-Είχε συνάντηση χθες με την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου
Η άμεση ανάγκη εύρεσης χρηματοδοτικών πόρων και η ενίσχυση του δήμου Αγίου Βασιλείου, ως δήμος υποδοχής προσφύγων καθώς και η εξεύρεση χώρων για τη διαμόρφωση οργανωμένων δομών φιλοξενίας στην Κρήτη συζητήθηκαν χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, με αφορμή την επίσκεψη του Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην πόλη. Με παρουσία της Μαρίας Λιονή, αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και του Γιάννη Ταταράκη, δημάρχου Αγίου Βασιλείου, επεξηγήθηκαν οι πολιτικές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη ενός οργανωμένου συστήματος υποδοχής και εξετάστηκαν προτάσεις για πιθανές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη διαμονή τους.
«Ο δήμος Αγίου Βασιλείου πληρώνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό για αυτούς τους ανθρώπους και δεν θα σταματήσει να τους παρέχει πρώτες βοήθειες και ολοκληρωμένη σίτιση, μέχρι να βρεθεί λύση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ταταράκης, απευθυνόμενος στον κ. ευρωβουλευτή. Από την πλευρά της η κ. Λιονή επεσήμανε τη συνεισφορά της Περιφέρειας με τις αγορές στρωμάτων και τη μεταφορά των μεταναστών, καθώς και την προσωρινή φιλοξενία τους στο κτίριο που στεγαζόταν το παλιό Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Με τη σειρά του ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει τους δήμους και τις περιφέρειες ως μεσάζοντες, ενώ μοιάζει απρόθυμη να παρέχει χρηματοδοτικά εργαλεία, αν δεν σχηματιστεί πρώτα μία δομή. «Στόχος της Ε.Ε. είναι η καταστολή των ροών, η έλευση συγκεκριμένων μορφών μεταναστών και η κατεύθυνση τους στους κόμβους επιστροφής», ανέφερε.
«Αύξηση ροών και πολύνεκρα ναυάγια»
Ο κ. Παπαδάκης σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξει άμεσα προσωρινή δομή φιλοξενίας, με αξιοπρεπείς συνθήκες, έτσι ώστε να παρέχονται γρήγορα σε αυτούς τους ανθρώπους τα αναγκαία χαρτιά και να εφοδιάζονται με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να πάνε στους τελικούς προορισμούς τους. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους θέλει είτε εγκλωβισμένους στην Κρήτη, είτε να τους στέλνει ως πακέτα εργασιακής γαλέρας, για την εργοδοσία, την ώρα που ετοιμάζονται απάνθρωπες δομές σε άλλες χώρες. Το ΚΚΕ δεν εξετάζει κολοβά το ζήτημα. Πρώτον εστιάζει στις αιτίες, δηλαδή στο πως διαμορφώνεται, διογκώνεται και οξύνεται το πρόβλημα. Αφενός είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τους οποίους στηρίζει η κυβέρνηση σήμερα, αφετέρου οι επεμβάσεις στη Συρία, όπου εμφανίζονται υποκριτικά Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ ως απελευθερωτές. Δεν ξεχνάμε ότι η κατάσταση που ζει σήμερα το νησί και γενικότερα δεν φύτρωσαν ξαφνικά. Η αστάθεια δεν φύτρωσε».
Ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε: «Σήμερα τελικά ζούμε έναν διαμελισμό της χώρας και ένα χάρβαλο, από το οποίο ξεπήδησε το τουρκολιβικό σύμφωνο και μια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου από την οποία μας έταξαν ότι θα έρθει εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο και δεν θα αναγκάζονται οι πρόσφυγες να μπαίνουν σε βάρκες και να θαλασσοπνίγονται. Όχι μόνο είχαμε αύξηση των ροών με την ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας, αλλά και πολύνεκρα ναυάγια. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τους δήμους και δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».