18 °C Rethymno, GR
18/05/2022

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου ανάδειξης του σπηλαίου Γερανίου

-Πράσινο φως και για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη στην Καλλιθέα

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση ενός σημαντικού έργου πολιτισμού για το μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου που αφορά στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 214.000 ευρώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Στην τελευταία συνεδρίαση της η οικονομική επιτροπή του δήμου Ρεθύμνου ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού ο οποίος αναμένεται να προκηρυχτεί τις επόμενες ημέρες.

Ο στόχος του έργου είναι το σπήλαιο να καταστεί επισκέψιμο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ώστε αφενός ο χώρος να προστατευθεί να αναδεχθεί και να γίνει ευρέως γνωστός ο πολιτιστικός πλούτος του σπηλαίου.

Η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.

Το έργο με ήπιες πάντα παρεμβάσεις όταν υλοποιηθεί, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ρεθύμνου, καθώς το σπήλαιο αυτό που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της εθνικής οδού, στο ύψος του Ρεθύμνου, κρύβει σύμφωνα με τους επιστήμονες έναν πολιτιστικό θησαυρό.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης η πράξη θα υλοποιηθεί σε δύο υποέργα:

– Κατασκευαστικό έργο με τον ομώνυμο τίτλο, με το ποσό των 213.999,99€.

– Επίβλεψη Αρχαιολογίας σπηλαιολογίας, με το ποσό των 39.360,00€.

Αντικείμενο του έργου είναι:

– Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο.

– Η διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα. (Η είσοδος θα γίνει στο υψόμετρο του σημερινού ανοίγματος και της υπάρχουσας εισόδου).

– Η διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώνεται καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2023.

 

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης για τη βιοκλιματική ανάπλαση στην οδό Κολοκοτρώνη

Παράλληλα, στην ιδία συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης ενός ακόμα μεγάλου έργου που αφορά στη βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη συνολικού προϋπολογισμού 919.000 ευρώ. Πρόκειται για μια παρέμβαση που εντάσσεται στη φιλοσοφία του δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με την ανάπτυξη δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Η περιοχή μελέτης έχει συνολικό εμβαδό περίπου 7.353 m2 και βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου με συνολικό μήκος άξονα παρέμβασης 552,00 m. Στους βασικούς στόχους της μελέτης περιλαμβάνονται η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών, η προστασία της κίνησης των πεζών, η διευθέτηση κίνησης οχημάτων και των κυκλοφοριακών κόμβων με τις εγκεκριμένες από τη νομοθεσία διατομές και η εξασφάλιση των κατάλληλων ακτινών στροφής οχημάτων, απορριμματοφόρων, μικρών φορτηγών και πυροσβεστικών οχημάτων, όπου είναι απαραίτητη η διέλευσή τους, στη συμβολή των υπό μελέτη οδών με τις κάθετες σε αυτές. Παράλληλα στη μελέτη προβλέπεται βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής με την οργάνωση και ενίσχυση φύτευσης, όπου είναι γεωμετρικά εφικτό σε συνδυασμό και με τη χρήση νέων ψυχρών υλικών, η εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού που θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει τη χρήση του (καλαθάκια απορριμμάτων, καθιστικά παγκάκια, πάρκινγκ ποδηλάτων, κ.τλ.), η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το μήκος του άξονα των οδών με κατάλληλα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας.