Γ. Σκορδίλης: «Το έργο που θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, θα συμβάλλει στην πυροπροστασία των δασών του μητροπολιτικού δήμου»
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο που αφορά στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε 11 οικισμούς θα προχωρήσει άμεσα ο δήμος Ρεθύμνου μετά και την έγκριση της σχετικής μελέτης από την δημοτική επιτροπή. Πρόκειται για μια μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου, για το οποίο ο δήμος εξασφάλισε σχετική χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα όρια 11 οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων Ρεθύμνου, Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά του δήμου Ρεθύμνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 14.630,85 μ. και μέσου πλάτους 10 μ. σε απόσταση ακτίνας από 5 μ. έως 300 μ. από τα όρια των παρακάτω οικισμών: Περιαστικό δάσος «Ευληγιάς – Άγιος Ιωάννης» της πόλεως του Ρεθύμνου, Μικρά Ανώγεια, Μικρό Μετόχι, Πρασσές, Ρουσσσοσπίτι, Φωτεινός, Σωματάς, Βεδέροι, Βελονάδο, Χάρκια και Αρχαία Ελεύθερνα.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των οικισμών δεδομένης της γειτνίασης αυτών με δάσος ή δασική έκταση. Για το σκοπό αυτό, κρίνεται απαραίτητη κατά θέσεις η δημιουργία στεγασμένης αντιπυρικής ζώνης ή αντιπυρικής ζώνης με αραιώσεις αλλά και η δημιουργία ψιλής αντιπυρικής ζώνης με ολική απομάκρυνση βλάστησης μέσου πλάτους 10 μ., αποτελώντας μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής.
Το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο ανταποκρίνεται στην ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων κατά των πυρκαγιών και των θεομηνιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Πράσινου Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» και ειδικότερα στον άξονα «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού με περιαστικά δάση».
Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση: «Οι παραπάνω παρεμβάσεις αποτελούν επεμβάσεις με ιδιαίτερη συμβολή σε όλη τη διαδικασία μείωσης της καταστολής της πυρκαγιάς δεδομένου ότι:
• Οι ψιλές αντιπυρικές ζώνες με ολική απομάκρυνση βλάστησης επιτυγχάνουν τη δημιουργία ενός μετώπου αντιπερισπασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και τελικά την κατάσβεσή της, καθόσον σε αυτές θα μπορούν να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, να αναπτυχθούν οι επίγειες δυνάμεις και να αποτελέσουν ενδεχομένως και γραμμή χρησιμοποίησης αντιπύρ.
• Οι στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες αποτελούν τις ζώνες οι οποίες συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της έρπουσας πυρκαγιάς με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης αυτής στη κόμη του ανωρόφου. Οι θέσεις επέμβασης για τις προτεινόμενες αντιπυρικές λωρίδες επιλέχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που απορρέουν από την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΦΕΚ Β 3475/24.05.2023) και με γνώμονα την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων στον Αναρτημένο Δασικό Χάρτη Π.Ε. Ρεθύμνου. Η τεχνική αδυναμία τοποθέτησης των αντιπυρικών ζωνών εντός γεωργικών εκτάσεων, όπως αυτές ορίζονται από τον Δασικό Χάρτη, που περιβάλλουν τους οικισμούς, σε συνάρτηση με το έντονο γεωμορφολογικό μωσαϊκό χρήσεων γης, αναγλύφου και χλωριδικής σύνθεσης, που παρατηρείται στη συντριπτική πλειοψηφία των οριοθετημένων περιγραμμάτων οικισμών, επιφέρει σημαντικούς περιορισμούς στην αποτελεσματικότητα των όποιων παρεμβάσεων κατά την εφαρμογή του Κανονισμού».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής, Γεώργιος Σκορδίλης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι οι αντιπυρικές ζώνες αποτελούν εάν ακόμα εργαλείο στο οπλοστάσιο του δήμου για την αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Σκορδίλης ευχαρίστησέ ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Ποθητό, για την προετοιμασία που έγινε προκειμένου ο δήμος να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.
Μεταξύ άλλων, σε σχετικές δηλώσεις, του ο κ. Σκορδίλης τόνισε: «Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο σκοπό είναι η δημιουργία ζωνών με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών στο ευρύτερο οικοσύστημα και αφετέρου η διακοπή εξάπλωσης αυτής στους οικισμούς Ρέθυμνο, Μικρά Ανώγεια, Μικρό Μετόχι, Πρασσές, Ρουσσσοσπίτι, Φωτεινός, Σωματάς, Βεδέροι, Βελονάδο, Χάρκια και Αρχαία Ελεύθερνα που συνορεύουν με δάση για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αλλά και για την ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, ήτοι ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αποφεύγοντας τη δέσμευση σημαντικού ποσοστού αυτού για την προστασία των οικισμών και κατανέμοντας αυτό στην κατάσβεση εντός του δασικού οικοσυστήματος. Οι αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να συνδέονται με το υπάρχον οδικό δίκτυο, ώστε ο συνδυασμός όλων να διαμορφώνουν και να αποτελούν ένα όσο το δυνατό ολοκληρωμένο, πληρέστερο, προληπτικό και κατασταλτικό δίκτυο για τις δασοπυρκαγιές».
Όπως συμπλήρωσε: «Είναι ένα σχέδιο πάρα πολύ καλό, που θα ήταν καλύτερο αν δεν υπήρχαν τόσες πολλές δεσμεύσεις, λόγω των δασικών περιορισμών που έθετε το πρόγραμμα. Αυτοί οι περιορισμοί είναι οι εξής: ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των οικισμών, εντός δασικών εκτάσεων και όχι σε ιδιωτικές καλλιέργειες, αντιπυρική ζώνη πλάτους 10 μέτρων, που και αυτό δεν είναι απόλυτο, γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η κλίση του εδάφους, δηλαδή δεν μπορείς να πας σε μία μεγάλη κλίση και να κάνεις ζώνη. Όλα αυτά τα έλαβαν υπόψη οι μελετητές και κατέθεσαν την πρόταση για αυτούς τους 11 οικισμούς».
Ο στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2025: «Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών είναι ένα μέτρο πρόληψης που δεν είχαμε μέχρι τώρα, τα περασμένα χρόνια, οπότε για εμάς είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά σίγουρα δεν φτάνει, καθώς η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τελείως τις συνθήκες. Χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα».
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο στους δήμους για δράσεις πολιτικής προστασίας, ωστόσο πέρυσι η κρατική χρηματοδότηση ήταν ελάχιστη, μόλις 70.000 ευρώ, την στιγμή που τα χρήματα που δαπανήθηκαν έφτασαν τις 220.000 ευρώ, χρήματα τα οποία αφορούσαν ιδίους πόρους του δήμου.