• Ο Γ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου
Ενισχύεται η αντιπυρική θωράκιση στην Κρήτη με σύγχρονα μέσα και μία επιπλέον ομάδα δασοκομάντος.
Όπως επεσήμανε στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης Creta ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο νησί θα εγκατασταθούν το φετινό καλοκαίρι τέσσερα drones, ενισχύοντας σημαντικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Κρήτη.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολιτικής Προστασίας είναι εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης και θερμικούς αισθητήρες και θα πραγματοποιούν σε 24ωρη βάση εναέρια επιτήρηση για την έγκαιρη ανίχνευση εστιών φωτιάς.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, το επιχειρησιακό δόγμα που εφαρμόστηκε την περυσινή χρονιά θα αποτελέσει οδηγό και για εφέτος με την ταχεία απόκριση στο πεδίο να αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες.
Την ίδια ώρα στη δύναμη της Κρήτης θα προστεθεί και μία επιπλέον ομάδα δασοκομάντος. Η νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) θα έχει έδρα τα Χανιά.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας προέδρευσε χθες σε σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία του νησιού, στην οποία συμμετείχαν, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης και Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ Διοικητής της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, των Δασαρχείων, και εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε ότι το 2024 στην Κρήτη σημειώθηκαν 330 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, με συνολικά 16.173 καμένα στρέμματα. Ιδιαίτερα σοβαρές ήταν οι πυρκαγιές στο Χορδάκι του δήμου Αμαρίου (8.000 στρ.), στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας (3.200 στρ.) και στον δήμο Αγίου Βασιλείου (2.760 στρ.), οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% της συνολικής καμένης έκτασης.
Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της ορθής προετοιμασίας, της πρόληψης, του σωστού σχεδιασμού και του συντονισμού με σαφείς κανόνες, ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πύρινης απειλής. Όπως ανέφερε, «ο κοινός μας στόχος για τη φετινή αντιπυρική περίοδο συνοψίζεται σε τρεις φράσεις, λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση και ολιστική προσέγγιση στις μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με σωστή πρόληψη και διαρκή ετοιμότητα».
Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι στη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Κρήτη θα επιχειρήσουν συνολικά 1.123 άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι προέρχονται από το μόνιμο προσωπικό, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και τους εποχικούς πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 630 μόνιμοι πυροσβέστες, 137 πενταετούς υποχρέωσης και 216 εποχικοί πυροσβέστες, αριθμός ενισχυμένος κατά 38 άτομα σε σχέση με πέρυσι.
Σημαντική είναι και η συνεισφορά των 341 εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος τους οποίους ευχαρίστησε, ενώ επιδίωξη είναι να έχουμε και 250 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 13 συνολικά εθελοντικές ομάδες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη νεοσύστατη 19η ΕΜΟΔΕ Χανίων η οποία θα στελεχωθεί με 42 δασοπυροσβέστες, η οποία μαζί με την 3η ΕΜΟΔΕ Ηρακλείου θα συνδράμουν συνολικά την Κρήτη με 132 Δασοπυροσβέστες.
Για πρώτη φορά φέτος, η Κρήτη θα διαθέτει τέσσερα drones, ένα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με δυνατότητα 24ωρης επιτήρησης και άμεση μετάδοση εικόνας στο ΕΣΚΕΔΙΚ και στο ΠΕΚΕ Κρήτης, ενισχύοντας την πρόληψη και την άμεση επέμβαση. Στο επίπεδο της εναέριας υποστήριξης, θα επιχειρούν, όπως και πέρυσι, ένα ελικόπτερο Bell με έδρα τα Χανιά, καθώς και δύο ακόμα ελικόπτερα – ένα Kamov και ένα Bell – που θα σταθμεύουν στο Ηράκλειο.
Ο Υπουργός υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, μέσω της αναβαθμισμένης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, έχουν βελτιστοποιήσει τη συμβολή τους, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο απόκρισης στην κατάσβεση πυρκαγιών.
Εξαιρετικά σημαντικό έργο έχει επίσης συντελεστεί στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας σε δασικές περιοχές της Κρήτης. Μέσω των προγραμμάτων «AntiNero 1, 2, 3 και 4», έχουν διατεθεί 3.334.000 ευρώ για καθαρισμούς και κατασκευή αντιπυρικών ζωνών. Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης τον κρίσιμο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στην έγκαιρη ενημέρωση και, εφόσον χρειαστεί, στην οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από τις πληγείσες περιοχές, ενώ αναγνώρισε τη ζωτικής σημασίας συμβολή του ΕΚΑΒ στην παροχή πρώτων βοηθειών και στη διάσωση συμπολιτών μας.
