Κλειστά τα σφαγεία για την αποφυγή συγχρωτισμού και μετάδοσης της νόσου, φόβος για ανεπάρκεια στην αγορά
Σε ετοιμότητα είναι οι αρμόδιοι φορείς για τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανώλης στη χώρα, μια νόσος που παρουσιάζεται στα αιγοπρόβατα και το τελευταίο διάστημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις προσβάλλοντας μεγάλο αριθμό ζώων.
Έλεγχοι και μέτρα έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις κτηνιατρικές και τις αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και από τις περιφέρειες, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η νόσος στα αιγοπρόβατα.
Προς το παρόν στην Κρήτη δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης, όμως η ανησυχία είναι μεγάλη όπως και η κινητοποίηση με ελέγχους και ενημέρωση στους κτηνοτρόφους του νησιού οι οποίοι αγωνιούν, διότι τα ζώα τους είναι κατά κύριο λόγο ελευθέρας βόσκησης, επομένως εκτεθειμένα στον κίνδυνο.
Σε περιοχές της Θεσσαλίας εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε ζώα και μάλιστα σε σταβλισμένες μονάδας, ζώα τα οποία ήταν κυρίως εισαγόμενα από το εξωτερικό.
Όπως τόνισε ο κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος της ΓΕΩΤΕΕ Αλέξανδρος Στεφανάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς – απ’ ότι διαπιστώσαμε – από την έναρξη των κρουσμάτων μέχρι τη διάγνωση και την κινητοποίηση πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν μετακινηθεί από τις περιοχές της Θεσσαλίας σε όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό έδειξε ο έλεγχος της ιχνηλασιμότητας που κάνουν οι διευθύνσεις Κτηνιατρικής και διαπίστωσαν τα κρούσματα στην Πελοπόννησο και στην Αττική. Βλέποντας την ιχνηλασιμότητα στους ελέγχους, φαίνεται ότι έχουν γίνει μετακινήσεις ζώων από τις ύποπτες περιοχές».
Μέτρα αναχαίτισης της νόσου – Κλειστά ως τις 4 Αυγούστου τα σφαγεία
Μέτρα έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αναχαίτιση της διασποράς της πανώλης, προκειμένου να μην εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές, με κύριο μέτρο να είναι αυτό της απαγόρευσης των μετακινήσεων και την απαγόρευση λειτουργίας των σφαγείων.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κινητοποίηση για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων, οι οποία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς έχουν σημαντικό ρόλο στη μη διασπορά της νόσου της πανώλης.
«Απαγόρευσαν τις μετακινήσεις και έκλεισαν τα σφαγεία μέχρι να εντοπιστούν οι εστίες και να γίνει η εκρίζωση. Επίσης έχει γίνει μια σημαντική κινητοποίηση προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και να περιοριστούν οι επιπόλαιοι που πολλές φορές πράττουν χωρίς να σκέφτονται τα οποία επιφέρουν τεράστιες συνέπειες στην οικονομία του τόπου. Από εκεί και πέρα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων διότι πρέπει να υποστηριχθεί η δουλειά των υπηρεσιών από κάτω προς τα πάνω. Θα πρέπει η ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να ενημερωθούν και να παρακολουθούν τα ζώα τους, να μην βάζουν ζώα στις τροφές τους και να μην αγοράζουν ζωοτροφές από τις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί εστίες. Αυτήν τη στιγμή γίνονται έλεγχοι ιχνηλασιμότητας, προσπαθούν να εντοπιστούν οι εστίες, είναι σε εγρήγορση οι υπηρεσίες και έχουν κλείσει οι πύλες εισόδου των περιφερειών για να απαγορευτούν οι μετακινήσεις και για αυτόν τον λόγο απαγορευτήκαν και οι σφαγές», τόνισε ο κ. Στεφανάκης.
Τα σφαγεία στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, είναι κλειστά από τις 29 Ιουλίου και μέχρι τις 4 Αυγούστου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Στεφανάκης για τις συνέπειες που ενδέχεται να αποτυπωθούν στην αγορά την επόμενη περίοδο, με την απαγόρευση λειτουργίας των σφαγείων: «Πιστεύω ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στα κρεοπωλεία και στην αγορά, αλλά θα δούμε πως θα ξεπεραστεί. Υπάρχει γενικότερα δυσκολία στο να καλυφτούν οι ανάγκες των γάμων και των βαπτίσεων, διότι η Κρήτη το Πάσχα πούλησε πολλά αρνιά εκτός Κρήτης και έκανε και πολλές εξαγωγές».
Τα συμπτώματα των μολυσμένων ζώων
Υποψιασμένοι θα πρέπει να είναι οι κτηνοτρόφοι για το ενδεχόμενο νόσησης των ζώων τους, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωσή τους σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα μολυσμένα ζώα.
Ο κ. Στεφανάκης: ζήτησε αυξημένη προσοχή από τους κτηνοτρόφους επισημαίνοντας ότι: «Οι κτηνοτρόφοι όταν δουν συμπτώματα πρέπει να υποψιαστούν, όπως κατήφεια και πυρετό. Άλλα συμπτώματα είναι, να τρέχουν τα μάτια, τρέχουν σάλια και ρινικά εκκρίματα, ακολουθεί διάρροια που πολλές φορές μπορεί να είναι αιματηρή και στο τέλος εμφανίζονται και αναπνευστικά συμπτώματα. Είναι ένα νόσημα ιογενές που προσβάλει πολλά συστήματα του οργανισμού και κάνει πολύ μεγάλες ζημιές στα ζώα. Είναι και ο λόγος που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει εκρίζωση, δηλαδή εντοπισμό και διάγνωση των θετικών ζώων και σφαγή των ζώων της εκτροφής».
22 κρούσματα στην Ελλάδα, θανατώθηκαν 10.768 αιγοπρόβατα
22 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα 20 από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κορινθία και ένα στην Αττική. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 10.768 σφαγές ζώων και αναμένονται άμεσα άλλες 2.000.
Όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».
Συμπλήρωσε πως ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, σημειώνοντας ότι: «Όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει». Παράλληλα, επισήμανε πως «Κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της». Τη Δευτέρα, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.