Απελπιστική είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά του Ρεθύμνου με την αγωνία και την ανησυχία να εντείνεται αυτή την περίοδο, όπου κορυφώνεται η τουριστική κίνηση και ο πληθυσμός του νομού πολλαπλασιάζεται.
Περισσότερα από 135 φάρμακα παραμένουν σε έλλειψη, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Όπως προκύπτει από τον νέο κατάλογο, 135 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη αυτό τον μήνα, ενώ τον προηγούμενο μήνα ανέρχονταν σε 156. Μεταξύ αυτών είναι αντιβιώσεις, αντιυπερτασικά, αναλγητικά και συγκεκριμένα εισπνεόμενα εισαγωγής.
Εξακολουθούν να παραμένουν σε έλλειψη τα φάρμακα για την καρδιά
Ειδικότερα, 70 σκευάσματα αφορούν διάφορες παθήσεις, δύο νοσοκομειακά, έξι εμβόλια και 47 που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ. Σημειώνεται πως από την λίστα απουσιάζουν και όσα σκευάσματα ήταν ήδη σε έλλειψη για αρκετό καιρό, λόγω παραγωγής και έλλειψης πρώτων υλών, όπως φάρμακα για την καρδιά, για την υπέρταση και τον διαβήτη. Η κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί και οι φαρμακοποιοί χωρίς να το θέλουν, αναγκάζονται να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα των ελλείψεων, όπως και οι ασθενείς. Κάθε φορά που νοσούν ή επισκέπτονται τον γιατρό πρώτα τηλεφωνούν για να δουν αν υπάρχουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που τους έχουν συνταγογραφηθεί και μετά επισκέπτονται το φαρμακείο. Η αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο είναι συνήθης για τους ντόπιους, όχι όμως και για τους τουρίστες.
Η γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου που αυτή την περίοδο μαζί με τους ντόπιους έχουν να εξυπηρετήσουν και τους τουρίστες που κάνουν διακοπές στον τόπο μας.
«Ταλαιπωρούμαστε σταθερά, διαχρονικά. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτό και κάθε βδομάδα, για να πω κάθε μέρα, περιμένουμε να δούμε τι πρόβλημα θα προκύψει, είτε αυτό αφορά τις ανατιμήσεις ή υποτιμήσεις φαρμάκων -οπότε δεσμεύονται ποσότητες- είτε αφορά τις παράλληλες εξαγωγές. Γιατί τον Γενάρη για λόγους που δεν καταλάβαμε ποτέ, έγινε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών. Οπότε από εκείνη τη στιγμή και μετά πάλι αρχίσαμε να ζούμε την τρέλα την ίδια, σε σχέση με τις ελλείψεις των φαρμάκων. Τα προβλήματα σε επίπεδο παραγωγής και έλλειψης δραστικών ουσιών παραμένουν ούτως ή άλλως, είτε λόγω ενεργειακής κρίσης, είτε λόγω ελλείψεως υλικών συσκευασιών, είτε γιατί κλείνουν κάποια εργοστάσια που παράγουν φάρμακα, οπότε οι εταιρίες ψάχνουν να βρουν μετά που αλλού θα μπορέσουν να κάνουν παραγωγή. Είναι σύνθετο το ζήτημα, το οποίο μας βγάζει προ αδιεξόδου, έχοντας και τις χαμηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά το κανάλι των εξαγωγών δεν ελέγχεται απόλυτα, οπότε με άρση απαγόρευσης εξαγωγών οτιδήποτε μπορεί να λείπει. Κάποια σκευάσματα τα ξαναέβαλαν στη λίστα της απαγόρευσης εξαγωγών, που είχαν να κάνουν με ινσουλίνες για τους διαβητικούς, με διαβητικές αγωγές, με αντιπηκτικές αγωγές και διάφορα άλλα φάρμακα» τονίζει.
Το πρόβλημα όπως προσθέτει παραμένει πολύ σοβαρό και η ανησυχία εντείνεται λόγω της αύξησης του τουρισμού: «Στο μεταξύ εμείς εδώ περιμένουμε αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και πέρυσι σε σχέση με το αν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τον πληθυσμό για τις έκτατες ανάγκες που προκύπτουν. Θα ακολουθήσουν στιγμές, όπως οι περυσινές που έφταναν οι επισκέπτες, είτε ήταν Έλληνες, είτε ήταν ξένοι, άλλης υπηκοότητας και ειδικά με σοβαρότατο πρόβλημα με τα παιδιά. Είχαμε παιδάκια με ατυχήματα ας πούμε, στην παραλία, που πάτησαν καρφί, κάπου γδάρθηκαν σε ένα βράχο, σε μία πισίνα, χρειαζόντουσαν αντιβιωτική αγωγή πάντα με οδηγία γιατρού και δεν είχαμε να καλύψουμε τα παιδιά» αναφέρει.
Αναφορικά με τις εξαγωγές φαρμάκων η κα Ψυχαράκη πρόσθεσε ότι: «Το μέιλ που μας ήρθε σε σχέση με την απαγόρευση που έγινε σε κάποια σκευάσματα, έχει ημερομηνία 17 Μαΐου. Η απαγόρευση αφορά σε 124 σκευάσματα. Η λίστα περιλαμβάνει φάρμακα για ευερέθιστο έντερο, φάρμακα που αφορούν τη χολή, αυτοάνοσα νοσήματα, αυτοάνοσα που προσανατολίζονται στο κομμάτι των εντεροπαθήσεων, πάγκρεας, χολή, συκώτι, ινσουλίνες, αντιπηκτικά είτε από του στόματος, είτε από ενέσιμη μορφή, αντιυπερτασικά, Αντιψωριασικά, αντισυλληπτικά, υποκατάστατα ορμονών, φάρμακα που έχουν να κάνουν με το κομμάτι των εξωσωματικών αγωγών, φάρμακα για κακοήθεια προστάτη, αντιβιοτικά, όλα».
Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα που υλοποιήθηκε και λειτουργεί, ώστε να καταχωρούν οι φαρμακοποιοί τις ελλείψεις των σκευασμάτων δεν έχει αποφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Όπως μας λέει η κα Ψυχαράκη, τον περασμένο μήνα η ίδια καταχώρησε 35 φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι σε έλλειψη στα φαρμακεία του νομού και με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα ελήφθη η απάντηση ότι έχει καταχωρηθεί η αίτηση:
«Μέσα στον Μάιο ολοκλήρωσα την υποβολή για 35 φάρμακα, πριν γίνει άρση της απαγόρευσης, τα οποία ήταν τα πιο φλέγοντα, που μας απασχολούσαν. Καταχώρισα με διαδικασία, που μου πήρε ένα 2ωρο, 30-35 διαφορετικά φάρμακα, για τα οποία με ευχαρίστησε ο ΕΟΦ για τη συνεργασία και θα ελέγξει ανά περίπτωση τι γίνεται. Συγκεκριμένα, η απάντηση που έρχεται από τον ΕΟΦ είναι «Η αναφορά σας έχει υποβληθεί και θα ληφθεί υπόψη στην εποπτεία της αγοράς για τη διαπίστωση πιθανών ελλείψεων στα φαρμακευτικά προϊόντα». Αυτή είναι μια αυτοματοποιημένη απάντηση που έρχεται από το τμήμα παρακολούθησης κατανάλωσης και επάρκειας προϊόντων του ΕΟΦ. Ως εκεί».
Σε έλλειψη τα αντιβιοτικά – Σε έξαρση οι παιδικές αρρώστιες
Παράλληλα αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση παιδικές αρρώστιες και η κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία είναι χαοτική με ασθενείς και φαρμακοποιούς να αγωνιούν για την εξεύρεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Έχουμε μια έξαρση αυτή την περίοδο στις παιδικές αρρώστιες. Έχουμε πολλά περιστατικά σε παιδάκια με στρεπτοκοκκικές αμυγδαλίτιδες και ωτίτιδες και ιγμορίτιδες. Και οι γονείς πια όντας εξοικειωμένοι, κάθε φορά είτε θα μας πάρουν τηλέφωνο να μας ρωτήσουν αν έχουμε το αντιβιοτικό και αν θα επαρκεί η ποσότητα αποθεμάτων, εάν π.χ. γράφει δύο ή τρία κουτιά, αν έχουμε το ένα, πότε θα μπορέσουμε να έχουμε το άλλο για να ολοκληρώσει το παιδί την αγωγή του, είτε φτάνουν στην πόρτα του φαρμακείου και μας λένε «χρειαζόμαστε αντιβίωση, έχετε;». Γιατί στα αντιβιοτικά έχουμε πλαφόν. Κάθε φαρμακείο λαμβάνει ανά 15 μέρες ένα με δυο κουτιά. Αμοξυκιλλίνη, ας πούμε των 500 gr, εμείς παραλάβαμε ελλειπτικά 1η του μήνα δύο κουτιά. Και θα ξαναπάρουμε 15 του μήνα άλλα δύο κουτιά. Εάν προκύψει ανάγκη, π.χ. έχω ένα παιδάκι, το οποίο για να ολοκληρώσει την αγωγή του χρειάζεται τέσσερα κουτιά, θα αιτηθώ στις αποθήκες να τα προχορηγηθώ, πέραν του πλαφόν μου, αλλά θα ξέρω ότι τον υπόλοιπο μήνα δε μπορώ να καλύψω άλλο παιδί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη! Είναι σοβαρή! Γιατί εάν για οποιοδήποτε λόγο σε μαζική κλίμακα προκύψει μία λοίμωξη σε παιδιά, είτε είναι γαστρεντερίτιδα και χρειαστούν αντιβιοτική αγωγή, είτε είναι αμυγδαλίτιδα, είτε είναι ουρολοιμώξεις τώρα το καλοκαίρι, είτε ωτίτιδες, οπότε τα παιδιά να χρειαστούν αντιβίωση, δεν έχουμε να καλύψουμε παραπάνω από 1 με 2 περαστικά το κάθε φαρμακείο, δε δύναται να καλύψει παραπάνω περιστατικά. Οι εταιρίες δε δίνουν, μπαίνοντας δηλαδή και στο σάιτ της κάθε εταιρίας για να κάνουμε παραγγελία δεν δίνεται η ποσότητα, γίνεται όλο μέσω των φαρμακαποθηκών και αυτό με ελεγχόμενη ποσότητα