Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό να γίνονται παρεμβάσεις προς εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελεί βασική στρατηγική του δήμου Ρεθύμνου, στοχεύοντας σε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σε μικρότερο λειτουργικό κόστος στις κτιριακές του υποδομές. Σε αυτόν τον σχεδιασμό, εντάσσεται και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων.
Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη χθες στα γραφεία της ΚΕΔΗΡ από τον δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και τον ανάδοχο εργολάβο Δημήτρη Ανυφαντάκη, η σύμβαση του έργου με τίτλο: «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργεια και Ενεργειακής Αναβάθμισης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης». Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης σε περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και με προϋπόθεση τον κατάλληλο προγραμματισμό των εργασιών, θα βοηθήσει ώστε να γίνουν οι οχληρές παρεμβάσεις προτού επιστρέψουν μαθητές και καθηγητές στη σχολική κοινότητα.
Σε σχετικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Χ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αποτελεί αναγκαιότητα η «στροφή» προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της υπερβολικής αύξησης των τιμών. «Ο δήμος έχει μια στρατηγική να αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να γίνονται παρεμβάσεις στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, άρα μικρότερο λειτουργικό κόστος. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ενσωματώσουμε όλοι και οι πολίτες και ο δημόσιος τομέας στη λογική και στρατηγική για την επόμενη μέρα. Αντιλαμβανόμαστε και με βάση την ενεργειακή κρίση που έχουμε και της υπερβολικής αύξησης των τιμών, ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε αυτό τον προσανατολισμό».
Αναφερόμενος στο 6ο δημοτικό σχολείο, επεσήμανε ότι θα γίνουν ανάλογες παρεμβάσεις με αυτές που έχουν γίνει ήδη και σε άλλα σχολεία του δήμου. «Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν προσπαθούμε να κάνουμε μια ενεργειακή αναβάθμιση σε ένα κτίριο και εντοπίζουμε εγγενή προβλήματα, είτε στατικότητας, είτε προσβασιμότητας, είτε λειτουργικότητας, ο δήμος στην ουσία κάνει ολιστική παρέμβαση και η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί αφορμή για να γίνεται στην ουσία ολική αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής. Θέλω να καταθέσω την ευαρέσκεια μου λοιπόν, για την πολύ μεγάλη προσπάθεια και του αντιδημάρχου Άγγελου Μαλά και της υπηρεσίας μας, γιατί με δικές μας δυνάμεις προσπαθούμε να κάνουμε μελέτες επαρκείς που να μπορούν να οδηγούν σε εγκρίσεις εντάξεων και χρηματοδοτήσεων. Δεν είναι κάτι αυτονόητο, γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και θέλω να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μας εργολάβους, που μας παραδίδουν ποιοτικά έργα παρά τη δυσκολία των συνθηκών και τη μεγάλη ανατίμηση των υλικών».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς πρόσθεσε ότι το έργο αυτό, εντάσσεται σε ένα «πακέτο» έργων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ενεργειακές αναβαθμίσεις στο 5ο δημοτικό, στο 7ο δημοτικό και το 13ο δημοτικό σχολείο. «Είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί γιατί είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας. Ειδικά για τα σχολεία αυτά ξεκίνησαν και ομάδες εργασίας, εν μέσω του κορονοϊού, που ήταν κάτι πρωτόγνωρο που καταφέραμε να αντλήσουμε δυνάμεις από νέα παιδιά που σιγά -σιγά ενσωματώνονται στη δυναμική μιας υπηρεσίας. Θεωρώ ότι πέρα από την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας αναβαθμίζουμε και τη σχολική στέγη του δήμου Ρεθύμνου, αφού ταυτόχρονα με την ενεργειακή αναβάθμιση γίνονται και άλλου είδους παρεμβάσεις, είτε έχει να κάνει με τη στατική ασφάλεια, είτε με τη λειτουργικότητα των σχολειών και παραδίδουμε πράγματα σε συνδυασμό και με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα. Άρα, το τελικό αποτέλεσμα είναι να αναβαθμίζεται η σχολική στέγη συνολικά».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 434.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη»).
Οι παρεμβάσεις στο 6ο δημοτικό σχολείο
Το 6ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Κολοκοτρώνη στην περιοχή της Καλλιθέας Ρεθύμνου.
Για την υφιστάμενη κατάσταση του 6ου δημοτικού σχολείου όπως προκύπτει από την τεχνική έκθεση της μελέτης, σήμερα καταναλώνονται:
α) Ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες θέρμανσης, κλιματισμού των εσωτερικών χώρων κοινής χρήσης και του φωτισμού του σχολείου.
β) Πετρέλαιο θέρμανσης για την κάλυψη των θερμικών απωλειών τους χειμερινούς μήνες.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στον περιορισμό των φορτίων θέρμανσης και ψύξης των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, μέσω της εισαγωγής παθητικών συστημάτων.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:
– Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλο το κτιριακό κέλυφος του σχολείου.
– Αντικατάσταση των ανοιγμάτων με πλαίσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή διπλού υαλοπίνακα.
– Αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα πετρελαίου και λέβητα συμπύκνωσης, για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου και στην εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.
– Αναβάθμιση των υφιστάμενων ενεργητικών συστημάτων ψύξης με στόχο την επαρκή κάλυψη των αναγκών κλιματισμού του κτηρίου, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και
– Τέλος, περιορισμού των φορτίων φωτισμού του κτιρίου μέσω της εγκατάστασης λαμπτήρων και προβολέων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος και συστήματος διαχείρισης λειτουργίας.
Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα άνετο θερμοκρασιακά περιβάλλον, για τα άτομα τα οποία εξυπηρετούνται από το σχολείο, συμβαδίζοντας με τους σύγχρονους κανονισμούς και της απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες του κτιρίου, ελαττώνοντας την καταναλισκόμενη ενέργεια, με τη μείωση της παραγωγή ρύπων CO2 με αποτέλεσμα η συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.