Κοινή συνισταμένη όλων η παραδοχή ότι πρέπει να μπει τάξη στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Ανύπαρκτοι είναι οι έλεγχοι στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια κατάσταση χαοτική. Τραπέζια, εμπορεύματα και ένα σωρό άλλα αντικείμενα, άναρχα απλωμένα, καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο, με αποτέλεσμα δρόμοι και πεζοδρόμια να είναι απροσπέλαστα για τους πεζούς.
Κάτοικοι και επαγγελματίες κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη αστυνόμευσης, για εικόνες αταξίας, που δημιουργούν αφενός σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού κέντρου και αφετέρου αλλοιώνουν την εικόνα και την φυσιογνωμία της παλιάς πόλης και επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων. Αντίστοιχα πολλά είναι τα παράπονα Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που δεν μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια τη βόλτα τους στην παλιά πόλη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Ρεθεμνιώτικων Νέων», λόγω της κατάστασης ασυδοσίας που επικρατεί στην παλιά πόλη, την οποία έχουν άλλωστε αναδείξει επανειλημμένως τα «Ρ.Ν.», ήδη, στον δήμο Ρεθύμνης έχει φτάσει έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., για την αναγκαιότητα διενέργειας ελέγχων από μεικτό κλιμάκιο.
Όπως είναι γνωστό η αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιεί ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζοκαθίσματα, καθότι αυτό εντάσσεται στην αρμοδιότητα του δήμου, το κάνει ωστόσο όταν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες από πολίτες και προχωρά στην βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων, τις οποίες αποστέλλει στον δήμο. Όλες οι παραβάσεις που βεβαιώνονται από την ΕΛ.ΑΣ. αποστέλλονται στον δήμο για να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, καθώς είναι ο φορέας εκείνος που χορηγεί τις άδειες και ορίζει πόσα τετραγωνικά μέτρα μπορεί να καταλαμβάνουν στον εξωτερικό χώρο τους τα καταστήματα. Η ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο του ελέγχου μετρά το χώρο κατάληψης από τραπεζοκαθίσματα και αποστέλλει την παράβαση στον δήμο, ο οποίος επιβάλλει το πρόστιμο -ανάλογα με τα πόσα τετραγωνικά παραπάνω από την άδειά του καταλαμβάνει. Αντίστοιχα η ΕΛ.ΑΣ. πάντα συνδράμει τους ελέγχους των υπηρεσιών είτε πρόκειται για ελέγχους σε τραπεζοκαθίσματα, για ηχορρύπανση είτε για θέματα εμπορίου και υγειονομικές παραβάσεις.
Σημειώνεται ότι ο δήμος βάσει νόμου είναι υποχρεωμένος μέσα σε επτά μέρες, εάν ο επιχειρηματίας δεν συμμορφωθεί, να του αφαιρέσουν τα τραπεζοκαθίσματα, κάτι που βέβαια δεν έχουμε δει να συμβαίνει.
Σίγουρα πάντως η κατάληψη δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, σε αντίθεση με την λειτουργία καταστήματος χωρίς άδεια ή τη διατάραξη κοινής ησυχίας και υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας της μουσικής. Ο δήμος σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλει τα δικά του πρόστιμα, όμως ταυτόχρονα λόγω το ποινικού αδικήματος ενημερώνεται ο εισαγγελέας και ορίζεται δικάσιμος.
Για αυτές τις παραβράσεις η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να διατάξει το κλείσιμο καταστήματος για δέκα μέρες, στην περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας, μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, έχει συγκεντρώσει τρεις μηνύσεις, δηλαδή του έχουν βεβαιωθεί τρεις παραβάσεις για ηχορρύπανση, άδεια λειτουργίας, άδειες εργασίας κτλ.
Πάντως πληροφορίες των «Ρ.Ν.» αναφέρουν ότι από την αρχή του έτους έως και σήμερα στην παλιά πόλη οι έλεγχοι που έχουν γίνει μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτό δεν είναι βέβαια μυστικό και αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που καταγράφεται τέτοια αταξία στην παλιά πόλη.
Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των προβλημάτων της παλιάς πόλης που αφορούν στην άναρχη κατάληψη δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα και σταθερά αντικείμενα, στην μη τήρηση του μέτρου του δακτυλίου, στην άναρχη στάθμευση Ι.Χ. και δικύκλων στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, στις φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων που γίνονται εκτός των προβλεπόμενων ωραρίων δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος στην παλιά πόλη, στην λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδειες και στην ηχορρύπανση, δημιουργούν εύλογη ανησυχία και προβληματισμό όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και σε πολλούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο.
Κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η παραδοχή ότι πρέπει να μπει τάξη στο ιστορικό κέντρο και να υπάρχει σεβασμός στον κάτοικο και στον επισκέπτη.