Οι κλιματολογικές συνθήκες, η κακή εμπειρία του παρελθόντος και η ανησυχία για την εκδήλωση και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους της πολιτικής προστασίας, που μέσα από τις συνεδριάσεις τοπικών συντονιστικών οργάνων, όπως τη χθεσινή, προσπαθούν να εντοπίσουν αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, ώστε να τα διορθώσουν και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Το πρόβλημα με την υποστελέχωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είναι γνωστό, όπως γνωστή είναι και η υποχρηματοδότηση, ωστόσο, όπως σημειώθηκε χθες «Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και συντονισμός δράσης με τα μέσα που υπάρχουν».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του περιφερειακού διοικητή Π.Υ Κρήτης, Μιχάλη Σεληνιωτάκη, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα αργίας, 3:00 το μεσημέρι, με αυξημένη τουριστική κίνηση στον βορρά και λίγη ώρα αργότερα αντίστοιχο περιστατικό στο νότο, με ισχυρό άνεμο 7-8 μποφόρ σε βορρά και νότο θέλοντας να επισημάνει ότι απαιτείται επαγρύπνηση όλων των φορέων, αντιδημάρχων πολιτικής προστασίας, αντιπεριφερειαρχών, μέσων κτλ. τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. «Τα πρώτα δύσκολα λεπτά θα πρέπει να δείξουμε επαγρύπνηση και αντίληψη της κατάστασης για να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά» τόνισε.
Όπως είπε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Ρέθυμνο διαθέτει επαρκή στόλο και επάνδρωση με οκτώ πυροσβεστικά κλιμάκια, με σκοπό την άμεση επέμβαση και καλύτερη διασπορά δυνάμεων: «Εφαρμόζουμε ένα σκληρό για εμάς επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να επεμβαίνουμε το δυνατόν συντομότερο». Το σχέδιο, όπως είπε, ενισχύεται με ομάδες από Ηράκλειο, από ομάδες πεζοπόρων και από αμάδες ειδικής μονάδας Δασικών επιχειρήσεων «Αυτό για να μην νομίζει κανείς ότι είναι μόνος του.
Δυστυχώς η κατάσταση πυρκαγιών στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και κλιματικής κατάρρευσης που ζούμε καταδεικνύει ότι απαιτείται ομαδική προσπάθεια», ανέφερε.
Συστάσεις στους δήμους από τον διοικητή της Π.Υ. Ρεθύμνου για καθαρισμούς και υδροστόμια
Συστάσεις στους δήμους έκανε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου.
Όπως είπε η προθεσμία έχει περάσει προ πολλού και οι δήμοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Όπως επεσήμανε, έχει σταλεί σε όλους τους δήμους έγγραφο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τα υδροστόμια και τις δεξαμενές και δεν έχει φτάσει καμία απάντηση από τους δήμους.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σεληνιωτάκης: «Η Π.Υ. χρειάζεται πρόσβαση και νερό».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. Κρήτης, για το φαράγγι του Κοτσιφού, το οποίο παραμένει κλειστό, κάτι που όπως είπε σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην επέμβαση της υπηρεσίας στην περιοχή.
Η κα Λιονή απάντησε με σαφήνεια στον κ. Σεληνιωτάκη, επισημαίνοντας ότι «ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με τα δεδομένα που υπάρχουν. Η αποκατάσταση στο φαράγγι Κοτσιφού, δεν μπορεί να γίνει σε μια ή δυο εβδομάδες. Ο Κοτσιφός είναι το ποιο δύσκολο τεχνικό πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει οι τεχνικές υπηρεσίες διαχρονικά».
Ο διοικητής της Π.Υ. Κρήτης τόνισε ότι θα προβλεφτεί η παρουσία οχήματος κοντά στην περιοχή.
Συνεχίζοντας ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη καθαρισμού των εκτάσεων, ενώ ειδική αναφορά έκανε για τον κόμβο Ατσιποπούλου και για τον κίνδυνο που εξακολουθεί να υπάρχει από τα κλαδιά που συγκεντρώνονται στο σημείο.
