Τα οικονομικά κίνητρα είναι αναγκαία για την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων όπως του Ρεθύμνου με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος που βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη την εικόνα της υποστελέχωσης που καταγράφεται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τονίζοντας ότι: «Πλησιάζει η τουριστική περίοδος και δυστυχώς τα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας, που κάνω μια περιοδεία σε όλα, αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζαν και πέρυσι. Εάν δεν δούμε το ζήτημα των κινήτρων της αύξησης του μισθού, δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά. Σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός είναι χαμηλότερος από το κόστος ζωής. Ως εκ τούτου λοιπόν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, είτε μαζικά αποχωρούν από τα νοσοκομεία ειδικά της νησιωτικής χώρας, είτε δεν αποδέχονται να συμμετάσχουν σε νέες προκηρύξεις. Θα έλεγα ότι εδώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν και οι τοπικοί φορείς. Και αυτοί πρέπει να συμβάλουν στα κίνητρα».
Ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε μονόδρομο τις αυξήσεις μισθών για την προσέλκυση ιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Γιατί ένας γιατρός να έρθει να δουλέψει στο Ρέθυμνο ή στη Σαντορίνη και να μην πάει στην Κύπρο; Όταν στην Κύπρο παίρνει 80.000 ευρώ ετησίως και ο νοσηλευτής αντίστοιχα 40.000 ευρώ και με φορολογικές και με οικογενειακές διευκολύνσεις» ενώ σημείωσε πως οι εμβαλωματικές λύσεις των μετακινήσεων προσωπικού φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα «Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού που έχουν οδηγήσει σε εργασιακή εξουθένωση και οδηγούν ακριβώς στο αντίστροφο αποτέλεσμα, σε μαζικές παραιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο όπως είναι το Ρέθυμνο, που εξυπηρετεί πάνω από 70.000 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι μπορεί και 500.000, να μην έχει έναν ογκολόγο, και να αναγκάζονται οι ογκολογικοί ασθενείς, όταν πρέπει να υπάρχει μεγάλη ευαισθησία, να πηγαίνουν 200 χλμ. να πάνε και να έρθουν για να κάνουν χημειοθεραπεία. Ή ο παιδίατρος να κάνει χρέη παθολόγου. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Ή να μην υπάρχουν ορθοπεδικοί και άλλες ειδικότητες. Μετά, το μόνο που απασχολεί την πολιτική ηγεσία να είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Τι να κάνεις τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή όταν δεν μπορείς να δουλέψεις τα πρωινά με ασφάλεια; Και ειδικά σε νοσοκομεία όπως είναι εδώ της νησιωτικής χώρας που έχουμε προβλήματα σε σημαντικές ειδικότητες του χειρουργικού τομέα. Για παράδειγμα, εδώ ένας συνάδελφος μας ανέφερε ότι ένα παιδάκι είχε πρόβλημα με τη σκωληκοειδίτιδα, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο Ρέθυμνο. Πήγε διακομιδή στο Ηράκλειο, έπαθε περιτονίτιδα – δηλαδή στον δρόμο υπήρξε επιπλοκή – και ευτυχώς πρόλαβε. Έχουμε δύο παιδοχειρουργικές κλινικές στην Κρήτη, η μία στα Χανιά που έχει μείνει με έναν γιατρό και ουσιαστικά έκλεισε, και στο Ηράκλειο την κρατάμε με δύο γιατρούς με νύχια και με δόντια. Εάν λοιπόν δεν δοθούν κίνητρα, δεν δοθούν χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός θα κλείσει την πόρτα και θα είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για εμάς τους εργαζόμενους».
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Γεωργακάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνης επεσήμανε ότι: «Το 40% του νοσοκομείου Ρεθύμνης λειτουργεί με συμβασιούχους και επικουρικό προσωπικό. Είναι μεγάλη η υποστελέχωση στο νοσοκομείο από γιατρούς και εργαζόμενους. Χρωστάνε πολλή άδεια στο προσωπικό. Μας έδωσε κάποιες προτάσεις ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ πως να κινηθούμε, αλλά πρέπει να κινητοποιηθεί και ο ίδιος ο κόσμος του Ρεθύμνου. Ο ίδιος ο λαός του Ρεθύμνου πρέπει να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει, όπως και οι δύο βουλευτές του Ρεθύμνου κάτι να κάνουν για το νοσοκομείο».
