Συγκροτείται ομάδα εργασίας για τον σχεδιασμό νέου νοσοκομείου
Τα προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά και οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους με βασικότερα την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου το πρωί του Σαββάτου με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη και την παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, Μαρίας Λιονή, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανόλη Χνάρη, του διοικητή της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριου Παπαβασιλείου, του διοικητή του Γ.Ν.Ρ., Νίκου Μαλλιαρού, των δημάρχων του νομού, του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, περιφερειακών συμβούλων, του προέδρου του Ο.Α.Κ., του αντιπρόεδρου του επιμελητηρίου, γιατρών και διευθυντών τμημάτων του νοσοκομείου Ρεθύμνης και των κέντρων υγείας του νομού και εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Στη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης αναφέρθηκαν για μια ακόμα φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν.Ρ. αλλά και των Κέντρων Υγείας με την πάγια θέση όλων να είναι οι προσλήψεις προσωπικού.
Οι φορείς αποφάσισαν από κοινού να συντάξουν και να αποστείλουν στον υπουργό Υγείας τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
Η λύση του χαρακτηρισμού του νοσοκομείου σε Άγονο κατηγορίας Α είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν λύνει ριζικά το πρόβλημα, χωρίς όμως να αμφισβητείται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κύριο και βασικό βήμα.
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα που αφορά στη διασύνδεση του νοσοκομείου Ρεθύμνης με κλινικές του ΠΑ.Γ.Ν.Η., αλλά και το θέμα ανέγερσης νέου νοσοκομείου στο χώρο της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το πανεπιστήμιο. Η λύση αυτή μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη, όμως, όπως αποφασίστηκε, θα τεθεί πλέον δυναμικά στο τραπέζι της συζήτησης, γι’ αυτό και οι φορείς εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να το διεκδικήσουν από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας εν όψει και της διαμόρφωσης του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Πρώτα όμως, όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, πρέπει να καταγράψουν ως προσχέδιο μελέτης πόσες κλίνες και κλινικές θα έχει το νέο Νοσηλευτικό Ίδρυμα και ένα πλάνο για το τι θέλει το Ρέθυμνο να κατασκευαστεί στο Γάλλο.
Παράλληλα, όπως είπε, ώριμο προς συζήτηση, όπως πρόσθεσε είναι για αρχή, η διασύνδεση έστω και μιας κλινικής του Γ.Ν.Ρ. με κλινική του ΠΑ.Γ.Ν.Η., γεγονός που αυτόματα θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του νοσοκομείου.
Όλοι οι φορείς και οι γιατροί παρά τις όποιες διαφωνίες τους, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την ενίσχυση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού αναγνωρίζοντας τη σημασία το δημόσιου συστήματος υγείας.
Γ. Κεφαλογιάννης: Οργάνωση πρωτοβάθμιας, κίνητρα σε γιατρούς και δρομολόγηση του νέου νοσοκομείου
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην οργάνωση των κέντρων υγείας, στην κινητροδότηση των ιατρών αλλά και το τι μπορεί να κάνει η πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο. Μίλησε για την πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε για την σίτιση των γιατρών στη λέσχη Αξιωματικών, μια μικρή όπως είπε αλλά όχι ανάξια λόγου παρέμβαση, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε συνεργασία με το επιμελητήριο και τους ξενοδόχους για επιδότηση ενοικίου, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τους γιατρούς. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα είπε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο νομό.
Πρόσθεσε επίσης ότι για τη σύνδεση επιστημονικά με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο υπάρχει ώριμη συζήτηση με το ΠΑ.Γ.Ν.Η. και θα είναι ένα κίνητρο επιπλέον για τους γιατρούς.
Ανέφερε επίσης ότι για το νέο νοσοκομείο η συζήτηση ξεκίνησε το 2021, ενώ σε δημόσια συζήτηση που είχε γίνει με πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.» ο κ. Κεφαλογιάννης είχε θέσει το ζήτημα αυτό.
Όπως είπε, τώρα, εν όψει και της διαμόρφωσης του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας, είναι η ώρα να γίνει μια ομάδα εργασίας για να ωριμάσει η πρόταση με μια προμελέτη, ώστε να κληθούν και τεχνικά κλιμάκια για το τι ακριβώς νοσοκομείο θέλουμε.
Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του κ. Κεφαλογιάννης είπε:
«Για εμάς όπως και τότε έτσι και σήμερα η όποια προσπάθεια στελέχωσης είναι θετική και το όποιο πρόβλημα δημιουργείται δεν αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το πρόβλημα συνδεόταν όπως και συνεχίζει να συνδέεται με τις αποχωρήσεις με βάση τα στοιχεία προσλήψεων αποχωρήσεων, ο αριθμός των γιατρών που προστέθηκε στο ίδρυμα την περίοδο 2011 – 2021 ανέρχεται σε μόλις 10 γιατρούς, αφού προστέθηκαν συνολικά 56 γιατροί και αποχώρησαν 46 προσθέτοντας ουσιαστικά κατά μέσο όρο μόλις ένα γιατρό κατά έτος στο υποστελεχωμένο ίδρυμα. Το 2021 σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός προσλήψεων μόνιμων γιατρών της δεκαετίας. Όπως φαίνεται από τη βελτίωση των ισοζυγίων προσλήψεων αποχωρήσεων η πορεία των συνεχόμενων προκηρύξεων έδειξε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να αλλάζει θετικά ο ρυθμός παραμενόντων γιατρών στο ίδρυμα, κάτι που δεν ίσχυσε το 2023, με δεδομένες τις συνολικά 17 συνταξιοδοτήσεις αποχωρήσεις που δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία ζωτικών κλινικών. Πρέπει να εστιάσουμε στις 17 αυτές αποχωρήσεις που αποδεικνύουν ότι για κάποιους λόγους το ίδρυμα δεν μπορεί να συγκρατήσει το ιατρικό προσωπικό που προσλαμβάνεται. Από το 2019 έχουν προσληφθεί συνολικά 41 μόνιμοι γιατροί αλλά έχουν αποχωρήσει ή συνταξιοδοτηθεί 42».
Μ. Λιονή: Ζωτικής σημασίας η στήριξη των Κέντρων Υγείας για την αποσυμφόρηση του Γ.Ν.Ρ.
Η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, υπογράμμισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του νοσοκομείου. Η κα Λιονή αναφέρθηκε στα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα δίκαιη η διαμαρτυρία των ειδικευόμενων, οι οποίοι δε είναι δυνατόν να μένουν μόνοι τους (χωρίς ειδικευμένο γιατρό). Έκανε λόγο για την ανάγκη σωστής και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας προς του πολίτες του Ρεθύμνου επισημαίνοντας ότι: «Πρέπει να διαχωριστούν οι ρόλοι. Δεν μπορούν να φτάνουν στο νοσοκομείο περαστικά που μπορούν να τα διαχειρίζονται τα κέντρα υγείας. Χρειάζεται επειγόντως να στελεχωθούν τα κέντρα υγείας. Να εξυπηρετούν τους κατοίκους των χωριών. Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται τα κέντρα υγείας».
Μ. Χνάρης: Όλοι μαζί θα στηρίξουμε και θα πιέσουμε για τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως «Άγονο Α»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, που πρότεινε την σύνταξη της επιστολής προς το υπουργείο Υγείας ανέφερε στην τοποθέτησή του πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων του νοσοκομείου αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας του νομού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χνάρης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αντιλαμβανόμενος εξ αρχής ότι το θέμα του νοσοκομείου μας χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και συνένωση δυνάμεων, πρότεινα προ μηνών στον συνάδελφο κ. Κεφαλογιάννη ως μέλος της κυβέρνησης, να ζητήσει και να κλείσει ραντεβού των θεσμικών φορέων του νόμου με την ηγεσία του υπουργείου. Αν και όπως με ενημέρωσε, σε μεταγενέστερη συνομιλία μας, έχει ζητήσει το ραντεβού, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη.
Δεν αντιλαμβάνομαι τι μπορεί να έχει αλλάξει αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, καταρχάς τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου μας ως Άγονο τύπου Α, ούτως ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για την προσελκύσει ιατρικού προσωπικού».
Ν. Μαλλιαρός: Συνεργασίες για την άμεση ενίσχυση του Γ.Ν.Ρ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, αναφέρθηκε στην αύξηση της χρηματοδότησης και στα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το νοσοκομείο Ρεθύμνου τονίζοντας ότι από πλευράς ΔΥΠΕ δεν υπάρχει ο όρος «διάσωση του Γ.Ν.Ρ.». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις άγονες προκηρύξεις γιατρών, 18 στον αριθμό, αλλά και στους γιατρούς που εγκαταλείπουν του Γ.Ν.Ρ.
Από την πλευρά του, ο νέος διοικητής του Γ.Ν.Ρ. κ. Νίκος Μαλλιαρός σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως είναι ζωτικής σημασίας ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου σε άγονο κατηγορίας Α:
«Ως Διοίκηση εμμένουμε σε όσα έχουμε εκφράσει δημόσια μέχρι σήμερα. Δηλαδή ότι χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει τη συνεννόηση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και ένα σαφές πλάνο για τη στελέχωση του νοσοκομείου μας. Αυτό το πλάνο περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών μιας συνολικής προκήρυξης των κενών θέσεων του ιδρύματος, καθώς και τον άμεσο χαρακτηρισμό του σε Άγονο Κατηγορίας Α’.
