Το προγραμματικό πλαίσιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για την περιφέρεια εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου παρουσίασε χθες στο Ρέθυμνο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αλέκος Μαρινάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα και τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης η μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκινά με αισιοδοξία και μαχητικότητα μετά και την ενίσχυση του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές.
«Με αισιοδοξία και μαχητικότητα ριχνόμαστε από σήμερα στη σημαντική πολιτική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι μπροστά μας. Έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστεί μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών, νεανικών, λαϊκών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους της.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης.
Απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις, να συναντηθούμε στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του συστήματος, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ.
Η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα όπως είναι οι προϋπολογισμοί, ο προσανατολισμός των έργων, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια, η προκλητική απουσία κράτους, όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές. Είναι εκπληκτική η ταχύτητα, του ίδιου αναποτελεσματικού, για τον λαό, αστικού κράτους όταν πρόκειται να τρέξουν χρηματοδοτικά πακέτα σε επιχειρηματικούς ομίλους, επενδύσεις, με επιδοτήσεις εκατομμυρίων, βγαλμένα από την άγρια φορολόγηση των πολλών για τα κέρδη των λίγων.
Προωθούν και στηρίζουν έργα μόνο με βασικό κριτήριο, πόσο και ποια μεγάλα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα θα ωφεληθούν και όχι, όπως έπρεπε, πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι εκλεγμένοι της στην Περιφέρεια σταθήκαμε απέναντι στον περιφερειάρχη που είχαν στηρίξει από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και που από την αρχή είχε την πλήρη στήριξη της παράταξης της ΝΔ. Σταθήκαμε απέναντι στις πολιτικές επιλογές και το έργο του, το οποίο είναι εχθρικό στις καθημερινές ανάγκες και τις διεκδικήσεις της πλειοψηφίας του λαού της Κρήτης.
Έτσι και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις εκλογές, η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Κρήτης, είμαστε η μόνη ρεαλιστική – μαχητική – αξιόπιστη απάντηση, στην αντίθεση που εκφράζουν πολλοί στην προοπτική μιας νέας τετραετίας Αρναουτάκη, δηλαδή μιας νέας θητείας του περιφερειάρχη, το πρόσωπο του οποίου στηρίζει και η ΝΔ. Είμαστε η αγωνιστική επιλογή που μπορούν να κάνουν οι Κρητικοί, πέρα από την κομματική τους επιλογή.
Γιατί ο συνδυασμός μας εκφράζει συνέπεια, συνέχεια, αγωνιστικότητα».
Ο Αλέκος Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους αγώνες που έδωσε και συνεχίζει όπως είπε να δίνει η Λαϊκή Συσπείρωση για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τη στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και τους αγώνες για τα σχολεία και τη σχολική στέγη ειδικότερα. Άσκησε κριτική στους νόμους που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τον ρόλο του περιφερειακού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι καλή αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μοιρολατρικά και με ηττοπάθεια.
Η υπεράσπιση και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του νησιού απαιτεί σύγκρουση με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο. Απαιτεί αποφασισμένο αγώνα από το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, τη νεολαία. Έχει ανάγκη μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο από εκλεγμένους που θα συμβάλλουν στην συγκρότηση μιας μεγάλης μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή ένωση.
Γιατί όλοι βλέπουμε, με τα ίδια μας τα μάτια, με ανησυχία, το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική, αυτή η πολιτική αφήνει πλέον πίσω της θύματα, πολλά θύματα και δεν πρέπει παθητικά και μοιρολατρικά να περιμένουμε την επόμενη μεγάλη ανθρωποθυσία στον βωμό τους κέρδους.
Εκτενή αναφορά έκανε στα ζητήματα πολιτικής προστασίας με αναφορές στις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί αλλά και στο γεγονός ότι η αποκατάσταση τω ζημιών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας ότι: «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Κρήτης δεν έχει τα απαραίτητα μηχανήματα ή δεν έχει το ανάλογο προσωπικό να τα λειτουργήσει. Χρησιμοποιεί μηχανήματα ιδιωτών.
Δεν είναι μοιραίο να υπάρχει πλήρης απουσία δράσεων και παρεμβάσεων που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως κανονικότητα στη ζωή μας το «πάμε και όπου βγει».
Είμαστε στο 2023, την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως υπερηφανεύονται να λένε, και ακόμα υπάρχουν βόθροι σε μεγάλο μέρος του νησιού.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τον λαό της περιοχής σε δωρεάν υγεία, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις λαϊκές ανάγκες λέγοντας ότι: «Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού του νησιού ζει κάτω από το όριο φτώχειας, σε συνθήκες παραγωγής τεράστιου πλούτου.