Όπως ειπώθηκε, παρά τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος για την απομάκρυνσή τους από το σημείο και τη διαχείρισή τους σε άλλο αδειοδοτημένο χώρο δυτικά του Ρεθύμνου, εν τούτοις καθημερινά στο σημείο εξακολουθούν να μεταφέρονται νέα κλαδιά εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Από πλευράς δήμου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Σκορδίλης απάντησε ότι: «υπάρχει πρόβλημα. Όμως έχει γίνει περίφραξη του χώρου, με εξαίρεση την είσοδο, που προβλέπεται να κλείσει και αυτή με πλέγμα. Έχει αδειάσει ο χώρος. Δεν πηγαίνει πλέον ο δήμος κλαδιά στο σημείο. Ο χώρος θα έχει καθαρίσει σε δυο εβδομάδες».
Καθοριστική η συμβολή των τοπικών κοινωνιών
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών έδωσε έμφαση ο συντονιστής πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Παραβολιδάκης, τονίζοντας ότι: «Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να είναι ενεργοί κατά την εξέλιξη του φαινομένου και πολύ περισσότερο να βρισκόμαστε στο πεδίο. Είναι πολύ σημαντικό να συνεννοηθούμε στο πεδίο -από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη, μέχρι τώρα και μέχρι να λειτουργήσει αυτό το περιβόητο περιφερειακό συντονιστικό κέντρο, που νομίζω ότι θα έρθει από τις εξαγγελίες που έχουμε της πολιτικής ηγεσίας ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Το δεύτερο είναι ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας, ο οποίος είναι πρωταγωνιστικός και αποτελεσματικός επί της ουσίας, διότι καλό θα είναι η οργάνωση μικρών ομάδων σε κάθε κοινότητα που μπορούν να δρουν, έως ότου οι πυροσβεστικές δυνάμεις πάνε στον τόπο για να αναλάβουν την ευθύνη. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, για να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, τόσο τα αστικά, όσο και τα περιαστικά, αλλά όσο και εκείνα τα αγροτεμάχια που έχουν».
Παραμένει πάγιο το αίτημα για αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Δαριβιανών
Για τον πλέον πυρόπληκτο δήμο του νομού, τον δήμο Αγίου Βασιλείου, πάγιο αίτημα παραμένει η αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Δαριβιανών σε Δ Τάξη, κάτι που συνεπάγεται με ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Antinero», που διαχειρίστηκε το Δασαρχείο έχει γίνει καθαρισμός στα δάση του Άι Γιάννη, στου Κισσού και στον Πρέβελη.
«Το πρόβλημα στον δήμο Αγίου Βασιλείου είναι ότι ζητάμε και επιβάλλεται λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το καλοκαίρι, να συγκροτηθεί διοίκηση και να γίνει Δ τάξης το κλιμάκιο των Δαριβιανών. Αυτό σημαίνει ενίσχυση στις δυνάμεις με αυτοκίνητα και πυροσβέστες. Πολλά χρόνια τώρα το ζητάμε και δεν έχει γίνει. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Παράλληλα ο δήμος έχει μια εθελοντική ομάδα με 40 οχήματα και προσπαθούμε εμείς να καλύψουμε αυτό το κενό που υπάρχει στον δήμο. Όσον αφορά στα μηχανήματα έργων κ.λπ., οι χρηματοδοτήσεις που έδιναν για να γίνει η αλλαγή του στόλου, αφορούσε σε περιοχές με περισσότερους από 20.000 κατοίκους. Εμείς έχουμε 7.000 κατοίκους. Αυτό που είπαμε με τον δήμαρχο στο υπουργείο είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όχι ο πληθυσμός, αλλά η έκταση ενός δήμου για να γίνουν αυτά. Το πληθυσμιακό κριτήριο αφορά στην αλλαγή μηχανημάτων έργου», τόνισε ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Βαγγέλης Καπετανάκης.
Μ. Λιονή: «Είναι αναγκαίος ο καλός συντονισμός και η πρόληψη»
Σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, αναφέρθηκε στην ανάγκη του καλού συντονισμού, αλλά και της λήψης μέτρων πρόληψης: «Φέτος έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο νωρίτερα από τις 15 Απριλίου. Είναι μια ξερική περίοδος. Όλοι οι δήμοι και οι Δ.Ε.Υ.Α. φωνάζουν ότι δεν θα έχουμε επάρκεια νερού, γι’ αυτό και μέσα στη σύσκεψη υπάρχουν πάρα πολλές σκέψεις το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η περίοδος φέτος κυρίως στα θέματα της πρόληψης. Όλοι έχουν επικεντρωθεί στο να μην υπάρχουν ξερά χόρτα μαζεμένα, να γίνεται αποψίλωση οικοπέδων, δημοσιών και ιδιωτικών, να υπάρχει επιτήρηση στις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι υψηλός από εθελοντικές ομάδες, αλλά και από την πυροσβεστική υπηρεσία, τη δασική υπηρεσία, αστυνομία, στρατό, να επιτηρούμε τις πολύ επικίνδυνες περιοχές όπως είναι το νότιο Ρέθυμνο, όπως είναι τα δάση, ο Πρέβελης, τα περιαστικά δάση του Ρεθύμνου και όλες οι άλλες περιοχές, οι οποίες έχουν κριθεί επικίνδυνες. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας καλός συντονισμός. Υπάρχουν και αδυναμίες, τις οποίες προσπαθούμε αν τις περιορίσουμε στο ελάχιστο για να περάσουμε καλή αντιπυρική περίοδο».
Αναφορά έκανε η κα Λιονή και στο ζήτημα που υπάρχει με τον δήμο Αγίου Βασιλείου, ο οποίος αν και διαθέτει καλή εθελοντική ομάδα, ωστόσο αυτή δεν είναι πιστοποιημένη, καθώς δεν έχει περάσει το στάδιο της εκπαίδευσης.
«Για να πιστοποιηθούν θέλουν 120 ώρες εκπαίδευση, θέλουν ειδική περιβολή, εξαρτήσεις κ.λπ. Δεν έχουν πιστοποιηθεί και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν περάσει τα μαθήματα για να πάρουν τη βεβαίωση» είπε.
Μ. Σαρρής: «Καθοριστική συμβολή των εθελοντικών ομάδων»
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας, Μιχάλης Σαρρής, τόνισε ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην συγκρότηση υπηρεσίας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θα συνδράμει το έργο της πολιτικής προστασίας: «Είχαμε μια θετική εξέλιξη, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στη συγκρότηση υπηρεσίας, που επικουρικά θα συνδράμει το έργο της Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος. Περιμένουμε όμως να δούμε τι θα γίνει με τα εναέρια μέσα και τη μόνιμη εγκατάστασή τους στο νησί, γιατί αυτό είναι βασικό για εμάς».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σαρρής στην συμβολή των εθελοντών τονίζοντας ότι: «αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι η συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων. Είναι βασικό. Στηριζόμαστε πολύ στους εθελοντές, που σε κάθε περιστατικό τους βλέπουμε να έχουν μια παρουσία και συμβολή. Όπως και η συνεργασία που υπάρχει με τους δήμους, οι οποίοι και αυτοί πρέπει να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, γιατί θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες να είναι ενήμεροι, ευαισθητοποιημένοι, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τα περιστατικά. Θέλω να επισημάνω ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να έχει αυστηροποιηθεί όσον αφορά τις πυρκαγιές και το γνωρίζουμε αυτό όλοι, αλλά δεν είναι ότι έχουμε αυστηρό νομικό πλαίσιο πλέον, αλλά είναι ότι ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι οι πυρκαγιές και η προστασία της περιουσίας του είναι και υπόθεση όλων μας, άρα και αυτός πρέπει να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια, να ενημερώνεται, να ελέγχει την περιουσία του και να μπορεί να την κρατά όσο γίνεται καθαρή για να μπορούμε να περάσουμε και αυτό το καλοκαίρι όσο γίνεται πιο ανώδυνα».