Με αφορμή τα όσα διατύπωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου για το θέμα της γραμμής υψηλής τάσης που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΗ Χανίων Κώστας Ηλιάκης απέστειλε την παρακάτω επιστολή με παραλήπτη τον Γ. Μαρινάκη.
Στην επιστολή αναφέρεται:
«Κύριε Δήμαρχε,
η εναέρια γραμμή υψηλής τάσης που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια του νησιού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί υπό διαβούλευση με την τοπική κοινωνία έτσι ώστε ο τελικός σχεδιασμός του έργου να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών αλλά και στο περιβάλλον.
Στις αρχές Απριλίου, και με γνώμονα όλα τα παραπάνω, δημοσίευσα στον τοπικό τύπο μια εναλλακτική πρόταση. Να γίνει παράκτια πόντιση από τον λιμένα της Σούδας μέχρι τη θέση προσαιγιάλωσης του καλωδίου Αττικής – Κρήτης και κατόπιν χρήση της υφιστάμενης υπόγειας όδευσης μέχρι τη Δαμάστα. Όπως έγινε με το καλώδιο Πελοπόννησος – Κρήτη που μετρά μήκος 180 χλμ. σε βάθος 1000 μέτρων και άνω, όπως έγινε στο Αιγαίο που εκεί ο ΑΔΜΗΕ επιλέγει να ποντίζει καλώδια υψηλής τάσης για να καλύψει νησιά με λίγες χιλιάδες κατοίκους όπως η Μήλος και η Σέριφος, χωρίς να έχει καταστεί σαφές προς το πλατύ κοινό, αν αυτά τα νησιά θα μπορούσαν να καλυφθούν και με πολύ χαμηλότερου κόστους καλώδια μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, από παρακείμενα νησιά με υπάρχουσες υποδομές του ΑΔΜΗΕ. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε στο Ισραήλ και στην Ιταλία όπου επιλέχθηκαν ανάλογες λύσεις παράκτιας πόντισης, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου στις 26/07/2024 αναφέρατε εκτός των άλλων ότι «δεν μπορείς να ποντίσεις καλώδιο διότι ανά 15 χλμ πρέπει να κάνεις σύνδεση του καλωδίου στην ξηρά με πυλώνες». Όμως κύριε Δήμαρχε, η τεχνολογία των υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος δεν θέτει τέτοιους τεχνικούς περιορισμούς (βλ. Πελοπόννησος – Κρήτη, με 180 αδιάκοπα χιλιόμετρα καλωδίου). Εκτός αν τελικά, με τη διατύπωσή σας, φανερώνεται η πραγματική σκοπιμότητα του έργου, δηλαδή της παρεμβολής διαδοχικών Υποσταθμών Υψηλής Τάσης, επί της γραμμής, για την υποδοχή ενέργειας που θα παράγεται από ανεμογεννήτριες!
Στη συνέχεια της ομιλίας σας προσπαθήσατε να εκφοβίσετε και να δημιουργήσετε διλήμματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες αναφέροντας το ενδεχόμενο μπλακ αουτ, καυσαερίων από τα εργοστάσια κ.ά. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση Σούδα – Δαμάστα τα εργοστάσια της Κρήτης θα είναι σε ψυχρή εφεδρεία. Το αληθινό δίλημμα που τίθεται εδώ είναι αν θέλουμε ένα νησί «εργοστάσιο ενέργειας» ή ένα νησί με ανθρώπινο χαρακτήρα που στρέφει τη ματιά και το ενδιαφέρον στους πολίτες του.
* Ο Κώστας Ηλιάκης είναι πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΗ Χανίων