Η Περιφερειακή Αρχή ενώ απουσίαζε για τις λαϊκές ανάγκες ήταν παρούσα και σβέλτη για τις ανάγκες των πράσινων επενδυτών. Το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής που εγκρίθηκε είναι κάλεσμα προς τους περίφημους επενδυτές να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Ποιος θα πληρώσει αυτό το σχέδιο;
Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, βάζουμε ανοικτά το ζήτημα στον λαό της Κρήτης, στους εργαζόμενους, ότι χρειάζεται η ανατροπή αυτής της κατάστασης γιατί δυστυχώς αυτή η πολιτική όσο συνεχίζει και διαιωνίζεται, θα αφήνει πίσω της μόνο θύματα και καταστροφές, όπως τα ζήσαμε εδώ με τις πλημμύρες το 2019 και σε άλλες περιοχές του νησιού».
Και κατέληξε λέγοντας πως: «Το Κόμμα και οι φορείς του κινήματος χτίζουν και διευρύνουν δεσμούς με όλο τον λαό του νησιού. Μαζί με το ΚΚΕ, λοιπόν, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, με τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς στους δήμους και στην Περιφέρεια, για να μην μετράμε χαμένες τετραετίες στον δήμο και την Περιφέρεια!».
Από την πλευρά του ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανουσάκης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ανάφερε: «Η προσπάθειά μας και σ’ αυτές τις εκλογές θα είναι να γίνουν και εδώ θετικά βήματα στην κατεύθυνση της ανατροπής των αρνητικών συσχετισμών που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας. Κεντρικό κράτος, περιφερειακές και δημοτικές αρχές και γενικότερα σε όλο το οικοδόμημα της Αστικής εξουσίας.
Οι συσχετισμοί αυτοί γίνονται κανάλι για να περάσουν όλα τα σχέδια της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει φέρει τον λαό μας σε τραγική κατάσταση και παράλληλα έχει εκτοξεύσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίο, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε απίστευτα επίπεδα.
Η περιφερειακή, όπως άλλωστε και η δημοτική διοίκηση ως μέρος του Αστικού Κράτους μαζί με τους μηχανισμούς της Ε.Ε. όλο το προηγούμενο διάστημα έδρασαν ενιαία και υλοποίησαν μια πολιτική εχθρική απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του. Εμείς θα καταβάλλουμε όλες μας τι δυνάμεις για τη βελτίωση της κατάστασης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων και για μια άλλη προοπτική με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία».
Ο Αντώνης Παπαδομιχελάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος που υπηρετεί όπως είπε επί 20 χρόνια τον χώρο του ΚΚΕ ανέφερε «Θα δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί για τη Λαϊκή Συσπείρωση και οι υπόλοιπες παρατάξεις που ανήκουν στο ΚΚΕ όπως το ΠΑΜΕ, δίνουν τον αγώνα στη πρώτη γραμμή».
Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον νομό Ρεθύμνου:
1) Μανουσάκης Νίκος: Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος.
2) Γκατζιανίδου Μάρθα: Νηπιαγωγός, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ. Ταμίας του Δ.Σ του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ρεθύμνου, μέλος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου και αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ, εκλεγμένη με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών.
3) Δασκαλάκης Βασίλης: Συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενος του Νοσοκομείου. Πρώην εκλεγμένος στο σωματείων εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
4) Δραμιτινού Ελένη: Συνταξιούχος ΟΤΑ, πρόεδρος στην Ένωση γονέων Ρεθύμνου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Ρεθύμνου.
5) Κάλθι Σιντορέλα: Ιδιωτικός υπάλληλος. Γεννήθηκε στην Αλβανία και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο από γονείς μετανάστες. Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών του πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ και του Δ.Σ της αλβανικής κοινότητας Ρεθύμνου.
6) Καλιαφεντάκη Βασιλεία: Γιατρός, ειδικευόμενη αιματολογίας στο ΠΑΓΝΗ.
7) Λουκάκης Στάθης: Οικοδόμος. Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ. Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
8) Μαργαρίτης Γιώργος: Ιστορικός, αφυπηρετήσας καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ. Επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
9) Νεονάκη Πελαγία: Παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου (ΕΣΥ) και μέλος στο ΔΣ της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας.
10) Ντασκαγιάννη Αγγελική: Εργαζόμενη στον δήμο Αμαρίου. Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ. Μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ρεθύμνου και μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου ΟΤΑ νομού Ρεθύμνου.
11) Παπαδομιχελάκης Αντώνης: Συνταξιούχος ΟΤΑ. Πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Χειριστών μηχανημάτων. Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αττικής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας συλλόγων Αγίου Βασιλείου. Συνεργαζόμενος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
12) Σαββάκης Κώστας: Συνταξιούχος δάσκαλος. Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Πλατάνου Αμαρίου.
13) Χαλκιαδάκη Κατερίνα: Ειδικευόμενη ψυχίατρος. Απόφοιτη της Ιατρικής σχολής Κρήτης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Είναι μέλος της τριμελούς επιτροπής ιατρών ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ, μέλος του ΔΣ της ομάδας γυναικών Ηρακλείου ΟΓΕ και στέλεχος του ΚΚΕ.