Η τόνωση της απασχόλησης, ή επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους, η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ, η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η περαιτέρω ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας για το 2025.
Το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί κατά το νέο έτος έδωσε προσφάτως η υπουργός εργασίας κυρία Ν. Κεραμέως μιλώντας στην Βουλή. Το κυβερνητικό πλάνο στον τομέα εργασίας και ασφάλισης επικεντρώνεται στα εξής:
1. Στην τόνωση της απασχόλησης και στην διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που εντάσσονται στην αγορά εργασίας. Ήδη το 2024 – για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια -, η ανεργία κυμάνθηκε σε μονοψήφιο νούμερο, μειωμένη στο 9% το τρίτο τρίμηνο του 2024, σχεδόν 50% κάτω σε σχέση με το 2019.
2. Στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Το 2024 επεκτάθηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και ήταν ήδη σε ισχύ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες φύλαξης και αφορά πάνω από 750.000 εργαζόμενους. Τον Σεπτέμβριο του 2024 άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε τουρισμό και εστίαση και έτσι οι καλυπτόμενοι κλάδοι αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους. Τον προσεχή Μάρτιο θα γίνει πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση και εντός του έτους θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή και σε άλλους κλάδους.
3. Στην αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ. Τη χρονιά που μας πέρασε διευρύνθηκε η λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενώ ενισχύθηκε το ΚΕΠΑ με 700 επιπλέον γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Το 2025 θα προχωρήσει η περαιτέρω αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με την απλούστευση διαδικασιών, τη μείωση ανάγκης για φυσική παρουσία στο ΚΕΠΑ και τον δραστικό περιορισμό αναβολών και καθυστερήσεων.
4. Στην ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μετά την ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό, ξεκινά σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ο διάλογος για την κατάρτιση και έκδοση Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για την θωράκιση του πλαισίου και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
5. Στην ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με δύο έργα: πρώτον, την ψηφιακή αποτύπωση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων, όπου όλες οι καρτέλες ενσήμων με τις χειρόγραφες αναφορές ψηφιοποιούνται και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης όλο αυτό το υλικό γίνεται επεξεργάσιμο για να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα και την ταχύτερη έκδοση συντάξεων. Και δεύτερον τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.
6. Στην περαιτέρω ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος: Ήδη δόθηκε η αύξηση – κατά 2,4% – των συντάξεων ενώ θα ακολουθήσει η αύξηση στα κατώτατα όρια μισθών του ιδιωτικού τομέα και η οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε να υπάρχει εφεξής ένας κατώτατος μισθός για όλους.
Πηγή: ot.gr