Του ΙΔΟΜΕΝΕΑ ΚΑΛΟΕΙΔΑ*
Τα παρακάτω αφορούν το χωριό Μέρωνα Αμαρίου: Από την τοποθεσία «Παράγκα» ξεκινάει ο αγροτικός δρόμος που καταλήγει στη θέση «Τρουλωτά» μήκους 700 μέτρων. Από την τοποθεσία «Παράγκα» περνάει ο επαρχιακός δρόμος σε μήκος 400 μέτρα μέχρι την τοποθεσία «Σφιγγιά». Στην τοποθεσία «Σφιγγιά» ο δρόμος έχει ένα ανηφορικό ύψωμα. Λόγω έλλειψης κατασκευής τεχνικού έργου, τα βρόχινα ύδατα απορρέουν και συσσωρεύονται στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στην τοποθεσία «Τρουλωτά», με αποτέλεσμα ο αγροτικός δρόμος να πλημμυρίζει, να μην είναι προσβάσιμος από αυτοκίνητα, να είναι επικίνδυνος γεμάτος λακκούβες, τα αυτοκίνητα να έχουν υποστεί ζημιές. Μόνο τρακτέρ μπορεί να έχει πρόσβαση στον δρόμο. Ο δρόμος αυτός οδηγεί σε ιδιόκτητους ελαιώνες όπου υπάρχουν 1.100 ελαιόδεντρα.
Εις την τοποθεσία «Καγιάρι» υπήρχε αρδευτικό δίκτυο επί 17 έτη. Για αναίτιους λόγους και απροειδοποίητα, το αρδευτικό σύστημα ακυρώθηκε από τον δήμο. Έχω διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα, διαμαρτύρομαι και σήμερα και ζητώ αποκατάσταση ώστε να μπορώ να συνεχίσω εκεί τις αγροτικές δραστηριότητες που είχα και παλαιότερα (συντήρηση αρνιών, κουνελιών, πουλερικών και καλλιέργειες). Δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Εις την τοποθεσία «Ποροφάραγγο» και κατ’ επέκταση «Μεγάλο Σύρμα», ο αγροτικός δρόμος έχει πλήρως εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσεγγίσουμε τις ιδιοκτησίες μας, παρά τα επανειλημμένα παράπονα και αιτιάσεις που έχουμε κάνει στους αρμόδιους του δήμου. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα χωριό, τον Μέρωνα, που θεωρείται ότι υπάρχει δημοτική εύνοια.
Ένα τελευταίο ερώτημα θα ήθελα να θέσω εξαιτίας της ευαισθησίας μου και της αγωνίας μου για την Ιερά Μονή Αγ. Αντωνίου Βενίου. Σχετικά με την επισκευή και την αποκατάσταση του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην ιερά μονή, εν όψει και της υλοποίησης του έργου «Ανακατασκευή και Συντήρηση του Ιερού Μετοχίου Αγίου Αντωνίου στο Βένι Αμαρίου», για την οποία έχω προστρέξει επανειλημμένα στην Περιφέρεια Κρήτης και έχει υπάρξει σχετική χρηματοδότηση στην οποία έχει βοηθήσει πολύ η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και ιδιαιτέρως η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, δεν υπάρχει καμία πρόοδος των εργασιών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι πιστοί να προσεγγίσουν τον χώρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η πρόσβαση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. Για την επισκευή και την αποκατάσταση του αγροτικού δρόμου, ο δήμος Αμαρίου χρηματοδότησε μέρος της υλοποίησης του έργου. Στη συνέχεια η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου χρηματοδότησε το υπόλοιπο μέρος του έργου. Παρόλα αυτά το έργο επισκευής και αποκατάστασης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην ιερά μονή δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αναγκάζομαι να δημοσιοποιήσω τα παραπάνω, αφού έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ικανοποίησης και όλα αυτά σε μια περιοχή που στερείται ανάπτυξης. Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμαρίου και στην ανάσχεση του φαινομένου της εγκατάλειψης της επαρχίας.
* Ο Ιδομενέας Καλοειδάς είναι δημότης Αμαρίου