Δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη κατασκευή με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές μελέτες που επισημαίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Το πως αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να μετριαστούν με την επιλογή κατάλληλων περιοχών και συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών και ποια τα οφέλη, τα οποία και υπερτερούν των όποιων αρνητικών επιπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα αποτύπωμα στο περιβάλλον που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Είναι ένα πράγμα να επισημαίνεις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις και άλλο να διαδίδεις θεωρίες συνωμοσίας και την κάθε παλαβομάρα που συναντάς στο διαδίκτυο. Μετά τα εμβόλια, οι κατά φαντασίαν «αντισυστημικοί» έχουν βρει νέα ενασχόληση: Κάθε πυρκαγιά που ανάβει τη βάζουν για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες. Ακόμα και η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι ένα ψέμα για να κάνουν τα βοσκοτόπια αιολικά πάρκα. Τι κίνητρο έχει άραγε μια εταιρεία που έχει πάρει έγκριση για την δημιουργία αιολικού πάρκου να κάψει την περιοχή; Για να ξανατρέχει στα δικαστήρια για χρόνια προσπαθώντας να αποδείξει ότι πληροί τους όρους για την εγκατάσταση σε αναδασωτέα περιοχή; Μάλλον κάποιος που θέλει να εμποδίσει ένα τέτοιο έργο έχει μεγαλύτερο κίνητρο.
Όποιος έχει δει ανεμογεννήτριες στο εξωτερικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καταλαβαίνει ότι οι σαχλαμάρες περί κρανίου τόπος, που προκαλείται γύρω από την εγκατάσταση τους, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και αυτές οι σαχλαμάρες πολλές φορές ακούγονται με τη κάλυψη, ακόμα και την υποκίνηση, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το πράγμα έχει ξεφύγει. Δεν μιλάμε πλέον για τους 5-10 γραφικούς τύπους με το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο «ενάντια στις ΒΑΠΕ» στο αυτοκίνητο τους. Ακούς, από κατά τα αλλά σοβαρούς ανθρώπους, να σου λένε «δεν θα γίνουμε η μπαταρία της Ευρώπης». Η απόλυτα εξαρτημένη ενεργειακά Κρήτη και Ελλάδα, που για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράζει ενέργεια από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, θα γίνει η μπαταρία που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη από τις 10 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στην Κρήτη. Είναι τέτοιο το μέγεθος της ασυναρτησίας που, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, παρουσιάζουν ως αρνητικό το να παράγεις τόση ενέργεια ώστε να έχεις την δυνατότητα να την πουλάς και σε άλλες χώρες. Είναι αρνητικό π.χ. που το 1ο τρίμηνο του 2024 η Ελλάδα μείωσε έστω και λίγο το τεράστιο χάσμα εισαγωγών – εξαγωγών ενέργειας χάρη στις ΑΠΕ;
Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της και η Ευρώπη επιχειρεί να απεξαρτηθεί ενεργειακά απ’ την Ρωσία, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον, οι αρνητές ξαναχτυπούν. Το πρώτο δεν τους αφορά καθότι δεν δέχονται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Το δεύτερο τους πονά γιατί λατρεύουν τον Πούτιν. Είναι οι ίδιοι αρνητές των εμβολίων, του 5G, των νέων ταυτοτήτων, ακόμη και του νέου ΒΟΑΚ. Είναι άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι μοναδικοί, ενώ στην πραγματικότητα παρατηρούνται σε όλη την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και ειδικότερα σε περιόδους που η τεχνολογία επιτρέπει στις κοινωνίες να προοδεύσουν.
Η Δανία παράγει αυτή τη στιγμή από αιολική ενέργεια το 56% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της (η Ελλάδα το 20%). Οι πέντε χώρες που εγκατέστησαν τη μεγαλύτερη αιολική ενέργεια το 2023 στην ΕΕ ήταν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Φινλανδία. Τα παγκόσμια ηνία στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων κατέχουν η Βραζιλία, η Κίνα και η Ιαπωνία. Ακόμη και η Τουρκία έχει ξεκινήσει τεράστιες επενδύσεις με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι στόχος είναι η Τουρκία να καταστεί η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο στην αιολική ενέργεια τα επόμενα 10 χρόνια. Κι ενώ όλος ο κόσμος τρέχει, εδώ στην Ελλάδα ορισμένοι τοπικοί άρχοντες κάθονται και χαϊδεύουν την κάθε ψεκασμένη ψήφο αντί να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους.
Επειδή τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι μακροπρόθεσμα, ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διασπορά της κάθε ασυναρτησίας και συνωμοσιολογίας, είναι να φτάσουν άμεσα στον κόσμο τα οικονομικά οφέλη από την χρήση των ΑΠΕ. Που μέχρι τώρα δεν φτάνουν. Γιατί πώς να εξηγήσεις π.χ. στους πολίτες ότι παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο η Ελλάδα κάλυψε πλήρως τις ανάγκες της σε ενέργεια από τις φθηνές ΑΠΕ, αυτό δεν αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι παραμένουν στα ίδια ύψη; Φυσικά κι εδώ οι απαντήσεις δεν είναι απλές καθώς η τιμή χονδρεμπορικής καθορίζεται από το μεταβλητό κόστος της μονάδας που μπαίνει τελευταία στο σύστημα, εν προκειμένω το ακριβότερο φυσικό αέριο.
Σε κάθε πολιτική υπάρχουν κόστη και οφέλη. Πρέπει να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τις ΑΠΕ. Κι αν τα πρώτα δεν απασχολούν ορισμένους, τα δεύτερα αφορούν τους περισσότερους.