Κλείνοντας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι, η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για «καλά σενάρια» και επεσήμανε πως «αυτό που μας ενώνει όλους είναι ένας κοινός στόχος και μια κοινή ευθύνη: να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, υποδομές και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε».
Ενίσχυση των πυροσβεστικών κλιμακίων του Νότιου Ρεθύμνου – Οι αλλαγές του επιχειρησιακού σχεδιασμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
Σε μία ολιστική αλλαγή του φετινού επιχειρησιακού σχεδιασμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έχει προχωρήσει η πυροσβεστική υπηρεσία του νομού Ρεθύμνου, δίνοντας μεγάλη βάση στη στελέχωση και την επάνδρωση των κλιμακίων που βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του Νομού. Συγκεκριμένα, μετά τις μετακινήσεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού, τα τρία πυροσβεστικά κλιμάκια που βρίσκονται στο Σπήλι, στη Κρύα Βρύση και στη Μύρθιο, θα έχουν δύναμη 16 πυροσβεστών, με αναλογία 7 οδηγούς και 9 μάχιμους πυροσβέστες, ενώ θα μπορούν πλέον να στέλνουν και δεύτερο πυροσβεστικό όχημα μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο ανταπόκρισης σε περίπτωση πυρκαγιάς σε χρόνους που δεν ξεπερνούν τη μισή ώρα. Το παραπάνω επιχειρησιακό πλάνο παρουσιάστηκε χθες στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Κεφαλογιάννη και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Θεόδωρου Βάγια, από στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, σε μία συνάντηση με επίκεντρο την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο, η οποία έχει ξεκινήσει από τη 1η Μαΐου. Όπως επεσήμαναν στον Υπουργό μεταξύ άλλων, περίπου 17 με 18 υπάλληλοι βρίσκονται κατά μέσο όρο σε κάθε κλιμάκιο του Νομού Ρεθύμνου, με το πρόβλημα ωστόσο της υποστελέχωσης να εμφανίζεται πιο έντονα στο κομμάτι των αξιωματικών, όπου σε επίπεδο Νομού υπάρχουν μόνο 7 αξιωματικοί και 2 διοικητές. Το πρόβλημα αναγνώρισε και ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης, κυρίως αξιωματικών. Είχαμε δυστυχώς υποστελέχωση στους μόνιμους, προσπαθήσαμε φέτος να τους καλύψουμε με 24 παραπάνω άτομα στους εποχικούς, που έγινε πράγματι η κατανομή και πήγαμε από τους 45 στους 69, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας λείπουν οι αξιωματικοί».
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής με επικεφαλής τον Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ) Κρήτης Αρχιπύραρχο Μιχάλη Σεληνιωτάκη και τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ρεθύμνου, Νίκο Ζανιδάκη ζήτησαν από τον Υπουργό ενίσχυση σε εξοπλισμό και σε πυροσβεστικά οχήματα, καθώς ο στόλος που διαθέτει το Ρέθυμνο αποτελείται κυρίως από γερασμένα οχήματα, αίτημα στο οποίο ο Υπουργός αποκρίθηκε αναφέροντας: «υπάρχουν παντού ανάγκες, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο Ρέθυμνο είμαστε λίγο πιο πίσω. Πανελλαδικά υπάρχουν ανάγκες, αλλά εδώ η ανάγκη είναι μεγαλύτερη».
Παράλληλα ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι και να επιβάλλονται ποινές σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια ή από δόλο. «Έχουμε εξαιρετικά Ανακριτικά και στους τέσσερις νομούς, κάνουν εξαιρετική δουλειά, υπάρχουν τέσσερα είδη πυρκαγιών, από αμέλεια, από τα καλώδια της ΔΕΗ, κτηνοτροφικές πυρκαγιές και από τυχαία αίτια. Στις απλές αμέλειες μιλάμε με τον εισαγγελέα. Προσπαθούμε με κάμερες, με μαρτυρίες, με drone να τους οδηγούμε στο κρατητήριο», απάντησε ο κ. Σεληνιωτάκης, ενώ επισημάνθηκε επίσης ότι έχουν κοπεί πολλά πρόστιμα, καθώς και ότι η ποινικοποίηση των πυρκαγιών έχει αυστηροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.
