμε 98 ενάρξεις πυρκαγιών, εκ των οποίων οι 37 ήταν δασικές, οι 14 γεωργικές και 47 χορτολιβαδικές. Και κάηκαν 11.281 στρέμματα γης. Η πιο μεγάλη πυρκαγιά ήταν στο Αμάρι και είχαμε επίσης μεγάλες πυρκαγιές στα Σελλιά – στην Κάνεβο, και η πρώτη στα Ακούμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πάνω από 75 μέρες είχαμε δείκτη επικινδυνότητας από 3 ως 5, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Μας δυσκόλεψε ότι είχε πέσει το φαράγγι του Κοτσιφού για το νότιο δυτικό τμήμα του νομού, αλλά ελπίζω ότι πήγαμε καλά και αυτό φαίνεται και από την κοινωνία, που φαίνεται ότι γενικά δεν είχαμε παράπονα. Σίγουρα στο Αμάρι έγιναν κάποιες ζημιές, προσπαθήσαμε όλοι για το καλύτερο. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου είχαμε οχήματα έξω και στις 16 Νοεμβρίου τα βγάλαμε για πλημμυρικά φαινόμενα! Ήταν πολύ περίεργο το φετινό καλοκαίρι».
Ο Μιχάλης Σαρρής, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με τη σειρά του υπογράμμισε: «Ήταν μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος, η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εμείς πραγματοποιούμε μία εκδήλωση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς για την προσφορά τους και τη συνεργασία τους σε αυτή την προσπάθεια του καλοκαιριού, η οποία βέβαια συνεχίζεται, γιατί ξέρουμε ότι η αντιπυρική περίοδος μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά έχουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, για τα οποία προετοιμαζόμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε».
Παράλληλα, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και με εξαίρεση τη μεγάλη πυρκαγιά του Αμαρίου το καλοκαίρι, η Πολιτική Προστασία του Ρεθύμνου αντιμετώπισε επιτυχημένα πάνω από 100 πυρκαγιές, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή: «Στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου είχαμε πάνω από 100 πυρκαγιές, το καλό βέβαια είναι ότι όλες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και άμεσα, αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη πυρκαγιά του Αμαρίου. Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε τα συγχαρητήρια στο πυροσβεστικό σώμα, το οποίο σηκώνει το βάρος όλων αυτών των επιχειρήσεων, τόσο για την οργάνωση, όσο και για την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε δίπλα τους στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και να τους προστατεύσουμε από τα ακραία φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν».
Επιπλέον, ανεξάρτητα από τις κινήσεις και την προετοιμασία των οργάνων πολιτικής προστασίας, είναι κοινή ευχή όλων η αποφυγή ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγάλες καταστροφές και για τα οποία μπορούμε να πάρουμε μόνο μέτρα περιορισμού, αλλά όχι να τα αντιμετωπίσουμε σε ένα συνολικό επίπεδο. Ο κ. Σαρρής πρόσθεσε: «Ως Πολιτική Προστασία που έχουμε την ευθύνη της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα. Ελπίζουμε να μην έχουμε ακραία φαινόμενα, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν έχουμε φαινόμενα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον υπερβολικό όγκο νερών, που είδαμε σε περιπτώσεις, όπως στη Ρόδο και τη Βαλένθια, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για μία εύκολη κατάσταση. Σκοπός είναι να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή».
«Κάθε χρόνο η Ελλάδα καίγεται – να μην εφησυχάσουν οι τοπικές διοικήσεις»
Τέλος, ο Νίκος Μανουσάκης, περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου με την «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η πυροσβεστική υπηρεσία και να ενταθούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για χορήγηση επιπρόσθετων και απαραίτητων χρηματοδοτήσεων ενδυνάμωσης των οργάνων πολιτικής προστασίας: «Πρώτα και κύρια θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις υπηρεσίες και τους πυροσβέστες, που φυσικά δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες και άθλιες εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να προσληφθεί κόσμος και δεν προσλαμβάνεται από την κυβέρνηση, ήδη όλα αυτά τα αιτήματα έχουν μεταφερθεί πολλές φορές και από εμάς με ερωτήσεις στη Βουλή. Ωστόσο, η κυβέρνηση σιωπά. Φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να πούμε και στους εθελοντές, οι οποίοι κάθε χρόνο προσφέρουν και χωρίς την προσφορά τους δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τίποτα. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα της τοπικής διοίκησης, των υπηρεσιών και του κόσμου γενικότερα. Κάθε χρόνο η Ελλάδα καίγεται και κάποια κονδύλια που πρέπει να πάνε σε αυτές τις υποδομές είναι μη επιλέξιμα και αυτό το ζήτημα ξεκινάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάνει μέχρι τη διαχείριση των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να ενεργήσουν. Δεν πρέπει Περιφέρεια και Δήμος να βολεύονται σε αυτήν την πολιτική με περιορισμένα κονδύλια, τα οποία είναι μικρά και άθλια. Χωρίς διεκδίκηση θα συνεχίσει κάθε χρόνο η ίδια κατάσταση».