Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 διοργανώθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ημερίδα με θέμα: “Οικονομική Ανάπτυξη: Προοπτικές, Προκλήσεις και Περιορισμοί”. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν συμπεράσματα από την έρευνα των μελών του Τμήματος και διοργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετέχοντες εκπροσώπους τοπικών φορέων. Την ημερίδα παρακολούθησαν μέλη της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της χωρικής Αντιπεριφερειάρχου Μαρίας Λιονή και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεωργίου Κοντάκη.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Γεώργιος Παναγής, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γεώργιος Κοσιώρης, ο Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα που σχετίζεται με θέματα διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα Γεώργιος Ματαλλιωτάκης και ο Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Γασπαράκης.
Τα μέλη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών είχαν στόχο να παρουσιάσουν τις προοπτικές και τα προσκόμματα που αντιμετωπίζουν ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός με έμφαση στους πόρους που χρησιμοποιούνται για τους κλάδους αυτούς (π.χ. νερό, ανθρώπινο δυναμικό). Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις επισκεπτών στην Κρήτη και τις αξιολογήσεις τους σε διάφορες διαστάσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο του υπερτουρισμού και την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των υποδομών στον τομέα. Παρουσιάστηκαν, επίσης, αποτελέσματα από την ανάλυση σχολίων επισκεπτών σε καταλύματα του νομού Ρεθύμνου και επισκεπτών της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει η Παλιά Πόλη ως τουριστικός προορισμός και έμφαση δόθηκε στα αρνητικά σχόλια. Η ανάγκη σύνδεσης της βασικής έρευνας με ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία αναπτύχθηκε, ενώ δόθηκε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σχετικά με τη διαχείριση του νερού ως φυσικού πόρου στο νομό Ρεθύμνου μέσω του σχεδιασμού βέλτιστων τιμολογιακών πολιτικών. Παρουσιάστηκαν ορισμένες από τις ιδιαιτερότητες του νησιού όσον αναφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τις αποκλίσεις μεταξύ προσφερόμενων και ζητούμενων δεξιοτήτων, καθώς επίσης και κάποιες διαφαινόμενες μελλοντικές εξελίξεις. Τέλος, έγινε αναφορά στη δυνατότητα δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και σε άλλους κλάδους (π.χ. αξιοποίηση δεδομένων που σχετίζονται με τις ευρεσιτεχνίες) ως μια εναλλακτική δυνατότητα η οποία ταιριάζει στο ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης.
Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & e-Gov, Κυριάκος Κώτσογλου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων και Πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Παντελής Πετσετάκης. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν περιέλαβαν την ανάγκη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού που να λαμβάνει υπόψη, πέρα από τους τυπικούς προορισμούς και δραστηριότητες, και τις ορεινές/ημιορεινές περιοχές, την αντιμετώπιση της έννοιας της ανάπτυξης ως μη-ταυτόσημης της οικονομικής μεγέθυνσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τόσο οι κάτοικοι του νησιού, όσο και οι επιχειρήσεις από τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα του τουρισμού και της κυριαρχίας του τομέα αυτού πάνω στις άλλες διαστάσεις και ισχυρά στοιχεία του νησιού.