Με βασικούς άξονες τη στήριξη της Ελληνίδας γυναίκας στην Περιφέρεια, την εξάλειψη στερεοτύπων και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δικτύωσης
Η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της θέσης της Ελληνίδας γυναίκας στο επιχειρείν της Περιφέρειας ήταν οι θεματικές στις οποίες επικεντρώθηκε το 1ο διήμερο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο από το Women Do Business σε συνεργασία με τη ZITA Group, και στο οποίο συμμετείχαν μέλη της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταξιωμένες επιχειρηματίες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκατοντάδες πολίτες. Το συνέδριο το οποίο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός στην πόλη, όπως εξέφρασαν οι διοργανωτές, εξελίχθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Theartemis Palace και έδωσε το βήμα σε 36 ομιλήτριες και ομιλητές να αναπτύξουν θέματα που αφορούσαν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, παρέχοντας γνώση, έμπνευση, κίνητρο και δικτύωση στις παρευρισκόμενες γυναίκες, τόσο στις επιτυχημένες στον κλάδο των επιχειρήσεων, όσο και σε αυτές που φιλοδοξούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτόν. Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων, ο ρόλος της γυναίκας στην επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια έχει ανάγκη από υποστήριξη, καθοδήγηση, εκπαίδευση και κατάργηση των στερεοτύπων μέσα από καλές πρακτικές και συνεργασία μεταξύ των δύο φύλων.
Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να ενωθούν φορείς, επιχειρήσεις, άντρες, γυναίκες και επιχειρηματίες του τόπου, «ώστε να δουν πώς μπορούν μέσα στα πλαίσια της εξέλιξης, της γνώσης, των καλών πρακτικών, να εξελιχθεί η ίδια η κοινωνία, με ένα κοινωνικό αντίκτυπο, να προοδεύσει η γυναικεία επιχειρηματικότητα, γιατί μπορεί να φέρει αλλαγή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η Νατάσσα Γρηγοράκη, συνιδρύτρια στο Women Do Business και επιχειρηματίας. Το όραμα του Women do Business είναι, όπως ανέφερε, όχι μόνο να ενισχυθεί και να εξελιχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά και να καθιερωθεί ως θεσμός για τα επόμενα χρόνια στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με έρευνες που προέρχονται τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, «Ο νούμερο ένα λόγος που είναι χαμηλό το ποσοστό της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις και τα στερεότυπα ότι η γυναίκα είναι υπεύθυνη για το σπίτι. Ο νούμερο δύο η έλλειψη αυτοπεποίθησης και ο νούμερο τρία η ανυπαρξία υποστήριξης από το περιβάλλον», ανέλυσε η κ. Γρηγοράκη, εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεση του Women Do Business για δημιουργία κοινοτήτων, ώστε να διαχέεται η γνώση και η εκπαίδευση, μέσα από ακαδημίες επιχειρηματικότητας, εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλές καθοδήγησης. Επιπλέον, όπως τόνισε η επιχειρηματίας, η ίδια η Πολιτεία οφείλει να να αναλάβει δράση, προκειμένου να ενισχύει την επιχειρηματικότητα και να προωθεί την ισότητα μέσα από την εκπαίδευση και τα σχολεία.