Στην ενίσχυση σε προσωπικό, και ιδίως στους εποχικούς πυροσβέστες στο Νομό Ρεθύμνου, καθώς και στην 24ωρη λειτουργία ενός drone που θα επιτηρεί συνολικά την περιοχή ανέδειξε ο κ. Κεφαλογιάννης ως τις βασικές αλλαγές που αφορούν την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας σε σχέση με πέρυσι σε τοπικό επίπεδο. «Φέτος η Κρήτη είναι ενισχυμένη και σε προσωπικό, θυμίζω ότι ιδρύεται μία δεύτερη ΕΜΟΔΕ επιπρόσθετη σε εκείνη του Ηρακλείου, έχουμε περισσότερους εποχικούς και μάλιστα στον Νομό Ρεθύμνης είναι επιπλέον 30, εδώ υπάρχει μεγάλη ενίσχυση και για πρώτη φορά θα υπάρχει μία επιτήρηση επί 24ωρου βάσεως, με drones, ένα σε κάθε νομό, το οποίο θα λειτουργεί με θερμικές κάμερες και όπως είδαμε και πέρυσι στις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής, αυτά είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με το ότι θα έχουμε τα τρία εναέρια μέσα, δύο στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά, μιλώ για τα ελικόπτερα, συν τη συνδρομή σε επίγεια μέσα, τα οποία θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε λόγω του μεγάλου προγράμματος ΑΙΓΙΣ, μας κάνει αισιόδοξους ότι προετοιμαζόμαστε καλά ς», ανέφερε ο Υπουργός. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, η έμφαση φέτος δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. «Προφανώς και θα έχουμε πυρκαγιές, θα υπάρχουν φυσικά φαινόμενα και κανείς δεν μπορεί να το αντικρούσει αυτό. Το ζήτημα είναι να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες, να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες καταστροφές στο περιβάλλον και στις περιουσίες των συμπολιτών μας και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό, ο καθένας στον τομέα ευθύνης του για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».
Παρότι ο στόλος των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ρέθυμνο χρήζει ανανέωσης, ο κ. Ζανιδάκης τόνισε ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι συντηρήσεις. «Εμείς σε επίπεδο Νομού έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή έχει ελεγχθεί ο εξοπλισμός και τα οχήματα, έχουν γίνει οι ετήσιες συντηρήσεις, ο έλεγχος των οχημάτων και είναι ετοιμοπόλεμα και στις θέσεις που προβλέπεται να εκπέμπονται την αντιπυρική περίοδο με βάση τον αντιπυρικό σχεδιασμό που έχει γίνει στο Νομό». Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Ζανιδάκης, η υπηρεσία έχει ενισχυθεί με 24 πρόσθετους εποχικούς υπαλλήλους σε σχέση με πέρυσι, συνθήκη που δημιουργεί ικανοποίηση και αισιοδοξία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. «Από τον Υπουργό ζητήσαμε στο μέτρο του δυνατού που υπάρχει αν μπορέσουμε να ανανεώσουμε κάποιο εξοπλισμό, όσον αφορά τα οχήματά μας, γιατί έχουμε μεγάλης ηλικίας οχήματα και επίσης ζητήσαμε την ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού, στο οποίο θέλουμε μία βοήθεια όσον αφορά τις βάρδιες στο αστικό κομμάτι στην Πυροσβεστική του Ρεθύμνου», συμπλήρωσε αναφορικά με τα αιτήματα προς τον κ. Κεφαλογιάννη.
Σημαντικές είναι οι αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής σύμφωνα με τον κ. Ζανιδάκη, με το Ρέθυμνο να ακολουθεί το παράδειγμα των Χανίων και του Ηρακλείου όπου τα πυροσβεστικά κλιμάκια βρίσκονται στο νότιο τμήμα των Νομών. «Το Ρέθυμνο παρουσιάζει μία ιδιομορφία λόγω της μορφολογίας του Νομού. Το Νότιο Ρέθυμνο με τους ανέμους και τα φαράγγια που υπάρχουν πίσω δημιουργεί ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να ζητάμε να είναι περισσότερο ενισχυμένος ο Νομός, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στη δασοπυρόσβεση και ειδικά στον δήμο Αγίου Βασιλείου που παρατηρούνται τα φαινόμενα των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι, που ανοίγουν πολύ γρήγορα, σε σύγκριση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί». Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία του drone, αυτό θα βρίσκεται επίσης στο Νότιο κομμάτι του Νομού και θα επιτηρεί τόσο το κομμάτι της Δημοτικής ενότητας Φοίνικα, όσο και το κομμάτι της Δημοτικής ενότητας Λάμπης. «Τα drone θεωρώ ότι θα φέρουν αποτέλεσμα, γιατί θα έχουμε γρήγορη αναγγελία της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα τα οχήματα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην έναρξη της πυρκαγιάς, να μειώνουμε τους χρόνους ανταπόκρισης στην έναρξη της καταστολής της πυρκαγιάς», κατέληξε.