Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Λεωνίδας Στολτίδης ζητούν να πραγματοποιηθούν, άμεσα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού Μηχανικών στις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης, όπως και στις πολεοδομίες (ΥΔΟΜ), με βάση τις ανάγκες.
Στην ερώτησή τους τονίζουν ότι «Στην περιφέρεια Κρήτης, με βάση τις κουτσουρεμένες προβλέψεις του ΟΕΥ, το πλήθος των Υφιστάμενων Κενών Θέσεων Κλάδου Π.Ε. Μηχανικών είναι 24 και ΤΕ Μηχανικών είναι 18.
Επίσης η έλλειψη του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού και ο μεγάλος όγκος δουλειάς για τους εργαζομένους έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας τους, που έχει καταστήσει την υπηρεσιακή καθημερινότητα του κάθε υπαλλήλου ιδιαίτερα δύσκολη. Οι εναπομείναντες υπάλληλοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όπως θα επιθυμούσαν στις απαιτήσεις της δουλειάς και από την άλλη αντιμετωπίζουν διαρκώς και το άγχος μιας πιθανής μετακίνησης, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, τα «παράλληλα καθήκοντα», τις αυθαιρεσίες των αιρετών, κτλ.
Ακόμα, η πίεση που δημιουργείται στους εργαζόμενους είναι μεγάλη, καθώς, μαζί με την εντατικοποίηση που βιώνουν, έχουν και την απειλή της ποινικής και αστικής ευθύνης, δηλαδή φορτώνονται ευθύνες, ελλείψεις και παραλείψεις του φορέα που υπηρετούν, χωρίς να παρέχεται ουσιαστική νομική κάλυψη αυτών και αναγκάζονται να καλύπτουν τα δικαστικά έξοδα μόνοι τους.
Επιπροσθέτως μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τόσο οι πολύ χαμηλές αμοιβές για τους μηχανικούς του δημοσίου, που σε συνδυασμό με το παραπάνω ασφυκτικό πλαίσιο οδηγεί πολλούς εργαζόμενους σε παραιτήσεις όσο και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με την ανακύκλωση της ανεργίας, με εργαζόμενους με «ημερομηνία λήξης».
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους μηχανικούς στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίοι με αποκαλυπτικά στοιχεία του ΑΣΕΠ αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους. Το 2011 οι μηχανικοί στο δημόσιο ήταν 12000. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 8000 εργαζόμενους μηχανικούς στις δημόσιες υπηρεσίες μόλις το 3% είναι κάτω των 40 ετών, μονάχα 10 στους 8.000 είναι κάτω των 30 ετών, το 62% είναι άνω των 51 ετών, το 15%,, δηλαδή 1200 εργαζόμενοι, είναι άνω των 60 ετών και έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν πολύ σύντομα (εντός διετίας) συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στο τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ένα ποσοστό 35-40% των θέσεων δεν έχουν καλυφθεί λόγω παραιτήσεων κυρίως λόγω των μειωμένων αποδοχών. Στοιχεία, από τα οποία εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα πως η ήδη άσχημη κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη το χάσμα ανάμεσα στη σημερινή κάλυψη και τις διευρυνόμενες ανάγκες, αλλά και υπολογίζοντας τις συνταξιοδοτήσεις των επόμενων χρόνων, τις παραιτήσεις, τους κοινούς διοριστέους μεταξύ διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, κτλ.
Ως αποτέλεσμα των τραγικών ελλείψεων, οι πολεοδομίες και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης δεν μπορούν να υπηρετούν πραγματικά τον λαό και τις λαϊκές ανάγκες, ενώ Κυβέρνηση, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές αξιοποιούν την υποστελέχωση για να προωθούν τη γενικευμένη εκχώρηση υπηρεσιών και υποδομών στους ιδιώτες, τις εργολαβίες, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς κ.ά., με κριτήριο τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, δηλαδή τους κόπους και τον ιδρώτα του λαού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Κρήτης που με προγραμματικές συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εκχωρεί αρμοδιότητες των τεχνικών υπηρεσιών της στη «Δαίδαλος ΑΕ», δηλαδή τον «Αναπτυξιακό Οργανισμό» που έστησε με δήμους της Κρήτης, για να περάσουν αρμοδιότητες και υποδομές στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, βέβαια, και οι εργαζόμενοι στις αναπτυξιακές εταιρείες – οργανισμούς είναι χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη δουλειά.
Επιβεβαιώνεται πως το «ψηφιακό κράτος» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα, καθώς έχει συγκεκριμένη στόχευση και σκοπό να υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων. Γι’ αυτό παρά τις μεγάλες ανάγκες στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά, για ολοκληρωμένα και σύγχρονα έργα υποδομών που να υπηρετούν τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, κύρια των σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, και παρά την τεράστια υποστελέχωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις συνεχίζουν να μην προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Στόχος αυτής της μεθοδευμένης χρόνιας υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων, την οποία υλοποιούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η εξοικονόμηση πόρων, ώστε να δοθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών».
Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Την πλήρη στελέχωση των ΥΔΟΜ και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ώστε οι υπηρεσίες να είναι ικανές να υπηρετούν τις αρμοδιότητές τους, να υπηρετούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
– Να μην πραγματοποιηθεί καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, σε αναπτυξιακούς οργανισμούς.
– Τον εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία, για την αποτελεσματική δουλειά τους.
– Την πλήρη νομική κάλυψη.
– Την αύξηση των μισθών των μηχανικών στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να ανταποκρίνονται στο έργο τους και στις επιστημονικές τους γνώσεις.
– Να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παραπάνω.