Ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου, που κήρυξαν η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς και ελαφρύνσεις των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια πραγματοποίησε η περιφερειακή παγκρήτια σύσκεψη στελεχών της ΑΔΕΔΥ στο εργατικό κέντρο Ρεθύμνου το απόγευμα της Δευτέρας (11/11). Στόχος της συνεδρίασης, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της Ένωσης, η οργάνωση για την απεργιακή κινητοποίηση και η ενεργοποίηση του κόσμου για συμμετοχή. Μεταξύ των αιτημάτων των συνδικάτων των εργαζομένων, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στο Δημόσιο.
«Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα για πάνω από 12-13 χρόνια»
Ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου ανέφερε: «Στις 20 του Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα απεργούμε, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, δεν δεχόμαστε τους μισθούς πείνας και τις αυξήσεις κοροϊδίας της κυβέρνησης».
Ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε: «Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, να επικοινωνήσουμε μαζί του και με τα στελέχη προκειμένου να τους κινητοποιήσουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο. Για 3η φορά μέσα στο χρόνο πηγαίνουμε σε μία γενική απεργία ή πανεργατική απεργία με θέμα τα καθαρά οικονομικά. Βεβαίως υπάρχουν και τα προβλήματα τα συντεχνιακά, αλλά εμείς στοχεύουμε στα οικονομικά, που είναι η στασιμότητα και η υποχώρηση σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό μισθό. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα για πάνω από 12-13 χρόνια και επιμέρους ζητήματα δεν φαίνεται να ανοίγουν, όπως είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το θέμα της εισφοράς του 2% για τη μείωση της ανεργίας, το θέμα των κλιμακίων, τα βαρέα και ανθυγιεινά κ.λπ. Αυτά τα ζητήματα είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα, με κυριότερο πάντα τις αυξήσεις που είναι έξω από κάθε λογική».
Μέλη της ΑΔΕΔΥ επισκέφτηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης και το 2ο δημοτικό σχολείο, εντοπίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, μετά από επικοινωνία που είχαν μαζί τους, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Μπράτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ: «Το πρωί επισκεφτήκαμε το δεύτερο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου και συζητήσαμε με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τα ιδιαίτερα ζητήματα που έχουν και στη συνέχεια συναντηθήκαμε στο νοσοκομείο με το σωματείο των εργαζομένων και των γιατρών. Τα προβλήματα είναι τεράστια στο Γ.Ν.Ρ., οι ελλείψεις πάρα πολλές, οι εργασιακές συνθήκες απαράδεκτες, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό και στηρίζονται στους επικουρικούς. Αυτό που μας επεσήμαναν είναι ότι υπάρχει οικονομικό ζήτημα και ιδιαίτερα με το θέμα των ενοικίων που βρίσκονται στα ύψη και οι υπάλληλοι που έρχονται παραιτούνται, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις της ακρίβειας της ζωής. Ο νοσηλευτής παίρνει 680 ευρώ, 800 ευρώ ο εκπαιδευτικός και περίπου 1200 ευρώ ο γιατρός, ο επιμελητής β’. Με αυτούς τους μισθούς, δεν μπορούμε να μιλάμε για ζωή, ούτε καν για επιβίωση».
«Ο μέσος μισθός της χώρας τρίτος τελευταίος στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Ο Γιώργος Μακράκης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ παρέθεσε στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τη χαμηλή θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δείκτη σύγκρισης του μέσου ετήσιου μισθού με άλλες χώρες. «Βρισκόμαστε σήμερα στο Ρέθυμνο ενόψει της μεγάλης πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου να οργανώσουμε την επιτυχία αυτής της απεργιακής κινητοποίησης και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, μισθούς αξιοπρέπειας προκειμένου να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την ακρίβεια που υπάρχει σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και σε σχέση με τους μισθούς φτώχειας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η έκθεση της Eurostat κατατάσει το μέσο ετήσιο μισθό στη χώρα μας ως τον τρίτο τελευταίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ κοντά στην Ουγγαρία. Επίσης, η χώρα μας είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάσταση που παρατηρούμε δείχνει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο τελειώνει ο μισθός».
Ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε: «Έχουμε φτάσει στα όριά μας, πλέον δεν μπορούμε να ζήσουμε με τον μισθό μας. Ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός παίρνει 776 ευρώ, οι αναπληρωτές παίρνουν 950, στην καλύτερη περίπτωση δουλεύουν εννέα μήνες, κάποιες φορές και επτά. Τα ενοίκια και η ενέργεια έχουν φτάσει στον Θεό. Οι τράπεζες έχουν δισεκατομμύρια κέρδη, αλλά οι μισθοί μας δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Είμαστε σε αγωνιστικό αναβρασμό και ζητάμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Θέλουμε αυξήσεις 20% στους μισθούς μας και επιστροφή του δώρου 13ου και 14ου μισθού».
Τέλος, ο Μάνθος Κυριακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι: «Θέλουμε στις 20 Νοέμβρη στην απεργία να στείλουμε ένα σαφές αντικυβερνητικό μήνυμα, το οποίο θα θίξει όλα τα ζητήματα που αφορά τους εργαζομένους, ξεκινώντας από το ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς. Έχουμε μπροστά μας το τεράστιο κύμα ακρίβειας και τον μηχανισμό που γεννάται από τα χρηματιστήρια ενέργειας. Όλα αυτά θέλουμε να συμπυκνωθούν στις 20 Νοέμβρη, καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά για να στείλουμε το μήνυμά μας».