Την έντονη αντίδρασή της για τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και αφορά στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε διάλυση τις δομές δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλεί μάλιστα σε γενική συνέλευση τα μέλη της αύριο Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση αλλά και να αποφασιστούν οι τρόποι κινητοποίησης.
Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕΡ αναφέρεται:
«Ο νόμος για την «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» που ψηφίστηκε την Πέμπτη 18/1/2024 από τη Βουλή (με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, των «Σπαρτιατών» και της Πλεύσης Ελευθερίας) συνιστά ένα πρώτης τάξεως έκτρωμα, το οποίο διαλύει κάθε δομή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη δημόσια Εκπαίδευση και βάζει επιχειρηματίες και χορηγούς στα σχολεία, όχι πια από το παράθυρο, αλλά από την πόρτα!
Ο νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει τη συγκέντρωση δομών και τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Ε.Κ., ΙΕΚ, ΔΙΕΚ κ.λπ.) σε ένα ενιαίο «campus», που θα διοικείται από ένα συμβούλιο διοίκησης (θα συμμετέχουν οι διευθυντές των επιμέρους μονάδων κι εκπρόσωποι των τοπικών επιμελητηρίων και του δήμου) και από τον οργανωτικό συντονιστή – βλέπε manager. (Ο οποίος δεν χρειάζεται καν να είναι εκπαιδευτικός!).
Το συμβούλιο έχει ως αρμοδιότητές του τη «διάγνωση των ιδιαιτέρων αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας» (π.χ. «Τι χρειαζόμαστε στο Ρέθυμνο; Ξενοδοχο-ϋπαλλήλους»), τη «σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς του δημοσίου και με φορείς του ιδιωτικού τομέα», την «προσέλκυση δωρεών»(!!!) κ.ά. Οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών που θα εργάζονται στα ‘’Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) «προτείνονται από το Συμβούλιο του ΚΕΕΚ στο οικείο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας».
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το περιεχόμενο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και οι μαθητές της θα είναι έρμαια στις ορέξεις των τοπικών μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα βιώνουν τεράστια ανασφάλεια αφού η οργανικότητα των θέσεών τους θα αποφασίζεται κάθε χρόνο από ανθρώπους της «Παραγωγής» και της «Αγοράς Εργασίας»…
Ταυτόχρονα, όσες δομές θα βρίσκονται έξω από το ΚΕΕΚ κινδυνεύουν μεσοπρόθεσμα με κλείσιμο αφού δεν θα …απολαμβάνουν του ενδιαφέροντος της τοπικής αγοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή τους και τις εγγραφές μαθητών σε αυτές.
Στα καθ’ ημάς, με την υπερσυγκέντρωση δομών που προβλέπει ο νόμος, από τη μια, και το τεράστιο πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουμε στα ΕΠΑΛ του Ρεθύμνου, από την άλλη, η προοπτική ίδρυσης ενός 3ου ΕΠΑΛ σε ξεχωριστό χώρο, που θα αποσυμφορούσε το 1ο ΕΠΑΛ, όχι μόνο απομακρύνεται, αλλά βάζει σε κίνδυνο την ξεχωριστή υπόσταση του 2ου και των δύο Εσπερινών ΕΠΑΛ, σχεδόν καταδικάζει σε κατάργηση το ΕΠΑΛ Γαράζου, ενώ αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και για την τύχη του ΕΝΕΕΓΥΛ.
Αυτός ο νόμος, αν εφαρμοστεί, θα αλλάξει το τοπίο όχι μόνο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση αλλά θα λειτουργήσει ως «πιλότος» και για τις άλλες δομές. Για αυτό η αντίδρασή μας πρέπει να είναι αποφασιστική, ώστε να εμποδίσουμε την εφαρμογή του και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε την άμεση αποσυμφόρηση των υφισταμένων ΕΠΑΛ. Ως πρώτα βήματα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ:
- Ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των γονέων.
- Ξεκινάει κύκλο ενημερώσεων στα σχολεία.
- Καλεί όλους τους συναδέλφους σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, ώρα 19.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου».