Ένα κορίτσι 15 ετών, σε χωριό του Μυλοποτάμου όπου διέμενε με τους γονείς του, ζούσε για ένα χρόνο εφιαλτικές στιγμές στα χέρια κυκλώματος ανδρών, ντόπιων και αλλοδαπών που το κακοποιούσαν σεξουαλικά. Το κορίτσι λυτρώθηκε χάρη σε καταγγελία πολίτη προς το Χαμόγελο του Παιδιού, ο οποίος ευαισθητοποιημένος απέναντι στον βασανισμό της ανήλικης και αφού βεβαιώθηκε για τη σεξουαλική της εκμετάλλευση, επέλεξε να το καταγγείλει και να ανοίξει τον δρόμο της εξιχνίασης της υπόθεσης.
Η καταγγελία του από το Χαμόγελο του Παιδιού διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, άνδρες της οποίας άμεσα και αρκετό διάστημα μεθοδικά και με εχεμύθεια «δούλευαν» την υπόθεση, ενώ ενήμερη ήταν και η Εισαγγελία Ρεθύμνου. Έτσι έφτασαν σε αποτέλεσμα, καταλήγοντας στην εμπλοκή τουλάχιστον 12 ατόμων τα οποία βίαζαν το κορίτσι. Στον εντοπισμό τους, βοήθησε τις διωκτικές αρχές και η ίδια η ανήλικη, η οποία φέρεται να εξετάστηκε επανειλημμένα παρουσία ψυχολόγου της Αστυνομίας.
Κατά πληροφορίες, το μικρό κορίτσι αναγνώρισε μετά βεβαιότητας έναν από τους εκμεταλλευτές του, που κατά αστυνομικές πηγές ήταν εκείνος που πιέζοντάς το, το εξέδιδε. Πρόκειται για αλλοδαπό, υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος ήδη έχει προφυλακιστεί.
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας δεν έχει ολοκληρωθεί. Με εντολή της Εισαγγελίας που έχει πλέον τον φάκελλο της δυσώδους αυτής υπόθεσης, διερευνώνται όλες οι πτυχές της ενώ εξετάζεται και το οικογενειακό περιβάλλον της ανήλικης.
Η τοπική Αστυνομία δεν έχει εκδώσει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση για την υπόθεση. Ανακοίνωση εξέδωσε όμως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέροντας πώς από την ανώνυμη καταγγελία πολιτών προς τον οργανισμό, αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Αναλυτικά, ο οργανισμός αναφέρει:
«Το καλοκαίρι του 2023 δεχτήκαμε στην «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», ανώνυμη αναφορά, από ευαισθητοποιημένους πολίτες για κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανήλικης από την ευρύτερη ορεινή περιοχή στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, όπου φέρεται να εμπλέκονται ενήλικοι άνδρες, τόσο αλλοδαποί, όσο και ημεδαποί.
Προχωρήσαμε, όπως σε κάθε ανάλογο περιστατικό στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών, και απευθυνθήκαμε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.
Έγινε τηλεφωνική διασύνδεση του ατόμου που κάλεσε από την «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» με στελέχη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, καθώς το άτομο που κάλεσε επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Έπειτα από την ενημέρωση και τη διασύνδεση αυτή, στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης και της καλής συνεργασίας με τον οργανισμό, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, κίνησε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εντοπισθεί η 15χρονη και κατόπιν εισαγγελικής εντολής διερευνήθηκαν διακριτικά οι συνθήκες διαβίωσής της.
Η κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου για την εν λόγω υπόθεση της ανήλικης ήταν άμεση, καθώς αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις ανώνυμων αναφορών, να μην κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από όλες τις αρμόδιες Αρχές, να αρχειοθετούνται οι αναφορές και να μη διερευνάται η ισχύς τους, με αποτέλεσμα επικίνδυνοι άνθρωποι να μπορούν να δρουν εις βάρος των παιδιών, ανενόχλητοι».
Στην ίδια ανακοίνωση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην κρατούν κλειστό το στόμα τους όταν γνωρίζουν ή υποψιάζονται πως ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο:
«Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι καιρός να μη «Μένει Μυστικό»!
Πρέπει να γίνεται αναφορά και ο κόσμος να αρχίσει να μιλάει, καθώς σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εμφανή ανησυχητικά σημάδια – είτε στο σώμα, είτε στη διάθεση ή στη γενικότερη συμπεριφορά ενός παιδιού, που προμηνύουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά καταλήγει να «μένει τελικά ..μυστικό».
Βοηθήστε και εσείς ένα παιδί να σωθεί έγκαιρα από τις ολέθριες επιπτώσεις κάθε μορφής κακοποίησης, επικοινωνώντας εσείς, ή προτρέποντας το ίδιο το παιδί να επικοινωνήσει απευθείας με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δωρεάν και ανώνυμα:
Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
Μέσω της Εφαρμογής CHAT 1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε παιδιού που υφίσταται κακοποίηση, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσει μέσω γραπτού κειμένου».