Παράλληλα, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και η παροχή κινήτρων για την ένταξη νέων ιατρών στο Ε.Σ.Υ. είναι επίσης καίριοι παράγοντες για το νοσηλευτικό μας ίδρυμα. Επιπρόσθετα, έχουμε ήδη εκφραστεί υπέρ της σύνδεσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το ΠΑ.Γ.Ν.Η., ενώ έχουμε θέσει και το θέμα της άμεσης ενίσχυσης του ιδρύματος μέσα από το επικουρικό προσωπικό για το 2024. Παράλληλα, ως διοίκηση έχουμε ξεκινήσει επαφές με θεσμικούς φορείς και την τοπική κοινωνία προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περαιτέρω πακέτο στήριξης προς το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Ως διοίκηση πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης, για να εξασφαλίσουμε την υγεία και την ευημερία των πολιτών μας. Ο διάλογος και η συναίνεση είναι τα κλειδιά για να προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε τις λύσεις που απαιτούνται».
Κοινωνοί στην προσπάθεια στήριξης του Γ.Ν.Ρ. οι δήμαρχοι
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρθηκε σε όσα είπε πρόσφατα στην συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τη δημόσια υγεία στις ορεινές περιοχές, ότι δηλαδή «η Κρήτη δεν είναι δυσπρόσιτη, είναι απρόσιτη. Δεν μπορεί κανείς να την πλησιάσει, δεν υπάρχει κίνητρο. Θα ‘ταν μια σοβαρή αιμοδοσία τα κίνητρα στους γιατρούς από το τέλος διαμονής΄”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη ανέγερσης του νέου νοσοκομείου τονίζοντας ότι: «Είναι πρώτη προτεραιότητα να διεκδικήσουμε αμέσως το νέο νοσοκομείο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το οικονομικό. Προφανώς και είναι και αυτό, όμως είναι και οι υπόλοιπες δυνατότητες που δίνονται σε άλλες περιοχές. Εκτός από τα οικονομικά κίνητρα, λοιπόν, πρέπει οι γιατροί να διασφαλίσουν την επιστημονική ανέλιξη και την διαρκή τους επιμόρφωση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε ένα κέντρο υγείας. Μέχρι τότε όμως, είναι για εμάς μεγάλο στοίχημά μας για να ενταχθεί στην κατηγορία Άγονα Α».
Είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, «14 θέσεις προκηρύχτηκαν, κανείς δεν ήρθε. Γιατί; Γιατί έχουν πάρει είδηση πως μετά γίνονται αποσπάσεις προς τα ΤΕΠ, άρα λένε πως δεν θα έρθουν γιατί την άλλη μέρα θα βρεθώ εκεί». Ο ίδιος πρότεινε, προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς, οι οποίοι μπορεί να μην επιλέγουν το Ρέθυμνο και λόγω του υψηλού κόστους ζωής, να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση να ανακαινίσει σπίτια και να τα διαθέσει σε γιατρούς ανά το νομό.
Δεν είναι μόνο το νοσοκομείο που έχει πρόβλημα επεσήμανε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου. «Δεν μπορεί το Κέντρο Υγείας Περάματος να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου όταν η ίδια η περιοχή του Μυλοποτάμου έχει τόσο αυξημένες ανάγκες», είπε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γιώργος Κλάδος, και συμπλήρωσε οτι :« Ο καθένας από εμάς, από τη δική του θέση, πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε οι γιατροί να επιλέγουν να υπηρετήσουν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στα Κέντρα Υγείας του νομού, προσφέροντας ποιοτική δημόσια υγεία για όλους.. Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι κρίσιμη, ειδικά στην περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου το σύστημα υγείας πρέπει να ανταποκριθεί σε αυξημένες ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο, που ο πληθυσμό αυξάνεται σημαντικά. Επιπλέον, η σοβαρή έλλειψη ειδικοτήτων, κυρίως παιδιάτρων, σε μια περιοχή με αυξημένες γεννήσεις και πολλά παιδιά στα σχολεία, καθιστά τη πρακτική του «εντέλλεσθε» για την κάλυψη κενών σε άλλα νοσοκομεία δύο φορές την εβδομάδα, μαθηματικά αδύνατη. Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να αποσυμφορήσουμε το Νοσοκομείο και να εξασφαλίσουμε ποιοτική υγειονομική κάλυψη για όλους».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, ανέφερε μεταξύ άλλων: « Η υποστελέχωση και οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στην ενδοχώρα, όπως αυτό της Αγίας Φωτεινή στον Δήμο μας, αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες λύσεις και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία. Οι γιατροί και το προσωπικό των δομών υγείας του νομού εργάζονται ακούραστα και αξίζουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξή μας. Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό, ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα στην ασφαλή πρόσβαση των πολιτών στην υγεία».
