Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Αναγκαίες οι στρατηγικές για την ενίσχυση των ορεινών δήμων

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Newsroom Από Newsroom
27/11/2025 - 9:21 πμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΗΜΟΙ

Με μια σειρά προτάσεων που θα αφορούν στην ενίσχυση των μικρών και ορεινών δήμων της χώρας παρέχοντας τους όρους και εργαλεία με τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τους πολίτες παρέχοντάς τους αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και κονδύλια για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των υποδομών τους σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα προσέλθει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 17 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Ορεινών Δήμων.

Το κλίμα είναι βαρύ μετά και τα όσα προηγήθηκαν με την κατανομή της έκτακτης ΚΑΠ, καθώς μετά από ισχυρές πιέσεις που άσκησαν οι δήμαρχοι, κατάφεραν να ανατρέψουν την άδικη κατανομή σε βάρος τους.

Ήδη την Τρίτη έγινε σχετική συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν 30 δήμαρχοι μικρών και ορεινών δήμων προκειμένου να καθαριστεί η στρατηγική εν όψει της παρουσίασης του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και της γενικής συνέλευσης των δήμων που θα γίνει στην Αθήνα. Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ, πάγιο αίτημα των δημάρχων μικρών και ορεινών δήμων είναι πολιτικές που θα διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες με έμφαση την υγεία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις υποδομές: «Λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ισχυρή «ένεση» στους μικρούς Δήμους και δη στους ορεινούς. Η «ένεση» αυτή θα πρέπει να γίνει με τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας και τη χρηματοδότησή του μέσω των ΚΑΠ.

ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΗΜΟΣ

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο είπαμε είναι με κάποιο τρόπο να υπάρξει μία ενίσχυση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος για τους ορεινούς δήμους, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και βασικές υποδομές του πρωτογενούς τομέα, όπως η αγροτική οδοποιία, έργα κατά της λειψυδρίας κ.λπ. 

Το τρίτο είναι ότι η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών η οποία σε μικρούς δήμους δεν μπορεί να ισχύσει, διότι για παράδειγμα το κόστος λειτουργίας μία γεώτρησης και μεταφοράς του νερού είναι υπερδιπλάσιο του αριθμού των κατοίκων, άρα με το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, αν επιμερίσει τα κόστη στους κατοίκους, οι κάτοικοι θα έχουν ένα πολύ υψηλό κόστος ανά κυβικό νερού, δηλαδή θα το αυξήσεις κατακόρυφα το κόστος».

Από την πλευρά του ο  δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε και στο θέμα των ΚΑΠ και των κριτηρίων που υπάρχουν για τους Δήμους, τονίζοντας πως με την αλλαγή των κριτηρίων οι ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι κατάφεραν να λειτουργήσουν.

«Ευελπιστούμε ότι η ορεινότητα θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί ως όρος από την Πολιτεία και με άλλες μορφές στήριξης αυτών των Δήμων, με χρηματοδοτικές ενισχύσεις και συγκεκριμένα προγράμματα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Έχουμε μια σειρά από μείζονα θέματα μπροστά μας που αφορούν τις φυσικές καταστροφές, την έλλειψη προσωπικού, τη μη ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων και το δεδομένο πως εμείς για να λειτουργήσουμε λόγω έλλειψης προσωπικού, προσπαθούμε να αγοράζουμε υπηρεσίες από εξωτερικούς συνεργάτες σε Τεχνικό ή Διοικητικό τομέα, κάτι που αποτυπώνεται στο τελικό κόστος λειτουργίας ενός Δήμου».

Την ίδια ώρα η Πολιτεία – όπως τόνισε ο κ. Μπαριτάκης – πρέπει να δει επιτέλους και πόσο έχει επιδεινωθεί η γραφειοκρατία, αποτελώντας ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο για τους μικρούς Δήμους, που είτε προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε σημαντικούς ελέγχους (Ελεγκτικό Συνέδριο, Αποκεντρωμένη, Επιτροπή Διαφάνειας κτλ), είτε να επιχειρούν να καταθέσουν αιτήσεις για ένταξη σε προγράμματα.

