Πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου για ανακύκλωση τηγανέλαιου: 25 νέοι κάδοι για την προστασία του Περιβάλλοντος και για την παραγωγή βιοκαυσίμων
Συνολικά 25 κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιου τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του Δήμου Ρεθύμνου. Οι ειδικοί μεταλλικοί κάδοι έχουν χωρητικότητα 120 λίτρων και η διαδικασία ανακύκλωσης του τηγανέλαιου των νοικοκυριών είναι απλή και χωρίζεται σε τρία βασικά βήματα, τα οποία αναγράφονται πάνω στους σχετικούς κάδους. Αρχικά, το τηγανέλαιο πρέπει να έρθει σε χαμηλή θερμοκρασία, στη συνέχεια να χυθεί σε ένα πλαστικό μπουκάλι και τέλος να τοποθετηθεί στη θυρίδα του κάδου.
Το πρόγραμμα δεν θα επιβαρύνει τον δήμο, ενώ ανταποδοτικά θα δίδεται ένα ποσό για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου.
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 26/10, στον μεταλλικό κάδο που έχει τοποθετηθεί στην οδό Δημοκρατίας έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο, παρουσία του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, αντιδημάρχου περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Στέλιου Σπανουδάκη, του εκπροσώπου της Fargeco Hellas, Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου και των στελεχών του τμήματος περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης, Νικολέτας Γκολφινοπούλου και Στέλλας Χριστοφοράκη.
Γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε τηγανέλαια;
Σύμφωνα με την Fargeco Hellas και τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται περίπου 85.000 τόνοι τηγανέλαιο. Από αυτούς, οι 40.000 τόνοι που παράγονται από τη βιομηχανία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία κλπ. με τη σωστή διαχείριση που γίνεται από εταιρείες που έχουν την άδεια συλλέγονται και προωθούνται σε μονάδες παραγωγής βιοντίζελ. Οι υπόλοιποι 45.000 τόνοι ωστόσο αποτελούν τα οικιακά έλαια για τα οποία δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαχείριση έως τώρα. Το τηγανέλαιο όταν καταλήγει στο νεροχύτη βουλώνει τις σωληνώσεις και τις αποχετεύσεις δημιουργώντας κατ’ επέκταση πρόβλημα στους υπονόμους και στους βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων.
Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερού. Επιπλέον, το λάδι που χύνεται στο νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού. Εάν φτάσει στη θάλασσα ένα λίτρο τηγανέλαιο, δημιουργεί ένα φιλμ ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, το οποίο καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα. Εάν πάλι χυθούν τηγανέλαια στο έδαφος, δημιουργούν σοβαρή ζημιά στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Η φύση χρειάζεται δέκα χρόνια για να απορροφήσει ένα λίτρο τηγανελαίου και ότι αυτό το ένα λίτρο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο.
«Να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία οι πολίτες του Ρεθύμνου»
Ο κ. Στέλιος Σπανουδάκης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για αποτελεσματική ανακύκλωση του τηγανέλαιου θα στεφθεί με επιτυχία: «Στόχοι του Δήμου Ρεθύμνου είναι η πράσινη μετάβαση και η βιωσιμότητα της πόλης μας και του δήμου ολόκληρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυκλική οικονομία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα όπως ίσχυε παλαιότερα και ισχύει και τώρα, επιβεβαιώνοντας με το νέο σύστημα συλλογής ελαιολάδων και κάνοντας πράξη την κυκλική οικονομία με την παραγωγή του βιοντίζελ, αλλά γλιτώνουμε το χύσιμο των λαδιών στο έδαφος διατηρώντας ένα καθαρό υδροφόρο ορίζοντα. Ο δήμος Ρεθύμνης πιστεύει ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτήν την πρωτοβουλία, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά, αλλά τότε η προσπάθεια ατόνησε για άλλους λόγους και όχι λόγω ενδιαφέροντος των δημοτών μας. Η ανακύκλωση τηγανέλαιων είναι κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό», ανέφερε.
Ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου σημείωσε: «Είναι μία καινούργια προσπάθεια να επανέλθουμε στη διαχείριση του τηγανόλαδου. Η διάχυσή του είναι καταστροφική για το περιβάλλον, είτε στα νερά είτε στον υδροφόρο ορίζοντα και στα δίκτυα των υπονόμων και των αποχετεύσεων και γενικά στα δίκτυα της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., όπου δημιουργούνται πολύ μεγάλες βλάβες λόγω της συσσώρευσης λιπών και στερεών σωμάτων που δημιουργούν φραγμούς με πολλές δυσμενείς συνέπειες. Θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία, συνεργαζόμαστε με μία αξιόπιστη εταιρεία, έφερε κάδους και τους τοποθέτησε ήδη σε 25 σημεία της πόλης. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν αυτήν την πρωτοβουλία και κυρίως τα νέα παιδιά. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις και κίνητρα στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να κινητοποιηθούν, καθώς θεωρώ ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές όλων των οικολογικών μηνυμάτων στα σπίτια τους. Έτσι λοιπόν, θα μπορούμε όλα αυτά που απορρίπτονται, να γίνουν στην ουσία ανακυκλώσιμα υλικά, με πολλαπλές ωφέλειες για το περιβάλλον και για τη ζωή μας».
Ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, εκπρόσωπος της Fargeco Hellas δήλωσε: «Είναι μία προσπάθεια, μία καινούργια ροή, για να μην φεύγουν τα λάδια στο δίκτυο των δήμων. Η Fargeco Hellas, με την οποία άρχισε να συνεργάζεται ο δήμος Ρεθύμνου ασχολείται με την ανακύκλωση ζωικών υποπροϊόντων και των τηγανελαίων των οικιακών. Παρέχουμε προστασία των δικτύων απορροών του δήμου, αλλά και της φύσης. Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα νερό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι κυρίες και οι κύριοι που ασχολούνται με την οικιακή μαγειρική, να βάζουν τα λάδια τους από τα τηγάνια σε ένα πλαστικό μπουκάλι και να τα εναποθέτουν στους κάδους που έχουμε τοποθετήσει στο Ρέθυμνο. Οι κάδοι βρίσκονται σε 25 σημεία και μπορείτε να βρείτε τις τοποθεσίες τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας μας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, από τη στιγμή που έχει τοποθετηθεί το τηγανέλαιο σε ένα σφραγισμένο μπουκάλι δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με τίποτε άλλο. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία οι πολίτες του Ρεθύμνου».
«Βιωματικές δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία και ελπίδα για επεκτάσεις και σε άλλους Δήμους»
Η Νικολέτα Γκολφινοπούλου, διευθύντρια Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στη συμμετοχή των μαθητών, αλλά και των πολιτών στην προσπάθεια για να ανακυκλώνεται με σωστό τρόπο το τηγανέλαιο:
«Θα γίνει μία μεγάλη δράση μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στα σχολεία, με βιωματική ενημέρωση. Πέρα από τα σχολεία σκεφτόμαστε να κάνουμε και μία ανοιχτή δράση, σε κάποια πλατεία, η οποία θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και θα έχει να κάνει με την ανακύκλωση τηγανελαίων. Γενικά, όσον αφορά την ανακύκλωση έχουμε σκοπό να κάνουμε δράσεις, είναι προγραμματισμένα διάφορα πράγματα που δουλεύονται και σχεδιάζονται. Θέλω να τονίσω ότι όσον αφορά την ανακύκλωση του τηγανόλαδου, πρέπει να το ανακυκλώνουμε αφότου το έχουμε τοποθετήσει μέσα σε μπουκάλια, όχι χύμα. Το Ρέθυμνο γνωρίζει για την ανακύκλωση των τηγανόλαδων, δεν είναι κάτι άγνωστο. Είχε εφαρμοστεί τα παλαιότερα χρόνια με καλά αποτελέσματα και τα σχολεία ακόμα το είχαν εφαρμόσει με ένα δικό τους πρόγραμμα ανακύκλωσης. Η μορφή των κάδων ήταν τέτοια που μπερδεύεται η ανακύκλωση με αυτή του γυαλιού και δεν είχαμε καθαρή συλλογή τηγανέλαιου. Μάλιστα, ως δήμος σε συνεργασία με το πολυτεχνείο είχαμε βραβευτεί για αυτή τη δράση», σημείωσε.
Ελπίδα όλων η ομαλή λειτουργία του νέου συστήματος ανακύκλωσης και στο πίσω μέρος των σκέψεων, στόχοι για επέκταση και σε άλλους δήμους του νομού Ρεθύμνης. Η κ. Γκολφινοπούλου αναφέρει: «Οφείλουμε επίσης να πούμε ότι ο δήμος δεν επιβαρύνεται οικονομικά από αυτή τη δράση, αντίθετα αποκομίζει έσοδα από την εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται το λάδι. Έχουμε μάλιστα σκοπό για επέκταση, σε περίπτωση που πάει καλά αυτή η προσπάθεια και να κινηθούμε σε άλλους δήμους με περισσότερους κάδους. Προϋποθέσεις για αυτό η ζήτηση του κόσμου, η διασφάλιση της καθαριότητας και η ανταπόκριση. Χρειαζόμαστε συντονισμένα αιτήματα για επεκτάσεις και σε άλλες περιοχές».
Τέλος, η κ. Γκολφινοπούλου υπογράμμισε τις δράσεις του δήμου το τελευταίο χρονικό διάστημα στο κομμάτι της ενημέρωσης πολιτών και σχολείων και τις συνεχιζόμενες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στις εκπαιδευτικές μονάδες, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης: «Σαν διεύθυνση καθαριότητας και περιβάλλοντος είμαστε στο πλαίσιο μιας καμπάνιας ενημέρωσης τόσο για τα σχολεία, όσο και για τους πολίτες. Έχουμε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για τα σχολεία, που ονομάζεται «Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη», που έχει ξεκινήσει από πέρσι και έχουν ενταχθεί κάποια σχολεία. Τους έχουμε μοιράσει κάδους για ξεχωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων, δηλαδή αλλού το χαρτί, αλλού το πλαστικό και το μέταλλο, όπως και τα βιοαπόβλητα. Αυτό θα συνεχιστεί και θα επιβραβευτεί το σχολείο που μαζεύει τα περισσότερα υλικά. Επίσης, με κάποια σχολεία είχαμε πάει επίσκεψη στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, αυτό θα γίνει και φέτος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».