Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης, Α. Φραγκάκης, μίλησε στα «Ρ.Ν.» δίνοντας στοιχεία για τις εγκεκριμένες μέχρι στιγμής προτάσεις που υλοποιούνται στο νησί και τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στη μακροβιότητα των επιχειρήσεων
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται πλέον 185 επενδυτικά σχέδια σε επίπεδο Κρήτης εκ των οποίων τα 54 αφορούν το Ρέθυμνο, τα οποία εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο πρόγραμμα το οποίο προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 οπότε και εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από μεριάς επενδυτών καθότι απευθυνόταν σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως μεταποίησης, χονδρικού εμπορίου κ.ά. πλην όμως εστίασης, τουρισμού και λιανικού εμπορίου.
Με το πρόγραμμα αυτό οι επενδυτές των οποίων οι προτάσεις εγκρίθηκαν θα μπορέσουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες υλοποίησης– σε ένα χρονοδιάγραμμα 24 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης – των επιχειρηματικών τους σχεδίων και θα μπορέσουν χάρις την επιχορήγηση που θα λάβουν να προχωρήσουν σε δαπάνες που θα αφορούν από την ανέγερση των νέων κτισμάτων που θα στεγάσουν τις επιχειρήσεις τους με ένα μεγάλο εύρος κτιριακών παρεμβάσεων έως την αγορά εξοπλισμού, μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων αλλά ακόμα και σε δαπάνες που έχουν σχέση με ενέργειες εξωστρέφειας όπως δημιουργία ιστοσελίδων, αγορά λογισμικών, τεχνικές μελέτες κ.ά.
Σε επίπεδο Ελλάδας, στην απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης, περιλαμβάνονταν 1.231 αιτήσεις χρηματοδότησης με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 196.910.717,19 € και Δημόσια Δαπάνη 105.142.733,04 €.
Από την άλλη σε επίπεδο Κρήτης, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Αριστείδης Φραγκάκης, γενικός διευθυντής Αναπτυξιακής Κρήτης, έχουν εγκριθεί 185 επενδυτικά σχέδια (από τα περίπου 380 που ελέγχθηκαν όπως μας είπε) εκ των οποίων τα 54 αφορούν το Ρέθυμνο: «Στην Κρήτη, στη συγκεκριμένη πρόσκληση έχουν εγκριθεί 185 προτάσεις. Με έναν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 32.451.870 ευρώ. Για τον νομό Ρεθύμνης έχουμε 54 επενδυτικά σχέδια, και είναι περίπου το 30% των προτάσεων της Κρήτης», ενώ τόνισε πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται και ενστάσεις οπότε αναμένεται σε επίπεδο νησιού τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια σε επόμενο διάστημα να αυξηθούν.
«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην καινοτομία»
Ανάσα λοιπόν για το κρητικό επιχειρείν αποτελεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο όμως όπως τονίζει ο κ. Φραγκάκης θα βοηθήσει τους επενδυτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες εξέλιξης της επιχείρησής τους και δεν αποτελεί μέσο απόκτησης ρευστότητας ή κεφάλαιο, όπως πολλοί παρεξηγούν.
Από την άλλη ο κ. Φραγκάκης τονίζει πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να δώσουν έμφαση σε καινοτόμες δαπάνες για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες θα εξασφαλίσουν και τη βιωσιμότητά τους: «Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να εστιάσουν στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, στη μεγέθυνση της κερδοφορίας για να πετύχουν μια μακροβιότητα ως προς τη λειτουργία τους. Ιδιαίτερα οι νεοϊδρυόμενες, που το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά και αυτές, θα πρέπει να είναι ευέλικτες, να προσαρμόζονται γρήγορα στις εξελίξεις – στις παγκόσμιες εξελίξεις κατά το δυνατόν βέβαια – προκειμένου να πετύχουν την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων πάντα βέβαια στα πλαίσια της κανονικότητας και της νομιμότητας του καθεστώτος της ενίσχυσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης και εξηγεί πως καινοτομία για μια τοπική μικρομεσαία επιχείρηση «μπορεί να έχουμε τόσο στον μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και στο προϊόν όσο και στη διαδικασία παραγωγής».
Σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, ακόμα, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης παροτρύνει τους επενδυτές να έχουν πλήρη γνώση του οδηγού υλοποίησης του προγράμματος ώστε οι ίδιοι να κατευθύνουν την πορεία του επενδυτικού σχεδίου και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τρίτους αποφεύγοντας έτσι τυχόν μη αναστρέψιμα προβλήματα: «Μια συμβουλή θα είναι οι επιχειρηματίες να μην αφήνουν τα επενδυτικά τους σχέδια στα χέρια οποιουδήποτε ή στη μοίρα τους. Θα πρέπει οι ίδιοι να κατευθύνουν την ομάδα παρακολούθησης και υλοποίησης του έργου τους όπως είναι ο μηχανικός, ο οικονομικός υπεύθυνος και ο συντονιστής του έργου. Και να έχουν πλήρη γνώση τόσο της πρόσκλησης του προγράμματος όσο και του καθεστώτος ενίσχυσης έτσι ώστε να αποφεύγουν τυχόν προβλήματα, καθυστερήσεις και να γίνεται ελαχιστοποίηση του διαχειριστικού κόστους από όλες τις πλευρές. Έχει αποδειχθεί ότι σε ποσοστό άνω του 80% οι καθυστερήσεις και τα διαχειριστικά προβλήματα «θεραπεύονται» εκ των υστέρων, όταν υποβάλλονται να είναι ήδη πλήρης ένας φάκελος», εξηγεί και συμπληρώνει πως τα συνηθέστερα ζητήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση ενός έργου έχουν να κάνουν κυρίως με λανθασμένους τρόπους εξόφλησης των παραστατικών των δαπανών.
Ο θετικός αντίκτυπος και η ανάγκη για επιχειρήσεις μεταποίησης
Πάντως, το αποτύπωμα που έχουν αφήσει τέτοιου είδους αναπτυξιακά προγράμματα στον κόσμο του επιχειρείν είναι ιδιαίτερα θετικό.
Αυτό διαφαίνεται μάλιστα και από τον μεγάλο αριθμό προτάσεων που υποβάλλονται – όπου στην Κρήτη όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής ήταν πάνω από 380 – αλλά και από την αύξηση των ποσών ενίσχυσης που διατίθενται σε επενδύσεις νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή η όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και εκδήλωση ενδιαφέροντος αποδεικνύει πως οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν τη βοήθεια που τους παρέχεται μέσω των προγραμμάτων αυτών στην υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας όπου σε άλλη περίπτωση ίσως να τους έπαιρνε χρόνια να πραγματοποιήσουν.
Συγκεκριμένα για αυτό ο κ. Φραγκάκης ανέφερε: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το αν βοηθάνε αυτά τα προγράμματα. Σε επίπεδο χώρας οι νέες επιχειρήσεις για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 επιδοτήθηκαν ένα ποσό 104 εκ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στο 32% των συνολικών επιχορηγήσεων της περιόδου. Ενώ το 2007-2013 στην ακόμη προηγούμενη είχαν καταβληθεί 18,5 εκ. ευρώ».
Κλείνοντας, ο κ. Φραγκάκης τονίζει τη σημασία άνθισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως μεταποιητικού χαρακτήρα, για την τοπική οικονομία ως αντίβαρο στην κυριαρχία του τουριστικού τομέα: «Μακάρι ο κλάδος της μεταποίησης να ανεβαίνει συνεχώς στο νησί σε βάρος του τουρισμού ο οποίος έχει καταντήσει να είναι «μονοκαλλιέργεια». Θεωρώ ότι η επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα μεταποίησης είναι μια σιγουριά πάνω στην εργασία. Απασχολεί 12 μήνες τον χρόνο εργαζομένους, ανθρώπους με ειδίκευση και αρκετούς επιστήμονες. Η μεταποίηση δίνει ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.