«Όλα αυτά καλώς γίνονται, όμως πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη που μας εκτροχιάζει τη λειτουργία σε επίπεδο καθημερινότητας. Για αυτό και επαναλαμβάνουμε πως επιθυμία όλων είναι η ίση αντιμετώπιση σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό. Να έχουμε και εμείς δηλαδή ισάξια κατανομή, ώστε κάθε Δήμος να έχει τη δυνατότητα να προσλάβει το μέγιστο δυνατό προσωπικό, από τα διάφορα προγράμματα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνονται σε όλες τις παραπάνω ανάγκες», ανέφερε ο δήμαρχος Βιάννου.

Από την ατζέντα της συζήτησης δεν έλειψε το θέμα του χαρακτηρισμού των σχολείων ως δυσπρόσιτων: «Θέσαμε επί τάπητος το θέμα των δυσπρόσιτων σχολικών Μονάδων, επισημαίνοντας πως τα όλα σχολεία στους ορεινούς Δήμους πρέπει να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα. Κάτι που δεν έχει γίνει ως σήμερα, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια πραγματικότητα η ύπαρξη κενών σε επίπεδο εκπαιδευτικών, λόγω της ελλιπούς μοριοδότησης», είπε ο κ. Μπαριτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκε ως κοινό αίτημα όλων των Δημάρχων -για μια ακόμη φορά- η διατήρηση των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, γιατί, όπως είπε ο κ. Μπαριτάκης «είναι ο μοναδικός κρίκος που συνδέει τους ορεινούς Δήμους με τον υπόλοιπο κόσμο. Πραγματικά σε κάθε περίπτωση η παραμονή ενός καταστήματος ΕΛΤΑ σε έναν ορεινό και νησιωτικό Δήμο είναι ένα ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ».

Tags: homepage_featuredΚΕΔΕΟΡΕΙΝΟΙ ΔΗΜΟΙΟΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣΣωκράτης Κεφαλογιάννης
Share235Tweet147Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

5345336312268579 images

Πράσινο φως για τα κτιριολογικά προγράμματα των σχολείων που σχεδιάζονται στου Γάλλου 

09/12/2025 - 5:36 μμ
Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων

09/12/2025 - 2:37 μμ
Υπό κατάληψη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από τους αγρότες

Υπό κατάληψη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από τους αγρότες

09/12/2025 - 1:14 μμ
5345128439129872 5104985797554862-main-79d6d-mea-amariou-3 - Rethymno Nea 1741259422

Ολιστικό Σχέδιο με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης στην Κρήτη 

09/12/2025 - 11:48 πμ
Επόμενο άρθρο
ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ

Τιμήθηκε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης

Τελευταία νέα

5345492501642921 krhth-01-696x464

ΕΛΑΣ: Ψευδής ο ισχυρισμός για χρήση «πλαστικών σφαιρών» από αστυνομικούς

09/12/2025 - 9:54 μμ
5345481307261943 aimodosia

«Η αιμοδοσία είναι πράξη ζωής. Και όταν μοιραζόμαστε ζωή, χτίζουμε μέλλον»

09/12/2025 - 9:39 μμ
1ο ΓΕΛ

Το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου συναντάει το Κρητικό επιχειρείν

09/12/2025 - 9:31 μμ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Γ. Κεφαλογιάννης: «Πράξη εθνικής ευθύνης, η θωράκιση των υποδομών»

09/12/2025 - 9:27 μμ
ΕΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η EY Ελλάδος δημιουργεί γραφείο στο Ηράκλειο Κρήτης

09/12/2025 - 8:24 μμ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ - ΔΤ

Στο επίκεντρο το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων στην παλιά πόλη

09/12/2025 - 8:22 μμ
ΙΤΕ - ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα κουνούπια φορείς της ελονοσίας αναπτύσσουν ταχύτατα ανθεκτικότητα σε εντομοκτόνα νέας γενιάς

09/12/2025 - 7:36 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr