14 °C Rethymno, GR
20/03/2023

Αναμνηστικό μετάλλιο για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα κυκλοφορήσει στην Αυστραλία

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, Ημέρα Μνήμης της Αυστραλίας (Australia’s Remembrance Day), το Ταχυδρομείο της Αυστραλίας σε συνεργασία με την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας θα κυκλοφορήσει στην αγορά Αναμνηστικό Μετάλλιο και Αναμνηστικό Φάκελο για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης του 1941. 

Το Αναμνηστικό Μετάλλιο και ο Αναμνηστικός Φάκελος θα είναι μια σπάνια και μοναδική έκδοση για την ιστορία της Αυστραλίας.  Για την παρουσίασή τους έχει επιλεχτεί η Ημέρας Μνήμης της Αυστραλίας, ώστε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε την προσφορά των Αυστραλών στρατιωτών στο Κρητικό έδαφος πριν από 81 χρόνια.

Με την έκδοση του Αναμνηστικού Μεταλλίου αποδίδεται φόρος τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων Αυστραλών στρατιωτών που θυσιάστηκαν πολεμώντας ηρωικά και τελικά πολλοί από αυτούς πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα χάνοντας την ζωή τους μακριά από την πατρίδα τους.

Ο φάκελος από την άλλη πλευρά θα είναι κάτι χρήσιμο για τις μελλοντικές γενιές υπενθυμίζοντας έτσι στους νεότερους τους ισχυρούς δεσμούς που υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταξύ των Ελλήνων και των Αυστραλών για τα επόμενα χρόνια.

Το Μετάλλιο είναι κατασκευασμένο από ψευδάργυρο και επιχρυσωμένο ασήμι. Έχει βάρος 70 γρ., πάχος 4,20 mm και διάμετρο 60 mm.

Ο αναμνηστικός φάκελλος

 

Σύντομη ιστορία

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, στρατεύματα της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας, μαζί με ένα Ελληνικό τάγμα, συμμετείχαν σε δεκαήμερη μάχη κατά των δυνάμεων του Άξονα στο ελληνικό νησί της Κρήτης, του οποίου η τοποθεσία ήταν στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι βρισκόταν κοντά στην Μέση Ανατολή.

Οι κάτοικοι των χωριών της Κρήτης και οι συμμαχικές δυνάμεις πολέμησαν γενναία για να αποκρούσουν τις γερμανικές μονάδες στο έδαφος, αλλά δυστυχώς ξεπερνούσαν στον αριθμό αφού ήταν περισσότεροι. Οι Γερμανοί είχαν σημαντική υποστήριξη από αέρα καθώς και από ιταλικά υποβρύχια. Οι συμμαχικές δυνάμεις ήταν κουρασμένες από προηγούμενες μάχες στην Ελλάδα και οι προμήθειες τους στο νησί ήταν ελάχιστες, όπως και η ναυτική και αεροπορική υποστήριξη.

Οι έντονες μάχες απέδωσαν βαρύ απολογισμό. Περισσότερα από 3.500 άτομα σκοτώθηκαν (274 Αυστραλοί) και περισσότεροι από 12.000 αιχμαλωτίστηκαν. Η Κρήτη παρέμεινε στην κατοχή των Γερμανών μέχρι και το τέλος του πολέμου. Οι κάτοικοι της Κρήτης παρείχαν τροφή και στέγη στους συμμάχους ενώ έκρυψαν στα σπίτια τους και πολλούς από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Το αναμνηστικό μετάλλιο α’όψη
Το αναμνηστικό μετάλλιο β’όψη

 

Σχόλια

Η διευθύντρια του τμήματος Φιλοτελισμού τους Ταχυδρομείου της Αυστραλίας, κυρία Cheryl Roy έδωσε φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα της  Frank Colledge Roy ο οποίος υπηρέτησε στην Κρήτη. Όπως τόνισε δεν μπορούσε παρά να επαινέσει τον σεβασμό και τη ζεστασιά που έλαβε ο πατέρας της από τους κατοίκους του νησιού, ειδικά μετά από όσα υπέμεινε στην Κρήτη το 1941.Ένιωσε ότι ήταν ένας μικρός αλλά πολύ σημαντικός τρόπος για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη όλων όσων πολέμησαν. Αναφέρθηκε και στο αξιέπαινο έργο που επιτελεί η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σε εθνικό επίπεδο προωθώντας τη Μάχη της Κρήτης ογδόντα χρόνια μετά. Η κυρία Cheryl Roy ανέφερε επίσης ότι συνολικά 2.000 μετάλλια θα κυκλοφορήσουν από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στα περισσότερα ταχυδρομεία της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης ευχαρίστησε θερμά το Ταχυδρομείο της Αυστραλίας και το τμήμα Φιλοτελισμού για όλη τη δουλειά που έκαναν για την κυκλοφορήσει του Μεταλλίου. Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2020 αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας μέχρι το 2022.  Συνεχάρη την κυρία Cheryl Roy, και την ομάδας της, όπου προώθησε αυτή την πρωτοβουλία ολοκληρώνοντάς την, τιμώντας έτσι την μνήμη του πατέρα της και όλων των συμμάχων που υπηρέτησαν στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ήταν ενθουσιασμένος που πάνω από 2.000 Μετάλλια θα διανεμηθούν σε όλη τη χώρα δίνοντας στους Αυστραλούς την ευκαιρία να το αγοράσουν ένα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι. Το Αναμνηστικό Μετάλλιο και ο Αναμνηστικός Φάκελος είναι μια συνέχεια των αναμνηστικών κουτιών μπισκότων Anzac που κυκλοφόρησαν το 2021 από τις Victorian Returned Service League και Major League Brands.

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού συμβουλίου Μνήμης Μάχης της Κρήτης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου εξέφρασε επίσης τον ενθουσιασμό του για την παρουσίαση του μεταλλίου και του φακέλου λέγοντας ότι αυτά τα συλλεκτικά αντικείμενα παρουσιάζονται μια τόσο σημαντική ημέρα, καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα Μνήμης της Αυστραλίας. Επίσης με αυτή την έκδοση ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν το 2021 και το 2022 για τον εορτασμό της σημαντικής επετείου των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.

Από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας