Η θερμοκρασία της θάλασσας έχει καταγράψει αύξηση κατά δυο βαθμούς
Αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, πολύ ψηλές θερμοκρασίες αλλά και έντονες βροχοπτώσεις που συχνά οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα είναι μερικές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη ορατές στην Κρήτη.
Το νησί ας που βρίσκεται γεωγραφικά στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει και υψηλότερη θερμοκρασία στις θάλασσες ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατων μελετών, η θερμοκρασία των νερών στο νησί έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, όπως στο νότιο τμήμα της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος, τα τελευταία 30 χρόνια.
Η καταγραφή προτάσεων για τη διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων μέσω της πρόληψης για την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών συζητήθηκαν στο «18th Plinius Conference on Mediterranean Risks», που διοργανώθηκε από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την European Geophysical Union (EGU) και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Χανίων από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.
Το συνέδριο αφορούσε τις φυσικές καταστροφές στη Μεσόγειο, εκτός των σεισμών, τις καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό, το κλίμα κλπ. Σε αυτό συμμετείχαν κυρίως επιστήμονες από Μεσογειακές χώρες, Ιταλοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Έλληνες, Κύπριοι, Ισραηλινοί και κάποιοι από τη Βόρεια Αφρική. «Αυτό το συνέδριο γίνεται πολλά χρόνια και εστιάζει στη Μεσόγειο, η οποία έχει πλούσια καιρική δραστηριότητα, λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε ότι αποτελεί ένα σημείο αιχμής της. Δηλαδή, η θερμοκρασία στη Μεσόγειο αυξάνεται γρηγορότερα από άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως επίσης και η θερμοκρασία της θάλασσας, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί επιστήμονες ασχολούνται με φαινόμενα όπως πλημμύρες, βροχοπτώσεις και ξηρασίες, μεσογειακοί κυκλώνες και φυσικά τις επιπτώσεις σε τομείς όπως η υγεία, στην αγροτική οικονομία και στα πολιτισμικά μνημεία», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Καθοριστικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην ανάληψη πρωτοβουλιών
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ταχύτατες και σοβαρές και η ανάγκη λήψης μέτρων προσαρμογής σε αυτές είναι επιτακτική, τονίζει διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Χρειαζόμαστε μέτρα προσαρμογής, γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή μόνοι μας σαν χώρα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση, υπάρχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα που επιβραδύνουν τη μείωση των εκπομπών των ρύπων. Θα πρέπει σε περιοχές όπως είναι η Κρήτη να οργανώσουμε το κομμάτι της πολιτικής προστασίας, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη ειδοποίηση και συνεργασία, όπως έχει ο δήμος Ρεθύμνου με ένα πολύ ωραίο παράδειγμα προειδοποίησης για του τι θα συμβεί.
Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε να δούμε τι θα κάνουμε και μακροπρόθεσμα με τη διαχείριση άλλων τομέων, όπως είναι ο αγροτουρισμός και η αγροτική παραγωγή που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, με τις παρατεταμένες θερμοκρασίες. Η Κρήτη έχει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους που την επισκέπτονται τον χρόνο και πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους όσο καλύτερα μπορούμε».
Για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων όπως τόνισε ειναι καθοριστικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε συνεργασία πάντα με το κεντρικό κράτος: «Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κεντρική πολιτεία πρέπει να δίνει τις γενικές οδηγίες και τους πόρους χρηματοδότησης, αλλά νομίζω ότι πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο οι περιφέρειες. Δεν γίνεται να φροντίζει μόνο η Αθήνα. Οι περιφέρειες πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας και στο κομμάτι του σχεδιασμού, της αγροτικής παραγωγής και των διαθέσιμων νερών σε συστηματικό και διεπιστημονικό επίπεδο. Πρέπει να καλούν και να ακούν τους επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους σε αυτά τα συστήματα. Πρέπει να βρούμε τεχνικές για να βελτιώσουμε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, με τη χρήση καλύτερων οικοδομικών υλικών, με καλύτερες μονώσεις και γενικά με πράγματα που έχουν κόστη, τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος», είπε ο κ. Λαγουβάρδος.
Χρόνος για την προσαρμογή υπάρχει, απάντησε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε σχετικό ερώτημα των «Ρ.Ν.», τόνισε όμως ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών πρέπει να γίνει γρηγορά: «Υπάρχει χρόνος για να θωρακιστούμε, αλλά θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Ήδη η αύξηση της θερμοκρασίας είναι σημαντική, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις αλλαγές και τις συνθήκες. Βλέπεις χιονοπτώσεις, άνοδο της θερμοκρασίας και είναι ανησυχητικά, άρα πρέπει να δράσουμε.
Είναι απαραίτητο να κάνουμε τέτοια συνέδρια ώστε να ερχόμαστε σε επαφή για να ανταλλάσσουμε απόψεις, εμπειρία και γνώση και να μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερα εργαλεία και υπηρεσίες για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και των αρχών πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αυτών των φαινομένων».
Την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης σημείωσε ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, σε δηλώσεις του στην Τηλεόραση «CreΤa»: «Και στην Κρήτη και στο σύνολο της Επικράτειας, το 75% των θυμάτων ξεκινάει από μία ασφαλή θέση για να περάσει από ένα ρέμα, ένα δρόμο, ο οποίος είναι πλημμυρισμένος. Αυτό οφείλεται σίγουρα και στις προβληματικές υποδομές. Υπάρχει μία ελπίδα ότι μπορούμε μέσα από την πολύ καλή εκπαίδευση και των οδηγών, αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού να μειώσουμε τα θύματα, έχοντας ανθρώπους που είναι καλύτερα ενημερωμένοι, φοβούνται περισσότερο τα επικίνδυνα σημεία του δρόμου και δεν τον περνάνε, χάνοντας τη ζωή τους».