Ο Γιώργος Τέμπελος, γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε υποβάθμιση των παρερχόμενων υπηρεσιών υγείας μα τους ασθενείς του νομού να αναγκάζονται να μετακινούνται σε Χανιά και Ηράκλειο για να εξυπηρετηθούν: «Σε έναν νομό που υπολειτουργεί το νοσοκομείο από προσωπικό τον χειμώνα, φανταστείτε τι θα γίνει το καλοκαίρι που τριπλασιάζεται και τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός του Ρεθύμνου. Έχει φύγει ο μοναδικός ογκολόγος που είχαμε στο νοσοκομείο, που είναι ένα τεράστιο, πρόβλημα και πρέπει άμεσα να δούμε τι θα γίνει, διότι ένας άνθρωπος που είναι καρκινοπαθής δεν είναι δυνατόν να κάνει 160 χλμ. για να κάνει τη θεραπεία του, γιατί είναι ένας άνθρωπος ταλαιπωρημένος, και αυτός και η οικογένειά του. Ερχόταν εδώ σε τρία λεπτά από το σπίτι του και έκανε τη θεραπεία του και έφευγε. Τώρα χρειάζεται να πάει στο ΠΑΓΝΗ και πρέπει να κάνει 160 χλμ. πηγαινέλα μέσα στην ταλαιπωρία του. Ανεπίτρεπτο. Έχουμε το πρόβλημα με τους ορθοπεδικούς, που από οχτώ άτομα έχουν μείνει τρία, οπότε «πάνε» τα τακτικά χειρουργεία, υπάρχουν μόνο έκτακτα χειρουργεία. Από τρείς φορές την εβδομάδα που υπήρχαν εξωτερικά ιατρεία υπάρχει μόνο μια φορά την εβδομάδα εξωτερικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να έρχονται οι άνθρωποι και να μην βρίσκουν ανταπόκριση, να τους διώχνουν. Μπορεί ο γιατρός να δει 30 με 40 άτομα την ημέρα, μα εχθές σαν ακτινολογικό κάναμε 100 άτομα εξωτερικά ορθοπεδικά, οι οποίοι όμως δεν εξυπηρετήθηκαν, έκαναν μόνο την ακτινογραφία, δεν πρόλαβε να τους δει ο γιατρός. Πόσους να δει; Με τους παθολόγους το γνωστό πρόβλημα που είναι δύο άτομα και έρχονται από το Βενιζέλειο καθημερινά με εντέλλεσθε και κάνουν τις εφημερίες στο νοσοκομείο μας. Τα ΤΕΠ υπολειτουργούν, δεν υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και μια παιδίατρος η οποία έχει ρόλο παθολόγου, που πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιστεύω να υπάρχει αυτό, ένας παιδίατρος να εκτελεί χρέη παθολόγου. Και γενικά τα προβλήματα του νοσοκομείου όσο πάνε και αυξάνονται αντί να μειώνονται».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα εργασιακά ζητήματα υποστηρίζοντας την επιχειρούμενη κατάργηση των θέσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, τη μη ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ επεσήμανε τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πρόσληψη προσωπικού από προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα βαρέα και ανθυγιεινά που όλοι μας λένε ότι θα μπούμε και κανένας δεν μας βάζει γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Όσοι υπάλληλοι έχουν διοριστεί από το 2011 έως σήμερα μπαίνουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που είναι πριν το 2011 είναι ένσημα κανονικά. Οπότε αυτό είναι μεγάλη αδικία για εμάς και ζητάμε να γίνει μια αναπροσαρμογή, να το ξανά δουν. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, αργεί πάρα πολύ να έρθει το προσωπικό λόγω του ότι βγαίνει ένα όνομα κάθε φορά και περιμένουμε να βγει το επόμενο όνομα, που κάνει οκτώ μήνες. Ακόμη έχουμε τη 2Κ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει ολοκληρωθεί καν αυτή η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού. Γενικά έχουμε τεράστια προβλήματα. Μας χρωστάνε πάρα πολλού μήνες άδειας και ρεπό» είπε.
Ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου Γιάννης Μαρινάτος αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου είπε: «Ο κ. Γιαννάκος ενημερώθηκε διεξοδικά και αναλυτικά για όλα τα φλέγοντα προβλήματα του νοσοκομείου και βρέθηκε εδώ προκειμένου να ενώσει μαζί με εμάς τις δυνάμεις του για να δοθούν επιτέλους λύσεις αξιοπρέπειας στον τομέα της υγείας στο Ρέθυμνο. Τα προβλήματα είναι πολλά με κυριότερο την υποστελέχωση του νοσοκομείου. Είναι οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, είναι οι αντίξοες συνθήκες κάτω τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται συνάδελφοί μας και εντέλει είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει το ίδιο το εθνικό σύστημα υγείας».