Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της επένδυσης που σχεδιάζεται στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά δίδει με ανακοίνωση της η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου. Σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ που υπογράφει ο πρόεδρος Μανόλης Φουρφουλάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ οτι “πατάει σε δυο βάρκες”.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται:”Και ο τελευταίος πολίτης στην χώρα έχει αντιληφθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ψέματα είναι δύο έννοιες ταυτόσημες.Τα τεσσερισήμισι καταστροφικά χρόνια 2015-2019,γεμάτα απάτες και αυταπάτες,δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας υιοθετεί διαφορετική στάση, ανάλογα με το αν βρίσκεται σε κυβερνητική ή αντιπολιτευτική θέση.Ωστόσο, θεωρούσαμε ότι σε τοπικό επίπεδο και ειδικά για θέματα του Ρεθύμνου υπερείχε ο κοινός τόπος της εξεύρεσης ρεαλιστικών λύσεων για τα ζητήματα του νομού μας, κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα.Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Ρεθύμνου έχει αναγάγει σε απόλυτη στρατηγική στόχευση την ευκαιριακή πολιτική του «πατάμε σε δύο βάρκες και όπου βγει». Μεταξύ όλων των άλλων, για τα οποία θα επανέλθομε, στον κατάλληλο χρόνο:
-
Για τους δασικούς χάρτες, ως Κυβέρνηση υπέγραψαν ρητή μνημονιακή υποχρέωση ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος 2021 και άφησαν ως πολιτική παρακαταθήκη μια κατάσταση δραματική, με πλήρη έλλειψη ορθής αποτύπωσης και συνεκτίμησης διοικητικών υφισταμένων πράξεων, που οδήγησε στο σημερινό πρόβλημα, παρόλο που ήταν συμβατική υποχρέωση των μελετητών που οι ίδιοι όρισαν, με διαδικασίες που εκείνοι επέλεξαν. Σήμερα έρχονται και διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν.
-
Ως αντιπολίτευση, για τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου εμπόδισαν τιμητική εκδήλωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τους δωρητές, ενώ ως Κυβέρνηση ευχαριστούσαν το ίδρυμα Νιάρχος για τα ασθενοφόρα που έκανε δωρεά στο ΕΣΥ.
-
Για τις αγροτικές ενισχύσεις καπηλεύονται προσπάθειες και ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζοντας μόνο φόρους και επιβαρύνσεις για τους αγρότες στους οποίους σήμερα «συμπαρίστανται» με παροχολογία και κάλπικες υποσχέσεις.
Ωστόσο,η επίθεση τους στην Κυβέρνηση για τον Παλίγκρεμνο ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας αναδεικνύοντας είτε άγνοια, είτε μικροπολιτικά κατευθυνόμενη αλλοίωση της πραγματικότητας, είτε και τα δύο. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «ο ιδεολογικός προσανατολισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για άνευ περιορισμών και περιβαλλοντικών κριτηρίων ανάπτυξη για λίγους, οδηγεί πλέον σε μια μεγάλη καταστροφή στον Παλίγκρεμνο».
Πέρα από τις φιλοσοφικές απόψεις του καθενός για το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι η οικοδομική άδεια του όποιου επενδυτή, από την στιγμή που εκδίδεται, είναι νόμιμη διοικητική πράξη, εφόσον εξεδώθη από την αρμόδια Υπηρεσία και δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής που να ορίζει συγκεκριμένες χρήσεις γης, δηλαδή θεσμοθετημένο και ψηφισμένο ΣΧΟΟΑΠ, αρμοδιότητας του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκαν φορείς και κόμματα χωρίς κανείς, πλην του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ρεθύμνης να στοχεύει την Κυβέρνηση, γιατί, πολύ απλά, δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της κεντρικής διοίκησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ο κ. Σπύρος Καλησπεράκης, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Τ.Ε.Ε. (αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ) ανέφερε πως «το Τεχνικό Επιμελητήριο θα συνδράμει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και τόνισε πως γίνεται αυτή η συζήτηση γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το ΣΧΟΟΑΠ, που προβλέπει απόλυτη προστασία της περιοχής, και πως η οικοδομική άδεια είναι νόμιμη αφού δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας της περιοχής».
Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει ότι «Ο Δήμος είχε και έχει την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη απέναντι στους Άη Βασιλιώτες να δρομολογήσει την διαδικασία θεσμοθέτησης του καθεστώτος προστασίας της περιοχής. Με την εκκίνηση της διαδικασίας θεσμοθέτησης, η έκδοση της άδειας μπορούσε πολύ πιο εύκολα να ανασταλεί».
Η κ. Κορρέ σε δηλώσεις ανέφερε ότι «το ΣΧΟΟΑΠ που είχε ετοιμάσει ο Δήμος Φοίνικα, νυν Αγίου Βασιλείου, προστάτευε τον Παλίγκρεμνο αλλά και πολλά άλλα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Με την έγκρισή του, λοιπόν, πολλά έργα δεν θα γίνονταν».
Η παραπάνω πραγματικότητα και όχι ο ιδεολογικός προσανατολισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε τον Δήμο Αγίου Βασίλειου σε συνεδρίαση, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει αν θα προχωρήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού της περιοχής ως προστατευόμενης. Την ίδια στιγμή, που προχώρησε η διαδικασία για τη σύνταξη μελέτης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προκειμένου να κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια στον Υπουργό, ως προαπαιτούμενο βήμα, για να γίνει προσωρινή κήρυξη ως προστατευόμενο τοπίο. Όπως ακριβώς και το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσει αυτοψία για να δει τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή.
Τα παραπάνω είναι τα θεσμοθετημένα βήματα από την Πολιτεία και πάντα, φυσικά, υπάρχει και η νομική οδός, την οποία γνωρίζει ακόμη και ο πλέον αδαής. Εκτός αν η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μας παρουσιάσει κάποια λύση δια μέσου της κλασικής, πλέον, προσέγγισης «με ένα νόμο και με ένα άρθρο» με τα γνωστά σε όλους τους Έλληνες αποτελέσματα. Θα πρέπει όμως πρώτα ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να συμφωνήσει με τον Αντιπρόεδρο του Τ.Ε.Ε. επί του θέματος και να μην εκφέρει διαφορετικές απόψεις, ανάλογα με την ιδιότητα που έχει κάθε φορά”.