Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Εκκλησίας της Κρήτης για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Μετά από οκτώ ώρες συνεδρίασης, ιεράρχες του νησιού οδηγήθηκαν στην αναβολή της διαδικασίας. Δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο, αλλά φαίνεται πως οι ιεράρχες οδηγούνται στην απόφαση αυτή λόγω του χρόνου που παρήλθε και εξαντλήθηκαν οι συζητήσεις σε διαδικαστικά θέματα, ενώ χαρακτήρισαν μη σοβαρό το εξώδικο του αρχιμανδρίτη Μελχισεδέκ.
Το εν λόγω εξώδικο έφτασε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, την ώρα της συνεδρίασης προκαλώντας αρχικά αναστάτωση, ωστόσο τονίζεται πως καμία εμπλοκή δεν υπήρξε στη διαδικασία από την πρωτοφανή αυτή κίνηση του Αρχιμανδρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξώδικη δήλωσή του ο Μελχισεδέκ τόνιζε πως η διαδικασία εκλογής είναι άκυρη, αφού σε αυτή συμμετείχε ιεράρχης ο οποίος διώκεται ποινικά. Μάλιστα ζητούσε να «παγώσει» η διαδικασία για την εκλογή νέου μητροπολίτη μέχρι να ξεκαθαρίσει σε συνοδικό δικαστήριο η δική του υπόθεση και κατηγορία με την οποία εξαιρέθηκε από τους υποψηφίους προς εκλογή μητροπολίτες.
Στη ανακοίνωσή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, αναφέρει:
«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2025, σε Συνεδρία, στην έδρα Της, στο Ηράκλειο, και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Η Ιερά Σύνοδος αναφορικά με το θέμα της πληρώσεως της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, για πνευματικούς λόγους και για το καλό της Εκκλησίας, δεν προέβη στην παρούσα Συνεδρία σε εκλογή νέου Μητροπολίτου.
Επισημαίνεται και διευκρινίζεται, ότι οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου διεξήχθησαν εν πλήρει συνθέσει και ουδεμία έννομη και οποιαδήποτε άλλη επιρροή άσκησε στη λήψη των Αποφάσεών Της το ήδη δημοσιευθέν, σε ηλεκτρονικά Μέσα Γενικής Ενημερώσεως, γεγονός της επιδόσεως σήμερα σ̉ Αυτήν εξωδίκου εγγράφου κληρικού».








