14 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αναζητείται λύση για τη μεταφορά των μαθητών στο γυμνάσιο – λύκειο Ατσιποπούλου

- Εκ νέου αυτοψία τις επόμενες μέρες στο σημείο - Θα εξεταστούν εναλλακτικές διαδρομές

Λύσεις για τη μεταφορά των μαθητών στο γυμνάσιο – λύκειο Ατσιποπούλου εξακολουθούν να αναζητούν οι αρμόδιοι φορείς μετά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται με βασικό αίτημα το λεωφορείο να φτάνει μέχρι την είσοδο του σχολείου.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην Αντιπεριφέρεια με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου, παρουσία των αντιδημάρχων, του αστυνομικού διευθυντή, του διοικητή της Τροχαίας, του ΚΤΕΛ των προέδρων των συλλόγων Γερανίου και Ατσιποπούλου, και των συλλόγων γονέων των μαθητών και εκπροσώπων της εκπαίδευσης, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου το θέμα και να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη διάρκεια της σύσκεψης η αντιπεριφερειάρχης με δεδομένο ότι την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών την έχει η Αντιπεριφέρεια, κατέστησε σαφές ότι με βάση τη νομοθεσία από τους 420 μαθητές τους σχολείου μόλις οι 160 δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόσταση από τη σημερινή στάση του λεωφορείου – στην πλατεία Ατσιποπούλου – είναι 1.000 μέτρα, εξηγώντας πως η απόσταση αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από τη σύμβαση που συνάπτει η Περιφέρεια με το ΚΤΕΛ.

Παραλληλία, σε ό,τι αφορά το τεράστιο ζήτημα της αριστερής στροφής δεν έχει δοθεί η σχετική έγκριση από την Τροχαία Ρεθύμνου για λόγους ασφαλείας.

Για τον λόγο αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες πολύ άμεσα εκ νέου αυτοψία στο σημείο από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, το ΚΤΕΛ και την τροχαία, προκειμένου να αναζητηθούν είτε εναλλακτικές διαδρομές είτε να υποδειχθούν παρεμβάσεις τεχνικού χαρακτήρα, όπου θα διασφαλίζουν την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι για τους μαθητές από το Γεράνι που φοιτούν στο σχολείο Ατσιποπούλου και μέχρι σήμερα αλλάζουν δύο λεωφορεία για να φτάσουν στη στάση της πλατείας, δόθηκε λύση και αποφασίστηκε να μεταφέρονται με ένα ενιαίο λεωφορείο.

Στο σύνολό τους οι φορείς είναι διαλλακτικοί και θέλουν να δοθεί μια λύση με όρους όμως οδικής ασφάλειας και πάντα σύμφωνα με τη νομιμότητα. Σημειώνεται ότι χθες μαθητές των παραπάνω σχολείων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα και ζητώντας οριστική λύση.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Ήταν μια παραγωγική συζήτηση και ήταν πολύ σημαντικό ότι βρέθηκαν όλοι οι φορείς στο ίδιο τραπέζι. Προφανώς υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά υπάρχουν και σημεία στα οποία συγκλίναμε. Κανείς δεν θεωρεί αποδεκτή τη σημερινή κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διαιώνιση της. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τυπολατρικές προβλέψεις που ναι μεν νομικά μπορεί να κατοχυρώνουν κάποιους, αλλά απέναντι στην κοινωνία όλους μας κάνουν εκτεθειμένους. Αυτό που καταφέραμε είναι ότι τα παιδιά που έρχονται από το Γεράνι δεν θα αλλάζουν λεωφορείο κάτι που είναι φοβερά επικίνδυνο και κουραστικό, αλλά θα φτάνουν μέχρι το σημείο της στάσης του Ατσιποπούλου όπου μαζί με τα άλλα παιδιά θα πρέπει να βρούμε άμεσα τον τρόπο πως να φτάνουν με ασφάλεια στο σχολείο τους. Επ’ αυτού συμφωνήσαμε να γίνει αυτοψία από την αστυνομία, το ΚΤΕΛ τον δήμο προφανώς και την εκπαιδευτική κοινότητα για να δούμε τι παρεμβάσεις θα χρειαστούν να γίνουν άμεσα για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο σχολείο τους χωρίς ταλαιπωρία. Ουσιαστικό είναι ότι και ο δήμος και η Περιφέρεια και η ΕΛΑΣ κατέθεσαν την πρόθεση του το θέμα αυτό να το λύσουν. Από πλευράς ΚΤΕΛ είδα μια διάθεση διαλλακτικότερη σε σχέση με το παρελθόν και έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Μπορεί τυπικά να καλύπτονται, αλλά ουσιαστικά είμαστε όλοι ακάλυπτοι αν δεν λύσουμε το θέμα. Νομίζω ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με καλή διάθεση μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή τόνισε: «Έγινε σαφές σε όλους ότι από τα 400 παιδιά που πάνε στο σχολείο μόνο τα 160 δικαιούνται μεταφοράς διότι το σχολείο απέχει 1.000 μέτρα από τη στάση και ο νόμος λέει ότι δικαίωμα μεταφοράς υπάρχει όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 2.5 χλμ. Επομένως δεν μπορώ να το βάλω στη σύμβαση. Η σύμβαση ελέγχεται από το Ελεγκτικό συνέδριο και θα μας τη γυρίσει πίσω.

Επειδή ο νόμος λέει ότι τα παιδιά που δικαιούνται μεταφορά και που είναι τα 160 – αν και αυτοί θέλουν όλα τα παιδιά να μεταφέρονται μέχρι το σχολείο – η νομοθεσία λέει ότι για τα δικαιούμενα παιδιά εάν υπάρχει αστική συγκοινωνία, πάνε με την αστική συγκοινωνία. Η αστική συγκοινωνία έχει στάση στην πλατεία Ατσιποπούλου και από κει πάνε με τα πόδια. Ο δήμος έχει δικαίωμα εκ του νόμου να αλλάξει τη στάση και αντί να είναι στην πλατεία του χωριού να είναι στο σχολείο. Με κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να το κάνει αυτό.

Σε ό,τι αφορά την αριστερή στροφή για την οποία γίνεται πολύς λόγος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δίνει μια απόφαση μετά και από γνωμοδότηση των υπηρεσιών των δικών μας και λέει για την αριστερή στροφή ότι ναι μεν να μπαίνει το λεωφορείο με την προϋπόθεση ότι υπάρχει θετική γνωμοδότηση της τροχαίας. Κάτι που δεν υπάρχει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τροχαία αντιδρά. Αυτό που αποφασίστηκε στο τέλος είναι για τα μεν παιδιά του Γερανίου να πηγαινοέρχονται με ένα λεωφορείο μέχρι την πλατεία Ατσιποπούλου, δηλαδή να μην σταματούν στον κόμβο και να αλλάζουν λεωφορείο και για την αριστερή στροφή είπαν ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα πάει η υπηρεσία η τεχνική του δήμου, η τροχαία και το ΚΤΕΛ να κάνουν εκ νέου αυτοψία για να δουν τι παρεμβάσεις χρειάζονται και θα εξετάσουν και άλλες εναλλακτικές διαδρομές για να μπορεί το λεωφορείο να φτάσει στο σχολείο».