Συγκρίνοντας τη θέση της ελληνικής γυναικείας επιχειρηματικότητας με την αντίστοιχη στο εξωτερικό και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η κ. Γρηγοράκη ανέφερε: «Είμαστε πολύ πίσω. Είναι διαφορετικό να εξελισσόμαστε στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στο σύνολο των μικρότερων πόλεων. Στην ενδοχώρα ή στην Περιφέρεια και στην Κρήτη, είμαστε πολύ πιο πίσω, είναι αυτό που λέμε πληθυσμιακή κάλυψη, μπορεί να ανεβαίνει το ποσοστό όπου οι γυναίκες γίνονται επιχειρηματίες και ενδυναμώνονται, αλλά το ζήτημα είναι να γίνει δουλειά και στις μικρότερες περιοχές». Αντίστοιχες ήταν και οι επισημάνσεις της Έρης Παυλάκη, συνιδρύτρια και CEO της Women Do Business, η οποία συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι να δώσουμε στη γυναίκα της Περιφέρειας τις ευκαιρίες που δεν μπορεί τόσο εύκολα να βρει, λόγω της νησιωτικής δομής. Θέλαμε πολύ να το κάνουμε στο Ρέθυμνο, θέλαμε να φύγουμε από τα κλασικά και τα καθιερωμένα, να δώσουμε την ευκαιρία και στις γυναίκες της αγροτικής περιοχής να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα». Όπως τόνισε, μπορεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κρήτη να βρίσκεται σε υψηλότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα επίπεδα, ωστόσο οφείλουμε να αναζητήσουμε την ουσία πίσω από τις στατιστικές. «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κρήτη είναι στο 26,5%, στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλότερη. Το ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα ποσοστά είναι πραγματικά και αντιπροσωπευτικά. Πολλές φορές βλέπουμε ότι υπάρχουν γυναικείες επιχειρήσεις που είναι κατ’ όνομα και δεν είναι στην ουσία. Ενδεχομένως να είναι και ακόμα χαμηλότερα. Όλη μας η δράση είναι για να δώσουμε κίνητρο, έμπνευση, παρακίνηση, αυτοπεποίθηση, γνώση, δικτύωση στις γυναίκες».
Αναφορικά με το ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ενισχυθεί πράγματι η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η κ. Παυλάκη ανέφερε: «Το νούμερο ένα η συνέργεια των θεσμών με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και η συνεργασία της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας. Επιπλέον, τελευταία είναι και η ευθύνη στο ίδιο το άτομο, να εξελιχθούμε, να αρχίσουμε να χτίζουμε τον εαυτό μας, να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, κάτι το οποίο δεν είναι απλό και έρχεται μέσα από τη γνώση, αλλά και μέσα και από τη συνύπαρξη μέσα σε μία κοινότητα με άλλες γυναίκες που βιώνουν τα ίδια με εμάς».
Ο Ζαχαρίας Καπλανίδης, πρόεδρος του ΖΙΤΑ Group και οικονομολόγος, συμπλήρωσε: «Στόχος να ενδυναμώσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ίδια τη γυναίκα στην Περιφέρεια της Κρήτης, στα θέματα της επιστήμης και του επιχειρείν. Αναπτύξαμε μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τις βασικές δραστηριότητες της Κρήτης, που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τριτογενής τομέας, ο τουρισμός, ώστε όχι μόνο οι φτασμένες επαγγελματίες γυναίκες να έχουν να ακούσουν κάποια πράγματα πολύ εξειδικευμένα, αλλά κυρίως να ενθαρρύνουμε τις νέες γυναίκες να μπουν στο επιχειρείν, και να επιλέξουν τομείς που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία τους».
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις σε επίπεδο πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμπερίληψη των γυναικών στον επιχειρηματικό τομέα, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων γυναικών σε διοικητικά συμβούλια. «Ενδυναμώνουμε τη γυναίκα στη συμμετοχή της στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων και κυρίως των εισηγμένων στα χρηματιστήρια. Ενώ μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωτικό το 1/4 να είναι γυναίκες, τώρα πλέον σύμφωνα με την οδηγία της Ε..Ε οφείλουν να είναι το 1/3. Αυτό είναι σημαντική πρόοδος για τη γυναίκα στον χώρο του επιχειρείν», ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε, «έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο για να αξιοποιήσουμε την ελληνίδα γυναίκα στο επιχειρείν. Είναι εκείνη η δεξαμενή, από την οποία η ελληνική οικονομία θα αντλήσει το απαραίτητο επιστημονικό και επιχειρηματικό δεδομένο για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Οι ανάγκες στο γυναικείο έμψυχο δυναμικό είναι μεγάλες».