Ένα …ποτάμι ανθρώπων κάθε ηλικίας, από όλη την Κρήτη αλλά και από το εξωτερικό, μετατράπηκε σε μία μεγάλη αλυσίδα και «αγκάλιασε» τον Παλίγκρεμνο, προχθές το πρωί στον Πλακιά. «Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας» πρόσταζε ένα από τα πανό των διαμαρτυρόμενων, που συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά της Κρήτης στα νότια του Ρεθύμνου, ενώνοντας τα χέρια, τις φωνές και τις δυνάμεις τους υπέρ της προστασίας του εμβληματικού τοπόσημου. Η κινητοποίηση εναντίωσης στην επιχειρούμενη κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή βρήκε την ανταπόκριση και δεκάδων τουριστών: μόνιμων κατοίκων ή … μόνιμων επισκεπτών, επί σειρά ετών, του Πλακιά.
«Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη» διατράνωσαν οι διαδηλωτές, που εξέφρασαν τις θέσεις τους με κάθε τρόπο: ο πλέον εντυπωσιακός ήταν όταν αναρριχητές και ορειβάτες ύψωσαν ένα τεράστιο πανό στον βράχο το οποίο έγραφε «SOS Plakias». Ένα παρόμοιο σύνθημα, στο οποίο προστέθηκε και το «Save Paligremnos», αναδύθηκε και μέσα από τη θάλασσα, όπου είδαμε και τα πλωτά μέσα να συνδράμουν στον αγώνα για την διατήρηση του χαρακτήρα του σπουδαίου γεωλογικού μνημείου.
Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει κατά της ξενοδοχοποίησης της περιοχής, σε μία εκστρατεία που «τρέχει» (και) στο διαδίκτυο. Υπογραφές συλλέγονταν και προχθές, σε κιόσκι το οποίο είχε στηθεί πλησίον του τόπου συγκέντρωσης.
Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία
«Είναι αλήθεια ότι η συγκέντρωση είχε πάρα πολύ κόσμο, όχι μόνο ντόπιους αλλά και πάρα πολλούς τουρίστες, που πολλοί από αυτούς είναι και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής κι αρκετοί είναι επισκέπτες, που απλά έρχονται και ξανάρχονται κάθε χρόνο γιατί τους αρέσει η περιοχή. Ήταν μάλιστα από τους πιο ενεργούς και δραστήριους με πλακάτ και με αφίσες, που διαμαρτυρήθηκαν σε αυτή την επένδυση που προσπαθεί να υλοποιηθεί εκεί» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο έφορος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς, ο οποίος έδωσε το παρών και πήρε τον λόγο στην προχθεσινή διαμαρτυρία.
Ο κ. Φασουλάς υπενθύμισε ότι «Εμείς ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχαμε πάρει μία απόφαση το 2019 την οποία κοινοποιήσαμε στο τοπικό συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που μας τη ζήτησε και εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε μία τέτοια επένδυση να γίνει στην περιοχή – για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία του χαρακτήρα αυτού του τόπου που λειτουργεί σαν τοπόσημο, σαν σημείο αναφοράς σε όλη την ευρύτερη περιοχή, κι είναι αυτό που του προσδίδει και τη μεγάλη τουριστική αξία που έχει. Κι επίσης κάποιους άλλους σοβαρούς λόγους και ενστάσεις όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι της ίδιας της επένδυσης: ότι φαίνεται κατά τη γνώμη μας ότι δεν ήταν ο κατάλληλος χώρος για να χωροθετηθεί μία τέτοια δραστηριότητα – έχει πολλές επικινδυνότητες σε σχέση με καταπτώσεις βράχων που ουσιαστικά θα προκαλούσε προβλήματα στην ασφάλεια των ίδιων των κατοίκων αυτού του χώρου και γενικά στην κατασκευή.
Αυτή ήταν η θέση που είχαμε καταθέσει τότε. Δυστυχώς πέρασε πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα και δεν έγιναν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Κι έτσι, με τρόπους που δεν γνωρίζω, τελικά κατάφερε και εξασφάλισε την άδεια ο επενδυτής για να συνεχίσει αυτό το έργο – που ξεκίνησε μάλλον και πυροδότησε όλη την αντίδραση των κατοίκων, του δήμου, των τοπικών φορέων αλλά και των επισκεπτών».
Ο γεωλόγος του ΜΦΙΚ παρατήρησε ακόμα πως «Το αισιόδοξο της όλης προσπάθειας που έγινε και της κινητοποίησης είναι ότι βρέθηκαν στον χώρο πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι από πολλούς και διαφορετικούς χώρους. Πέρα από τη σύνθεση που έγινε (ξένοι, επισκέπτες, τουρίστες), βρέθηκαν εκπρόσωποι από διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες: εστιάτορες, ξενοδόχοι, φορείς που κάνουν ξεναγήσεις με θαλάσσια μέσα, ορειβατικοί σύλλογοι, περιπατητικοί και αναρριχητικοί σύλλογοι, τοπικές αρχές και συμβούλια. Και όλοι μαζί δήλωσαν ότι θα πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία αυτός ο χώρος. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό: ότι πλέον, με αποφασιστικότητα και ο ίδιος ο δήμος Αγίου Βασιλείου στάθηκε απέναντι σε αυτή την επένδυση, έτσι ώστε να προσπαθήσει να μην συνεχιστεί, γιατί σίγουρα θα υποβαθμίσει πάρα μα πάρα πολύ το ίδιο το τουριστικό προϊόν της περιοχής».
Στην συγκέντρωση μίλησαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης Μανωλεσάκης Βαλάντης πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, ο Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μανόλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Αλέκος Μαρινάκης, οι επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου Μ. Μανουσογιάννης και Θ. Χαριτάκης αντίστοιχα.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μανόλης Συντυχάκης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής τόσο στα δημοτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Ήδη μάλιστα χθες) το πρωί κατέθεσε «επίκαιρη ερώτηση» για το θέμα του Παλίγκρεμνου στη Βουλή (το κείμενο της ερώτησης σε επόμενο δελτίο τύπου).
Οι κινήσεις του δήμου Αγίου Βασιλείου
Σημειώνεται πώς ο δήμος Αγίου Βασιλείου ακολούθησε τη νομική οδό, προκειμένου να βάλει φρένο στις μπουλντόζες και στα μηχανήματα. Τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχει καταθέσει θα συζητηθούν την Παρασκευή – ούτως ώστε να γνωστοποιηθεί εάν η δημοτική αρχή θα καταφέρει μέσω της Δικαιοσύνης να παγώσει την οικοδομική άδεια και να σταματήσει το έργο. Χθες εξάλλου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού της περιοχής ως προστατευόμενης, που είναι το καθοριστικό βήμα, το οποίο θα πρέπει να γίνει, για να θωρακιστεί το φυσικό περιβάλλον από επενδυτικές επεμβάσεις και σχέδια.
Ο δήμος Αγίου Βασιλείου αποφάσισε να αναθέσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο πανεπιστήμιο Κρήτης τη σύνταξη της σχετικής προγραμματικής μελέτης. Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοτική αρχή διαβεβαιώθηκε ότι θα λάβει την εν λόγω μελέτη μέχρι τέλος του Ιουλίου.
Επίσης, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης αναμένεται να στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη, ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή ως προστατευόμενη και να «παγώσει» η οικοδομική άδεια του έργου.