Ανάλογη ήταν τοποθέτηση του δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη, που εστίασε και στις ανάγκες των ορεινών περιοχών για αξιοπρεπείς παροχές υγείας στους κατοίκους.
Η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, γιατρός η ίδια, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν εδώ και χρόνια να μην υπάρχει εξωτερικό παθολογικό ιατρείο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι για απλές παθήσεις, όχι επείγουσες, να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς. «Θα έπρεπε να καταλάβει ο κόσμος σε τι υπερκόπωση βρίσκεται το προσωπικό τη στιγμή που υπερεργάζεται και υπερεφημερεύει όχι για λίγο. Δεν έχουμε ούτε πόλεμο ούτε πανδημία, οπότε δεν γίνεται οι γιατροί να υπερεφημερεύουν ή να κάνουν πυροτεχνήματα τύπου απογευματινά χειρουργεία. Για να μιλάμε σοβαρά καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας μας εδώ και χρόνια», είπε μεταξύ άλλων η κα Ελευθεριάδου.
Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου: Πλαίσιο διεκδικήσεων για το Γ.Ν.Ρ. και τη Δημόσια Υγεία
Στη συνάντηση τους γιατρούς εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μανώλης Χριστοδουλάκης, τα μέλη της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ., Μιχαέλα Αβδή και Πέλα Νεονάκη, η παιδοψυχίατρος και προϊσταμένη του Κοινοτικού Κέντρου Παιδιών και Εφήβων Αλεξάνδρα Νικολάου, η διευθύντρια του Κ.Υ. Περάματος, Δέσποινα Παπαδάκη, ο γιατρός του Κ.Υ. Περάματος, Τιβέριος Σονέα, ενώ από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργακάκης και η αντιπρόεδρος Αρετή Στασινοπούλου.
Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Ρεθύμνου Μανώλης Χριστοδουλάκης περιέγραψε την κατάσταση και τα κενά, δίνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι από τρεις γιατρούς η γαστρεντερολογική κλινική τώρα έχει έναν γιατρό, το ογκολογικό τμήμα δεν υπάρχει επί της ουσίας και καλύπτεται με «εμβαλωματικές λύσεις» και έναν γιατρό μία φορά την εβδομάδα.
Η προϊσταμένη του Κοινοτικού Κέντρου Παιδιών και Εφήβων, Αλεξάνδρα Νικολάου περιέγραψε με μελανά λόγια την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Η κα Παπαδάκη από το Κ.Υ. Περάματος, όπως και ο συνάδελφος της κ. Σονέα επανέλαβαν πως δεν είναι δυνατόν να επιστρατεύονται οι γιατροί των κέντρων υγείας για να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο,«δεχόμαστε αποφάσεις μετακινήσεων επειδή το νοσοκομείο δεν μπορεί να στελεχώσει τη λειτουργία του. Το νοσοκομείο ζητάει εφημερίες από τα κέντρα υγείας και η εύκολη λύση είναι να απευθυνθεί σε εμάς. Δεν είναι, όμως, αυτός ο ρόλος μας.», είπε η κα Παπαδάκη.
Τα αιτήματα της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ., όπως αυτά κατατέθηκαν στη σύσκεψη των γιατρών έχουν ως εξής:
– Άμεση στελέχωση του Γ.Ν.Ρ. με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των οργανικών θέσεων και άμεση τροποποίηση των ακρωτηριασμένων οργανισμών, που είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, κίνητρα για τις άγονες περιοχές.
– Να δημιουργηθούν άμεσα επιστημονικά κίνητρα. Όχι στα αυταρχικά εντέλλεσθε και τις μετακινήσεις.
– Μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση των Υγειονομικών του Ε.Σ.Υ.
– Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, με μειωμένο συντελεστή. Οι υπεράριθμες να μη φορολογούνται καθόλου. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
– Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο και καμία κλινική, όχι στο «νέο Υγειονομικό χάρτη». Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.
– Όχι στη μετατροπή των Περιφερικών Νοσοκομείων σε «εφημερειακά κέντρα»
– Όχι στην εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων και την οικονομική συμμετοχή των ασθενών που ούτως ή άλλως φορολογούνται και δικαιούνται δωρεάν Υγεία στα Δημόσια νοσοκομεία.
– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Στελέχωση του ΕΚΑΒ με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή διακομιδή των ασθενών, ιδίως των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων.