Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του μεγαλόπνοου και ζωτικής σημασίας για τον μητροπολιτικό δήμο έργου που αφορά στην «Αξιοποίηση Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού» του Φράγματος Ποταμών. Πρόκειται για το έργο του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι η υλοποίηση του οποίου θα εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες νερό ύδρευσης για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.
Το έργο το οποίο πέρασε από σαράντα κύματα, όχι μόνο για τη δημοπράτησή του, αλλά και για την κατακύρωση του αναδόχου μετά και τις προσφυγές που κατατέθηκαν που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο με τίτλο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και διευθύνουσα και επιβλέπουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.
Σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή. Τα οφέλη του έργου για τον νομό Ρεθύμνου από το συγκεκριμένο έργο είναι τεράστια με δεδομένο ότι θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή με την παροχή ποιοτικού και καθαρού νερού.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών δήμου Ρεθύμνης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση των συστηματικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα για το έργο, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους θεσμικούς φορείς για την έμπρακτη στήριξή τους όταν το έργο κινδύνεψε να απενταχθεί λόγω των δικαστικών προσφυγών.
Αναφερόμενος στη σημασία το έργου ο πρόεδρος του ΟΑΚ σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η πόλη τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες καθίστούν παραπάνω από αναγκαία την υλοποίηση του έργου , σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η λειψυδρία των τελευταίων ετών και η κλιματική αλλαγή έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στον Οργανισμό που ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Οφείλω να επισημάνω ότι στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας όπου υπήρξε εμπλοκή και χρειάστηκε να ενώσουμε δυνάμεις όλοι μαζί με την περιφέρεια, την αντιπεριφέρεια και τον δήμο Ρεθύμνου προκειμένου να μην υπάρξει απένταξη του έργου, κάναμε.. Υπήρξε συστράτευση και το αποτέλεσμα είναι θετικό για το Ρέθυμνο. Μπαίνει σε τελική φάση και ολοκληρώνεται και αυτό το έργο. Ο προϋπολογισμός του είναι 23,2 εκ. ευρώ. Πλέον εστιάζουμε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας προβλέπεται 36 μήνες η κατασκευή και επιπλέον 12 μήνες η πιλοτική λειτουργία».
Ο Θοδωρής Νίνος τόνισε ότι το έργο θα υλοποιηθεί με πράσινες προδιαγραφές καθώς το νερό θα φτάνει με φυσική ροή στις δεξαμενές του δήμου Ρεθύμνου αρχικά και μελλοντικά και στις δεξαμενές του δήμου Μυλοποτάμου: «Θα είναι με φυσική ροή όλη η διαδρομή του νερού, δηλαδή με φυσικό τρόπο θα πηγαίνει στις δεξαμενές του δήμου Ρεθύμνης και σε δεύτερη φάση στις δεξαμενές του δήμου Μυλοποτάμου, του βορείου μετώπου. Το σημαντικό είναι ότι έχει προβλεφθεί στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού η ύπαρξη υδροστρόβιλου, ώστε ενεργειακά το αποτύπωμα να είναι σχεδόν μηδενικό. Δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού, θα παράγεται στο μεγαλύτερό ποσοστό από τον υδροστρόβιλο που θα δημιουργηθεί στην είσοδο της εγκατάστασης».
Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχος του μεγάλου έργου είναι η κοινοπραξία «Θαλής – ΤΕΡΝΑ – Κωνσταντινίδης ενώ άμεσα θα κληθούν για τη υπογραφή της σύμβασης.
Παράλληλα, ο κ. Νίνος σημείωσε ότι είναι ευτυχής η συγκυρία ότι το έργο του διυλιστηρίου θα εκτελεστεί παράλληλα με το έργο το υβριδικού σταθμού Αμαρίου επισημαίνοντας ότι: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα δύο έργα που αφορούν το φράγμα, δηλαδή η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης, τα λιμενικά έργα που γίνονται εντός του ταμιευτήρα και η εγκατάσταση της επεξεργασίας νερού μπορούν να συνδυαστούν, ώστε να κατέλθει η στάθμη του φράγματος μια φορά, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ποσότητες που χρειαζόμαστε για άρδευση, αλλά και για τροφοδότηση των ταχύ-διυλιστηρίων της ΔΕΥΑΡ για ύδρευση στον Πλατανιά και ταυτόχρονα να κάνουμε τα δύο έργα, χωρίς να έχουμε πρόβλημα στις αρδευτικές και υδροδοτικές ανάγκες, γιατί οι μεγάλες ποσότητες θα αξιοποιηθούν μετά την κατασκευή του έργου της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού. Θα τεθεί σε λειτουργία αφού ολοκληρωθούν και τα λιμενικά έργα του υβριδικού. Αυτός είναι ο στόχος, για να μην έχουμε καταβιβασμό της στάθμης του νερού στο φράγμα ενώ το χρειαζόμαστε και μπορούμε να τα αξιοποιούμε πλέον για την ύδρευση της πόλεως. Επειδή θα χρειαστεί να κατέβει η στάθμη κάτω από το 188 και για να φτιάξουμε και τις απώλειες που έχουμε στην περιοχή του Αποστολορέματος που χάνουμε περίπου 10 εκ. κυβικά τον χρόνο και για τα λιμενικά έργα που απαιτούνται για το υβριδικό».
Υπενθυμίζεται ότι το έργο του υβριδικού σταθμού Αμαρίου έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και όπως ανέφερε ο κ. Νίνος οι διαβεβαιώσεις από την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εξασφαλιστεί η άδεια εγκατάστασης. To έργο περιλαμβάνει το «Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας εγγυημένης ισχύος 50 MW των δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου στο φράγμα και τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 81,6 MW στις θέσεις «Φρούδια – Λυγιάς – Πλατύβολο» και «Τρούλα – Χαλκιάς – Κορφή» δήμου Σητείας.
Μελέτη για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Αμαρίου
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο ΟΑΚ εκπονεί μια μελέτη για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Αμαρίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άδρευσης του Αμαρίου.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με τον δήμο Αμαρίου κάνουμε μια μελέτη για αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που έχει ο δήμος Αμαρίου πριν το φράγμα, προκειμένου να τους συνδράμουμε στο κομμάτι της αξιοποίησης των επιφανειακών νερών και των πηγών που έχουν, ώστε να λειτουργήσει πιο σωστά η άρδευσή τους. Οπότε αυτό θα γίνει για αρδευτικούς σκοπούς. Η μελέτη αυτή είναι σε εξέλιξη».