Σε ένα φιλόξενο χώρο σε δυο ορόφους στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου λειτουργεί φέτος με αναβαθμισμένες υπηρεσίες παροχής φροντίδας και επιπλέον προσωπικό το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου Ρεθύμνου. Μια δομή για την οποία υπήρξε αυξημένη ζήτηση με δεδομένες τις ανάγκες που υπάρχουν και η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να αυξήσει το δυναμικό της από 25 άτομα σε 45 και να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό παρέχοντας εξειδικευμένη φροντίδα στους ηλικιωμένους.
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) είναι η μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει. Σκοπός του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που ασχολούνται με την φροντίδα των ατόμων αυτών. Παράλληλα προσθέτει τη δυνατότητα στα συγγενικά πρόσωπα, που μέχρι τώρα τους φρόντιζαν να αποδεσμευτούν για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων παρέχονται δωρεάν.
Σήμερα στο ΚΗΦΗ του δήμου Ρεθύμνου εξυπηρετούνται συνολικά 40 ηλικιωμένοι μας λέει η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα η οποία επισημαίνει ότι: «Το ΚΗΦΗ φιλοξενεί ανθρώπους, όχι κατ’ ανάγκη μόνο ηλικιωμένους, αλλά και νεότερους που είναι μερικώς αυτοεξυπηρετούμενοι. Αυτός είναι ο ορισμός του ΚΗΦΗ, δηλαδή έρχονται άνθρωποι που δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι. Το πρωί πηγαίνουμε και τους παίρνουμε εμείς με λεωφορειάκια του δήμου και το μεσημέρι τους επιστρέφουμε στο σπίτι τους. Αυτή την στιγμή το ΚΗΦΗ έχει 40 ωφελούμενους ενώ το δυναμικό του είναι για 45. Κρατάμε πέντε θέσεις για κάποιους που ναι μεν έχουν κάνει αίτηση, αλλά είτε είναι ακόμα σε κέντρο αποκατάστασης, είτε για κάποιους λόγους δεν έχουν αρχίσει ακόμα να έρχονται. Κατά τ’ άλλα οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από τους ωφελούμενους, υπάρχουν άνθρωποι σε λίστα αναμονής».
Από χθες στο προσωπικό του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου ενισχύθηκε με ένα οικογενειακό γιατρό και το ΚΗΦΗ πλέον λειτουργεί με δύο νοσηλεύτριες, μια κοινωνική λειτουργό, δύο κοινωνικές φροντίστριες, που είναι γενικών καθηκόντων και υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους, δύο οικογενειακούς βοηθούς που καθαρίζουν, μαγειρεύουν και διατηρούν τον χώρο περιποιημένο και έναν οδηγό για το λεωφορείο.
«Το ΚΗΦΗ είχε μέχρι πέρυσι 25 ωφελούμενους. Πέρυσι τον Δεκέμβρη βγάλαμε την άδεια και στεγαζόταν σε έναν όροφο. Μετά από αίτημά μας στην Διαχειριστική Αρχή μας διέθεσαν αδιάθετα χρήματα του ΕΣΠΑ που έληξε, (αυτό που ήταν μέχρι το 2022), από δήμους που δεν θα απορρόφησαν. Τους κάναμε μια εμπεριστατωμένη και ώριμη πρόταση. Τους είπαμε ότι θα επεκτείνουμε το ΚΗΦΗ και στον κάτω όροφο, οι οποίοι δυο χώροι επικοινωνούν έτσι κι αλλιώς με ασανσέρ, και ότι μπορούμε να ανακατασκευάσουμε το κτίριό μας και να φιλοξενήσει άλλους τόσους ωφελούμενους. Έτσι οι 25 έγιναν 45 με την καινούργια άδεια, όμως αυτό προϋπέθετε να μας δώσουν χρήματα για να μπορέσουμε να πάρουμε προσωπικό για άλλο τόσο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε και πήραμε κοινωνική λειτουργό, που δεν είχαμε. Πήραμε και μια νοσηλεύτρια των ΤΕΙ, που θέλαμε να έχει μια πιο υψηλού επιπέδου κατάρτιση στα νοσηλευτικά. Επίσης πήραμε γιατρό, οδηγό για το λεωφορείο και ακόμα μια οικογενειακή βοηθό. Το λεωφορείο που χρησιμοποιούμε είναι του δήμου, έχει ειδική ράμπα για την πρόσβαση των ΑμΕΑ. Μας το παραχώρησε η υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου. Η διαδρομή που κάνει είναι το πρωί στην Παλιά Πόλη από την οποία παίρνει τους ωφελούμενους και τους φέρνει. Δεν τους φέρνει όλους μαζί. Χρησιμοποιούμε και ένα δεύτερο μικρό λεωφορείο πάλι του δήμου, (του Βοήθεια στο Σπίτι) που είναι επταθέσιο. Τους φέρνουμε το πρωί, κάθονται το πρωί, εκεί θα φάνε το πρωινό τους, εκεί θα φάνε και το μεσημεριανό τους. Έχει κρεβάτια που μπορούν να ξαπλώσουν όποιος θέλει. Τους απασχολούν με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες. Άρχισαν ομάδες μνήμης, κάνουν κατασκευές, κάνουμε συνεργασίες όπως αυτό το διάστημα που κατέβηκαν πολλά σχολεία και ήρθε το ΚΑΠΗ του Τσεσμέ, η χορευτική ομάδα και έκαναν μια διάδραση. Θα ξεκινήσουν και αυτοί ομάδα χορού, γιατί κάποιοι είναι κινητικοί. Βέβαια, θα αρχίσουν και φυσιοθεραπείες. Θα πηγαίνει φυσιοθεραπευτής του δήμου από τα ΚΑΠΗ, για όσους χρειαστούν και φυσιοθεραπείες» αναφέρει η κ. Ελευθεριάδου.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος σημειώνει τη σημασία λειτουργίας της δομής για τους ίδιους τους ωφελούμενους αφού η συναναστροφή των ηλικιωμένων μεταξύ τους αλλά και η εξειδικευμένη φροντίδα που τους παρέχεται, έχει πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους και την υγεία τους. Ειδικότερα, ανάφερε: «Οι άνθρωποι αυτοί θα έμεναν ολομόναχοι στο σπίτι, π.χ. θα απομονώνονταν, ενώ σιγά-σιγά αρχίζει η μνήμη και εξασθενεί. Η μοναξιά και η κλεισούρα τους φέρνει κατάθλιψη. Με αυτή τη δομή είναι ενεργοί και από ό,τι με λένε οι συνεργάτες μου, τα στελέχη του ΚΗΦΗ, βλέπουν τεράστιες διαφορές σε ηλικιωμένους που τους πήγαν τα παιδιά τους για πρώτη φορά πριν από π.χ. τέσσερις μήνες. Παρατηρούν μεγάλες διαφορές ακόμα και στην οξυδέρκεια. Ακόμα και ο νους μέσα από τις δραστηριότητες, αλλά και μέσα από τη συναναστροφή αρχίζει και ξυπνάει. Παράδειγμα μου έλεγαν για μια γιαγιά που πήγαινε εκεί που ούτε έβλεπε, ούτε άκουγε καλά. Ζήτησε από τα παιδιά της να αλλάξει τα γυαλιά και ότι θέλει τελικά να βάλει ακουστικό, άρχισε να θέλει να ζήσει. Νομίζω ότι σε μια εποχή που δεν βρίσκουμε εύκολα φροντιστές, οι περισσότερες οικογένειες από αυτό, δεν μπορούν να αφήσουν τον ηλικιωμένο πατέρα τους μόνο π.χ. μετά από ένα εγκεφαλικό και δεν έχει καλή κινητικότητα ή όταν αρχίζει η άνοια. Δεν μπορούν να βρουν έναν άνθρωπο να τον προσέχει. Στο ΚΗΦΗ είναι εξασφαλισμένη και η ποιότητα της φροντίδας. Σε μια δομή όπως το ΚΗΦΗ του δήμου Ρεθύμνης είναι δεδομένο ότι υπάρχει ασφάλεια της καλής φροντίδας, με την καθημερινή παρουσία τους γιατρού ο οποίος φροντίζει τα φάρμακά τους, τα χρόνια τους προβλήματα και τους προληπτικούς ελέγχους. Νομίζω ότι είναι ένα κόσμημα αυτήν τη στιγμή».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη συνεργασία του δήμου με το πανεπιστήμιο Κρήτης η οποία εκτός από τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ επεκτείνεται και στα ΚΗΦΗ «Η συνεργασία με το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο με τους παιδικούς. Αυτήν τη στιγμή το μνημόνιο που κάναμε είναι με τα παιδαγωγικά τμήματα και αφορά τους παιδικούς και τα ΚΔΑΠ. Όμως, αυτήν την στιγμή στα ΚΑΠΗ και στο ΚΗΦΗ, έχουμε από το τμήμα Ψυχολογίας φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες κάνουν την άσκησή τους σε εμάς και τους άρεσε τόσο πολύ που η άσκησή τους τελείωσε και με τη νέα χρονιά θα συνεχίσουν να έρχονται εθελοντικά» είπε.
