Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο Αμάρι Ρεθύμνου, με την μετατροπή της σε σύγχρονη μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης. Αυτό ανακοίνωσε από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανόλης Γραφάκος, συμμετέχοντας στην εκδήλωση για ανάπτυξη του Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει σχετική πρόσκληση στην οποία μπορούν να υποβάλλουν πρόταση για έγκριση χρηματοδότησης ύψους 11 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη Μονάδα Επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αμαρίου, δυναμικότητας 35.600 tn/yr σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και 7.400 tn/yr προδιαλεγμένων οργανικών, εξυπηρετεί το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η αναβάθμιση της υφιστάμενης ΜΕΑ σε ΜΑΑ αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης και να μειώσει το ποσοστό των υπολειμματικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, συμβάλλοντας στην επίτευξη των σχετικών στόχων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε
Το σχετικό θέμα είχε θέσει με υπόμνημά του στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ο οποίος σημείωσε ότι: «Η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ Αμαρίου εξυπηρετεί το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Δυστυχώς, κατασκευάστηκε με δεδομένα της περασμένης δεκαετίας και δεν επαρκεί για τις σημερινές ανάγκες. Το υπάρχον κύτταρο έχει χωρητικότητα για μόλις ένα ακόμα έτος, γεγονός που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο το νομό. Επιπρόσθετα, το εργοστάσιο δεν έχει υποδομές ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Π.Ε. Ρεθύμνου να μην υλοποιείται στο μέγιστο, καθώς οι υποδομές σε Ηράκλειο και Χανιών δεν μπορούν να απορροφήσουν τον παραγόμενο όγκο. Διεκδικούμε άμεση χρηματοδότηση 1.500.000 ευρώ για την αγορά γης και την κατασκευή νέου κυττάρου, καθώς πολύ σύντομα το υφιστάμενο θα κορεστεί».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας το υπουργείο ανακοίνωσε πρόγραμμα για την ανάληψη της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων από την πολιτεία στους ορεινούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, όπως τα Ανώγεια, ο Άγιος Βασίλειος και το Αμάρι, ενώ μίλησε και για την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης λυμάτων στα Ανώγεια και στο Βιολί Χαράκι. «Έτσι το 2025 όλοι οι οικισμοί της Π.Ε. Ρεθύμνου θα είναι σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία», ανέφερε.
Ο κ. Γραφάκος μίλησε για τη σημασία που έχει η ολοκλήρωση του ολιστικού σχεδίου διαχείρισης λυμάτων και υδάτων στον δήμο Ρεθύμνου. Για την υλοποίησή του, όπως είπε, έχουν εξασφαλιστεί πόροι 40 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 21-27 και το Ρέθυμνο θα καλύψει το σύνολο των αναγκών του στο επίπεδο αυτό. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο δίμηνο του έτους.