Κατηγορηματικά αντίθετος με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ )του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που συντάσσεται με την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου.
Σε σχετική ανακοίνωση του ο Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στη βάση των ραγδαίων επιπτώσεων που προδιαγράφονται από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με το νομοσχέδιο που προανήγγειλε η Κυβέρνηση, καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία σε εγρήγορση.
Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΣΔΕΠ ομόφωνα προκήρυξε πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Η πανελλαδική απεργία για τις 8 Φεβρουαρίου που ομόφωνα προκήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ στο 16ο συνέδριο της, έρχεται ως απάντηση των πανεπιστημιακών δασκάλων στο προαναγγελθέν νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο αυτό που τιτλοφορείται «ελεύθερο πανεπιστήμιο», την εξής μια «ελευθερία» θα υπηρετήσει: της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ιδίως των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Σαν Σύλλογος των μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, συνυπογράφουμε το ομόφωνο ψήφισμα του 16ου Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ που υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους. Ταυτόχρονα ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους.
Ο Σύλλογος ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ ζητά εμφατικά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας.
Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ προκηρύσσει απεργία την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται, σε συντονισμό με άλλους Συλλόγους ΔΕΠ, συλλόγους εργαζομένων και φοιτητικούς συλλόγους».
Αντίθετος και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν/μίου Κρήτης
Την πλήρη αντίθεση του στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δηλώνει και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και παράλληλα δηλώνει την πλήρη αντίθεση του στο ενδεχόμενο διαδικτυακών μαθημάτων.Ο Σύλλογος στην συνεδρίαση της Γενικής του Συνέλευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εξέδωσε, κατέληξε στα παρακάτω:
1.Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και αντίθετες με την πολιτική της κυβέρνησης που επιδιώκει να παραβιάσει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιβάλει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η πολιτική αυτή συνοδεύεται από τη συστηματική υποχρηματοδότηση και την προσβλητική απαξίωση των δημόσιων ΑΕΙ.
2.Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας να αγωνίζονται δημοκρατικά για την υπεράσπιση του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου.
3.Υπενθυμίζουμε πως τα ΑΕΙ δεν αποτελούν κρατική υπηρεσία. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμα, συνεπώς η πολιτική ηγεσία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουμε τα διδακτικά και ερευνητικά μας καθήκοντα.
4.Εκφράζουμε την ευθεία αντίθεσή μας με την (κατά πλειοψηφία) απόφαση της 513ης/31-01-2024 Έκτακτης Συνεδρίας της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, την οποία εισηγήθηκε ο Πρύτανης Γ. Κοντάκης. Η απόφαση αυτή επιβάλλει εξ αποστάσεως εξετάσεις με ηλεκτρονικά μέσα στα Τμήματα όπου η τρέχουσα εξεταστική δεν μπορεί να γίνει με φυσική παρουσία. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Σύγκλητος ανέτρεψε, χωρίς να υπάρχει κανένας αντικειμενικός και τεκμηριωμένος λόγος, πρόσφατη ομόφωνη απόφασή της που αναγνώριζε την αρμοδιότητα των Τμημάτων να αποφασίζουν με ποιον τρόπο εξετάζουν και αξιολογούν τους φοιτητές τους. Η επιλογή της πλειοψηφίας της Συγκλήτου στις 31-01 έρχεται σε πλήρη ρήξη με αποφάσεις Τμημάτων που είχαν απορρίψει τις διαδικτυακές εξετάσεις διότι δεν πληρούν τα νομικά επιβεβλημένα κριτήρια της αδιαβλητότητας. Κυρίως, με την απόφαση αυτή πλήττεται το αυτοδύναμο της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και η αρχή της αυτοτέλειας των Τμημάτων.
5.Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την πιθανότητα διαδικτυακών μαθημάτων, όπως αναφέρει η απόφαση της Συγκλήτου, η οποία, επικαλούμενη το προηγούμενο της πανδημίας, επιδιώκει να εδραιώσει μια διαρκή «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Στην Γ.Σ.αποφασίστηκε η συμμετοχή των μελών του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων στην 24-ωρη απεργία της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου και στις κυλιόμενες στάσεις εργασίας τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς επίσης τη συμμετοχή στα κατά τόπους πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.