Διεκδικήσεις για νέες δομές από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
Η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου του δήμου Ρεθύμνου συνεχίζεται καθώς όπως δηλώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής εν όψει του νέου ΕΣΠΑ ο δήμος Ρεθύμνης θα διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις προκειμένου να δημιουργήσει δυο ακόμα δομές στην περιφέρεια του δήμου, μια σε Αρκάδι και μια στη δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά, ενώ σε προτεραιότητα βρίσκεται και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανέγερση και δυο νέων βρεφονηπιακών σταθμών, για τους οποίους βέβαια θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η οικοπεδική έκταση.
Χαρακτηριστικά, είπε: «Μακάρι από το καινούργιο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια. Εμείς θα το διεκδικήσουμε. Δεν ξέρω εάν θα προκριθεί από την ίδια την περιφέρεια η πρόταση μας, αλλά θα θέλαμε να κάνουμε και άλλα ΚΗΦΗ στον δήμο Ρεθύμνου. Ο δήμος μας είναι πάρα πολύ εκτεταμένος γεωγραφικά και δεν είναι εύκολο για κάποιους π.χ. στην Ελεύθερνα να ερχόταν κάθε μέρα στην πόλη. Ξεκίνησαν κάποιοι ηλικιωμένοι στην αρχή, γράφτηκαν από μακριά και μετά σταμάτησαν, δεν ήθελαν να έρχονται λόγω της απόστασης. Έλεγαν ότι είναι πάρα πολύ μακριά και ταλαιπωρούνταν τόση ώρα στον δρόμο. Θα ήταν πολύ καλό να μπορέσουμε έστω και σε νοικιασμένο χώρο να λειτουργήσουμε τη δομή, είτε να μας επιτρέψουν και να μας δώσουν χρηματοδότηση και να χτίσουμε, είτε να μας επιτρέψουν να νοικιάσουμε και να μας χρηματοδοτήσουν τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ να γίνουν άλλα δύο ΚΗΦΗ, γιατί στην περιφέρεια θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και λίγο σαν ΚΑΠΗ μιας περιφέρεια δεν έχει και ΚΑΠΗ.
Για τα ΚΗΦΗ, εάν μας δώσουν τα χρήματα θα θέλαμε να κάνουμε ένα στον Φωκά και ένα στο Αρκάδι, να λειτουργήσουν συνεκτικά και σαν ΚΑΠΗ, γιατί δεν υπάρχουν ΚΑΠΗ. Μπορούμε να νοικιάσουμε έναν χώρο, τα χρήματα θα θέλουμε για το προσωπικό να τα δουλέψει. Αυτήν την στιγμή το προσωπικό του δήμου βγαίνει σε σύνταξη και στη θέση τους δεν έρχεται κανείς. Άρα λοιπόν μειώνονται και αυτοί που είναι στην πόλη, δεν φτάνουν πια. Γι’ αυτό έγινε η συνένωση και η συγχώνευση των νομικών προσώπων, για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες. Παλιά δεν μπορούσες να πάρεις μια κοινωνική λειτουργό του Βοήθεια στο Σπίτι ή του ΚΗΦΗ και να τις μετακινήσεις στην κοινωνική υπηρεσία. Τώρα χρησιμοποιούμε όλους τους εργαζόμενους σε διαφορετικά πόστα, ανάλογα με τις ανάγκες. Παράλληλα στην στοχοθεσία μας είναι η ανέγερση αποκλειστικά βρεφικών σταθμών, αναφέρομαι σε μεγάλους, πολυδύναμους βρεφικούς για παιδάκια από ενός έτους μέχρι δυόμιση ετών. Εμείς θα διεκδικήσουμε χρήματα για δύο βρεφικούς, δεν μας αρκεί ένας. Σίγουρα ένας στην πόλη. Ήδη είμαι σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και τις υπηρεσίες του δήμου για να δούμε τι οικόπεδα έχει ο δήμος, να καταλήξουμε κάπου για να ωριμάσουμε τις μελέτες και να είμαστε έτοιμοι.