Τη δημιουργία κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη βάζει ξανά στο προσκήνιο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτοπούλος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ΚΥΤ στο νησί, ειδικά στην περίπτωση που αυξηθούν περεταίρω οι μεταναστευτικές ροές.
«Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα. Αν δηλαδή οι ροές δεν σταματήσουν και ενταθούν ίσως θα πρέπει να δούμε τη δημιουργία μιας προσωρινής κατάστασης για να φυλάσσονται αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε πως δεν έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για την Κρήτη, όμως η κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει ότι «Τα ΚΥΤ δεν είναι κοινωνικός κόλαφος για την κοινωνία που τα υποδέχεται, είναι ένα οργανωμένο σύστημα ώστε όσοι εισέρχονται παρανόμως και πρέπει να ελεγχθούν να μην είναι ανεξέλεγκτοι».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη και παρουσιάζοντας αριθμούς, ανέφερε ότι το 2023 οι μετανάστες που είχαν περάσει από το νησί ήταν 77, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει ήδη τους 2.700.
«Το καινούριο στοιχείο είναι η Κρήτη, πέρυσι θυμίζω το είπα και χθες στη βουλή, εισήλθαν όλο το 2023 77 παράνομοι μετανάστες. Φέτος, μέχρι στιγμής είναι γύρω στους 2700, άρα έχουμε δραματική αύξηση. Βέβαια η Κρήτη είναι διαφορετική υπόθεση διότι ξεκινάς το ταξίδι από τα βόρειοαφρικανικά παράλια, τη Λιβύη κατά κύρια βάση, είναι πολύ πιο επικίνδυνο ταξίδι από το ολιγόλεπτο ταξίδι να περάσεις από μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας τα Δωδεκάνησα και δεν γίνεται αυτό κάθε μέρα, γίνεται όμως με μεγαλύτερα πλωτά μέσα, μεγαλύτερα καράβια, όχι πιο ασφαλή ασφαλώς, καρυδότσουφλά θα τα περιέγραφα για αυτό και είναι επικίνδυνο ταξίδι αλλά όπως καταλαβαίνετε έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα», ανέφερε.