Η τουριστική κίνηση έδωσε μια καλή ανάσα στα ταμεία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Η αυξημένη τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι τόνωσε σημαντικά τα ταμεία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής του Ρεθύμνου, δίδοντας μια καλή ανάσα στον κλάδο μετά από τον «βαρύ» χειμώνα που προηγήθηκε και είχε συσσωρεύσει χρέη και πολλές οικονομικές υποχρεώσεις που ήταν αδύνατον να εξοφληθούν λόγω της περιορισμένης κίνησης.
Σε καμιά περίπτωση όμως όπως κατηγορηματικά υποστηρίζουν οι επιχειρηματιες εστίασης η τουριστική σεζόν δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα μιας επιχείρησης, κυρίως αυτών που λειτουργούν δώδεκα μήνες τον χρόνο. Ήδη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο φετινός τζίρος του καλοκαιριού, θα είναι μειωμένος κατά 10-15% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οφείλεται στην περιορισμένη κατανάλωση, συνέπεια της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Οι τουρίστες αν και περισσότεροι ήταν φειδωλοί στην κατανάλωση. Όπως λένε οι επαγγελματίες εστίασης, οι επισκέπτες επέλεγαν περιορισμένα ορεκτικά λίγες ατομικές μερίδες και σίγουρα απέφευγαν τα ακριβά κρασιά. Αυτό όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες είχε ως αποτέλεσμα η κίνηση αν και αυξημένη να μην αντιστοιχεί με τις εισπράξεις. Παρόλα αυτά όμως και με δεδομένη την οικονομική συγκυρία οι επιχειρηματίες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κίνηση που καταγράφηκε στα καταστήματά τους, αφού τουλάχιστον μπόρεσαν να εξοφλήσουν μεγάλο μέρος των οικονομικών τους υποχρεώσεών τους καθώς και μεγάλο μέρος από τους «φουσκωμενους λογαριασμούς» ρεύματος.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Η σεζόν είχε και εξακολουθεί να έχει καλή δυναμική. Μόνο τις δύο – τρεις μέρες που είχε κακό καιρό δεν δουλέψαμε καλά, αλλά η κίνηση είναι ακόμα υψηλή τα πράγματα είναι καλά και από ότι μαθαίνουμε και οι πληρότητες θα είναι καλές και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο τουρισμός έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση στα καταστήματά μας. Απλώς η κατανάλωση είναι περιορισμένη, όμως είναι πολύς ο κόσμος οπότε αναπληρώνει τα τυχόν κενά. Φέτος δεν καταναλώνουν πολύ οι τουρίστες, ούτε τα ακριβά κρασιά ούτε τα φαγητά. Είναι φειδωλοί, σκέφτονται πάρα πολύ τι θα πάρουν και επιλέγουν με βάση την τιμή. Το ευτύχημα είναι ότι έχει ακόμα κόσμο και μάλιστα κάθε μέρα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τώρα σε ό,τι αφορά τον τζίρο σίγουρα δεν είναι στα περυσινά επίπεδα. Οι απώλειες θα είναι ένα 10-20%. Όμως είμαστε ευχαριστημένοι. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε κάθε χρόνο στα επίπεδα του 2019 και της περυσινής χρονιάς».
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας λένε οι επιχειρηματίες που αγωνιούν για τον φετινό χειμώνα. Ευελπιστούν η κίνηση στα καταστήματά τους να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τον Οκτώβριο, μιας και τα μήνυμα για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία και τον επόμενο μήνα είναι ενθαρρυντικά. Άλλωστε για τους ίδιους η τουριστική κίνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κίνηση στα καταστήματά τους. Όσο περισσότερο διαρκεί η σεζόν τόσο ενισχύονται και οι τζίροι της εστίασης. Όμως ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς. Για κάποιους περισσότερο. Όσοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους ή να εξοικονομήσουν χρήματα από τους καλοκαιρινούς τζίρους θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Ανδρέας Κλαψινός.
Στα διατηρημένα σε υψηλά επίπεδα λειτουργικά κόστη που κατά κύριο λόγο οφείλονται στις υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και στις υψηλές τιμές πρώτων υλών όπως είναι το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα ζήτημα που έχει να κάνει με την τεράστια καταστροφή της αγροτικής παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας από τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών.
Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο, τον βασικό τροφοδότη της εγχώριας αγοράς γεννούν τον κίνδυνο για νέες ανατιμήσεις στα ράφια. Με δεδομένο ότι το κενό που δημιουργείται αναγκαστικά θα καλυφθεί από εισαγωγές, σε μια συγκυρία που οι τιμές και στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά, προκαλεί ανησυχίες τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης. Βασικά είδη που παρήγαγε ο Θεσσαλικός κάμπος όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές είτε καταστράφηκαν στα χωράφια ή στις αποθήκες είτε είναι αδύνατο σύντομα να καλλιεργηθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.
Η κατάσταση αυτή προβληματίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης οι οποίοι θεωρούν δεδομένο τις νέες ανατιμήσεις προϊόντων και κατ’ επέκταση όπως λένε την αύξηση στους τιμοκαταλόγους τους.
«Τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών μας παραμένουν στα ύψη τον τελευταίο χρόνο. Πλέον με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες κυρίως σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο αλλά και τη φέτα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Επιπλέον τώρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία όπου εκτός από προϊόντα του πρωτογενή τομέα υπήρχαν πάρα πολλά εργοστάσια ζυμαρικών, αλευρόμυλοι και άλλα σιτηρά, είναι βέβαιο ότι οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν σημαντικά» λέει ο κ. Κλαψινός και προσθέτει ότι:
«Το ελαιόλαδο τώρα όποιος το βρει στα 7€ το λίτρο είναι ευχαριστημένος, καθώς λέγεται ότι μπορεί να φτάσει στα 9 και 10€. Η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου συμπαρασύρει και άλλα προϊόντα. Τη φέτα την αγοράζουμε από 9€ (η πιο φθηνή) μέχρι και 14€ η πιο ακριβή. Με αυτά τα δεδομένα και αυτές τις τιμές σε βασικά για μια επιχείρηση εστίαση προϊόντα, είναι αδύνατον να συγκρατηθούν οι τιμές στα καταστήματά μας. Πρέπει να επιβιώσει ο επιχειρηματίας, πρέπει να δει τι θα κάνει με τα λειτουργικά του έξοδα τώρα τον χειμώνα. Σε ένα – ενάμιση μήνα αρχίζουν και κλείνουν πλέον τα πάντα, τελειώνει η σεζόν. Πρέπει να δει πως θα επιβιώσει τον χειμώνα.
Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις εστίασης. Προβλέπεται φέτος να είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας μετά τον κορονοϊό, εξαιτίας όλης αυτής της καταστροφής που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη κεντρική Ελλάδα, των ελλείψεων των προϊόντων και των αυξήσεων στις τιμές τους.
Ο κλάδος της εστίασης μας θα ανακουφιστεί μόνο με τη μείωση του ΦΠΑ και με πλαφόν στις τιμές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αυτοί οι δύο είναι μόνο. Ο χειμώνας μπροστά, περιμένουμε να είναι δύσκολος. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα έχουμε λουκέτα επιχειρήσεων. Σίγουρα πάντως πολλοί συνάδελφοι θα περιορίσουν τις μέρες ή τις ώρες λειτουργίες της επιχείρησής τους σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους, δυστυχώς χρέη υπάρχουν ακόμη, και δεν ξέρουμε πως θα αποπληρωθούν».