Την επιτακτική ανάγκη παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου Κώστας Δανδουλάκης.
Ειδικότερα, αναφέρει:
“Με αφορμή την λήξη παράτασης την 15 Ιουλίου 2022 σε Ρέθυμνο και Χανιά που αφορά την διαδικασία της Υποβολής ενστάσεων – αντιρρήσεων για αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηρισθεί δασικά η χορτολιβαδικά και την διόρθωση των προδήλων σφαλμάτων,
θεωρώ – προτείνω
1- ότι είναι αναγκαίο να δοθεί μία χρονικά επαρκής επιπλέον παράταση , λαμβανομένου υπόψιν της αντικειμενικής αδυναμίας για την αναζήτηση – εκτέλεση της προβλεπόμενης διαδικασίας αντιρρήσεων που απαιτεί την σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων , παράβολα , ερμηνεία των φωτοορθοχαρτών και η σχετική μελέτη σύνταξης για κάθε περίπτωση ξεχωριστά από τον ίδιο ιδιοκτήτη και όχι κοινή αίτηση για όλες τις περιπτώσεις , όπου επιβαρύνει σχεδόν απαγορευτικά την διαδικασία αυτή λόγω της δυσάρεστης οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι πολίτες.
2- Να δοθεί άμεση λύση με νομοθετική ρύθμιση για αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηρισθεί ΔΑ και ΑΔ σύμφωνα με τους χάρτες του 1945 και 1960 αντίστοιχα να ενταχθούν στην κατηγορία ως Αγροτικά και να τα αποδεσμεύσει από την δασική νομοθεσία (ως δασικά). Στην πραγματικότητα να προσαρμοσθεί η κατάσταση στις συνθήκες που επέβαλαν την διαφοροποίηση αυτή , δηλαδή στην πρώτη περίπτωση η μετανάστευση και η εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων αγρών και η δεύτερη που επήλθε από την ανάγκη αξιοποίησης και καλλιέργειας νέων χέρσων αγρών.
3- Να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολιτών για δασικές εκτάσεις ελλείψει τίτλων και το Δημόσιο να μην διεκδικήσει τέτοιες εκτάσεις πέραν εκείνων που κατέχει με τίτλους λαμβανομένου υπόψιν του ειδικού καθεστώτος που υπάρχει για την Κρήτη .Προστασία στον πολίτη και σαυτό που του ανήκει.
Το αυτονόητο πρέπει να εφαρμοσθεί και να δώσει ένα Αίσιο και δίκαιο τέλος και για το δημόσιο και για τον πολίτη.
Εννοείται ότι κάτι ανάλογο πρέπει να ισχύσει και γιά τις Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου.
Επίσης οφείλω να επισημάνω την απαράδεκτη προχειρότητα των αρμόδιων της κυβέρνησης που το έτος 2017 διαχειρίστηκε το σοβαρό αυτό θέμα, δίνοντας τις καταστροφικές οδηγίες κατευθύνσεις για την σύνταξη των δασικών χαρτών με τις δυσμενείς για τους πολίτες της Κρήτης συνέπειες.
Αναγνωρίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση με τα νομοθετήματα των ΥΠΕΝ κ.κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Κ και ΣΚΡΕΚΑ Κ βελτίωσε την σχετική διαμορφωμένη κατάσταση που βρήκε και όφειλε να αντιμετωπίσει , πλήν όμως απαιτούνται ακόμη πρωτοβουλίες για Παρεμβάσεις ώστε να έχουμε το δίκαιο και ξεκάθαρο επιθυμητό αποτέλεσμα, γεγονός που επιβάλλει και την δική μας γόνιμη συμμετοχή.
Κύριε Περιφερειάρχη
Ερωτάσθε,
σε ποιες σχετικές τυχόν ενέργειες έχετε προβεί και ποιές πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για την ομαλή και δίκαιη εξέλιξη του σοβαρού αυτού θέματος της εφαρμογής των δασικών χαρτών”.