Κατανομή του τέλους ανθεκτικότητας κατά 50% στους τουριστικούς δήμους και το υπόλοιπο 50% στους ΚΑΠ για έργα υποδομών η πρόταση της ΚΕΔΕ
Την αντίθεσή της στην ανάληψη της αρμοδιότητας και της ευθύνης εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων εξέφρασε χθες η ΚΕΔΕ, η οποία παράλληλα ζητά την εξ ολοκλήρου απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στους δήμους με το 50% να εισέρχεται στα ταμεία του δήμου και το υπόλοιπο 50% στις ΚΑΠ των δήμων, προκειμένου να εκτελούνται έργα υποδομών.
Σε αυτές τις δύο αποφάσεις κατέληξε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην διάρκεια της συνεδρίασης, όπου συζητήθηκαν η εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων με βάση τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, καθώς και η επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εφαρμογής πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, το ΔΣ της ΚΕΔΕ τονίζει πως είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια συστηματοποίησης του ελέγχου των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφικές πυρκαγιές σαν αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, επισημαίνει η ΚΕΔΕ ότι, τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν.
Για παράδειγμα όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, ο κανονισμός καθιστά υπεύθυνους τους δήμους για να παραλάβουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες δικαιολογητικά από τους πολίτες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες οδηγίες για το ποιά υπηρεσία θα κάνει την παραλαβή, πως θα γίνεται η παραλαβή των δικαιολογητικών και πως στη συνέχεια θα μεταφερθούν τα στοιχεία αυτά στο gov.gr, ενώ δεν είναι ακόμη έτοιμη η σχετική πλατφόρμα.
Επίσης οι δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμη υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τη στιγμή που πολλοί δήμοι δεν διαθέτουν ούτε τμήματα Πολιτικής Προστασίας, ούτε δασολόγο ή γεωπόνο, ακόμη και μηχανικό, για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των μέτρων.
«Έχουμε για μία ακόμη φορά την επίκληση μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθύνης στους δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση. Τώρα μας μεταφέρεται η εφαρμογή, ανεφάρμοστων στην πράξη, μέτρων πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και το αντίστοιχο προσωπικό για την άσκησή τους, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά ως ΚΕΔΕ επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πρόσθεσε ότι ο κανονισμός είναι ανεφάρμοστος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν διαρκώς οι δήμοι χωρίς πόρους και προσωπικό να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες και μάλιστα να είναι συνεχώς υπόλογοι στη δικαιοσύνη. Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης προτάθηκε ακόμα και η προσφυγή των δήμων στο ΣΤΕ, «Η ΚΕΔΕ γενικά διαπίστωσε ότι όπου μπαίνει θέμα εισαγγελέα, σκέφτονται κάποιοι στα υπουργεία να μεταφέρουν τις ποινικές ευθύνες. Είναι ανεφάρμοστος αυτός ο νόμος. Δεν μπορεί να μας λέει το υπουργείο ότι από τις 24 Απριλίου θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάτι που είναι σε δύο εβδομάδες. Είναι αστειότητες αυτά όταν μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών που ούτε τις περιουσίες τους προστατεύουν, ούτε ζώνες μπορούν να φτιαχτούν σε δέκα μέρες, ούτε προσωπικό υπάρχει και κυρίως δεν υπάρχει και χρηματοδότηση. Μάλιστα υπήρξε και η άποψη ότι νομοσχέδια τα οποία μας μεταφέρουν αρμοδιότητες όπως αυτό και χωρίς να υπάρχει μεταφορά όλων των πόρων που απαιτούνται να τα προσβάλουμε ως αντισυνταγματικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι διατεθειμένοι, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ, να υφίστανται κάποιες αποφάσεις, μεταθέσεις ευθυνών – γιατί περί αυτού πρόκειται – και όχι για ουσιαστικές ρυθμίσεις. Τελικά θα μας «έχουν με αλυσίδες μόνιμα», θα πηγαίνουμε από αυτόφωρο σε αυτόφωρο. Δεν είναι ανεκτή πλέον αυτή η τάση που υπάρχει στα υπουργεία» τόνισε.
Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή
Σε ότι αφορά στο τέλος ανθεκτικότητας, το οποίο αντικατέστησε τον φόρο διαμονής και επιβάλλεται σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόβλεψη να εισπράττεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και να καλύπτει το κόστος φυσικών καταστροφών.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά την εξ ολοκλήρου απόδοσή του στους δήμους προκειμένου να υλοποιηθούν έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης του υπερτουρισμού. Η δε κατανομή του να γίνει κατά 50% απευθείας τους οικείους δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα και το υπόλοιπο 50% να συμπεριληφθεί στο «καλάθι» της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, δηλαδή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης: «Στην αρχή ήταν ο φόρος διαμονής (city tax). Μετά το έκαναν τέλος ανθεκτικότητας και σχεδόν το διπλασίασαν και παραπάνω για να συμπεριλάβουν σε αυτό και το κόστος των υποδομών. Η εισήγηση ήταν οι δήμοι να το διεκδικήσουμε όλο. Αυτό δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μου και το είπα στη χθεσινή συνεδρίαση. Πρέπει στους δήμους να αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχούσε στον φόρο διαμονής και το υπόλοιπο ποσοστό να πάει πράγματι σε υποδομές όπου χρειάζεται και με προτεραιότητα τις πληγείσες περιοχές. Μετά από τη διαλογική συζήτηση η ΚΕΔΕ κατέληξε να διεκδικήσουν οι δήμοι που φιλοξενούν τους επισκέπτες το 50% και το άλλο 50% να πάει ξανά στην ΚΑΠ των δήμων, αλλά για έργα υποδομών».
Συζήτηση για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης στους δήμους
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Γ. Βούτσινος προκειμένου να συζητηθεί η σύσταση και λειτουργία των κέντρων δια βίου μάθησης στους δήμους.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου επεσήμανε και σε αυτή την περίπτωση ότι πρέπει να υπάρξουν τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία: «Πρέπει να το δούμε το θέμα και κυρίως να δούμε με τι χρηματοδοτικά εργαλεία θα γίνουν αυτά, ώστε να μην έχουμε μια ακόμα περίπτωση που φορτώνουν ευθύνες στην αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και μετά απολογούμαστε εμείς στην κοινωνία. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξουν προγράμματα, να ενταχθούν στα περιφερειακά ή τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Γενικά είναι πολύ επιφυλακτική η αυτοδιοίκηση. Η διαπίστωση για όλα τα θέματα που ανοίγουν αυτήν την περίοδο είναι ότι υπάρχει μια προσπάθεια που αφορά αφενός μια συγκέντρωση εξουσίας στο κράτος, όπως με τον έλεγχο των πολεοδομικών παρεμβάσεων – που μεταφέρεται απολύτως στο κράτος -, στην αυτοδιοίκηση μένουν μόνο κάτι γραφειοκρατικά ζητήματα και αυτό υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης. Όλες οι αποφάσεις λοιπόν της κυβέρνησης από τη μια θέλουν συγκεντρωτικότητα καθώς δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται την αυτοδιοίκηση, όπου όμως είναι θέμα ποινικών και άλλων ευθυνών θέλουν να τις μεταθέτουν στην αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, χωρίς εργαλεία, χωρίς προσωπικό και χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχέδιο» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.