19 °C Rethymno, GR
22/03/2023

Απεργιακή συγκέντρωση αύριο το πρωί στο δημαρχείο

Την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για αύριο, 8 Μαρτίου, έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, μετατρέποντας την αρχικά προγραμματισμένη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία.«Για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην σχετική ανακοίνωση της.

Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, πρωτοβάθμια σωματεία.

Στο Ρέθυμνο,διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σύλλογοι, ενώσεις και σωματεία εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο δημαρχείο Ρεθύμνου στις 11 το πρωί. Συγκεκριμένα, την διοργανώνουν: η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γενικών οικογενειακών Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, το Σωματείο συμβασιούχων καθαριστριών ν. Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ρεθύμνου, που σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ στο Δημαρχείο. Για να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Για σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές μαζικές μεταφορές για το λαό κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους. Να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη που κυριαρχεί σε αγώνα και φωνή! Να γίνουμε η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Ό,τι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει μετά από άλλα μεγάλα εγκλήματα, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές και στις πλημμύρες, στους σεισμούς, μετά από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος.

Η σχέση κόστος – όφελος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κάθε εργασιακό χώρο είναι η πραγματική αιτία κάθε εγκλήματος που συντελείται σε όλους τους χώρους δουλειάς! Είναι η βάση που αντιμετωπίζει ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, των επιβατών, εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η αιτία για το ατύχημα των Τεμπών, ο λόγος που οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια.

Όλα θυσιάζονται στο βωμό των κερδών! Οι επιβάτες, οι μηχανοδηγοί, οι εργαζόμενοι, αποτελούν την καύσιμη ύλη των κερδών τους, με τη ζωή μας αναλώσιμη.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει στο σύνολο των μεταφορών, στα λεωφορεία, στο μετρό, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια, παντού! Αυτό καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τα συνδικάτα σε αυτούς τους κλάδους. Τώρα πρέπει να εισακουστούν, τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα.

Η ταχύτητα να καταγραφεί το έγκλημα ως «ανθρώπινο λάθος» είχε στόχο να σβήσει τις πραγματικές αιτίες, τους πραγματικούς ενόχους. Ο εργαζόμενος λαός, τα συνδικάτα στο σιδηρόδρομο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όλα τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς, όλες αυτές τις μέρες έχουν φέρει στο προσκήνιο την πραγματική διάσταση στο έγκλημα των Τεμπών. Δεν πέρασε «η σιωπή» που προσπάθησαν να επιβάλουν η κυβέρνηση και όσοι έτρεξαν να πουν την πρώτη ημέρα ότι «δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες».

Επιχειρούν να σβήσουν τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την υποχρηματοδότηση, την «απελευθέρωση» και την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου και την αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής ως κόστος. Είναι αυτοί που υλοποίησαν διαχρονικά την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν έδωσε για 45 εκατομμύρια ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Ιταλική Εταιρεία πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ. Σύμβαση που ανανέωσε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022, δίνοντας επιπλέον 750 εκατομμύρια ευρώ στην ιταλική επιχείρηση για 15 χρόνια, για να εκτελεί την.. «άγονη γραμμή» Αθήνα – Θεσσαλονίκη!

Να απολογηθούν τώρα όλοι αυτοί που αδιαφόρησαν μπροστά στις αγωνιώδεις και αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τις ελλείψεις στην ασφάλεια των δρομολογίων και στο σιδηροδρομικό έργο, τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και λίγες μέρες πριν το δολοφονικό έγκλημα.

Όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας.

Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο βαρόμετρο των κερδών, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

  • Παλεύουμε για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα
  • Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς

Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι».

– Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, το οποίο σε ανακοίνωση το αναφέρει:«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την οργή του και την θλίψη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να στηρίξει την κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η Ο.Υ.Ι.Ε, η Π.Ο.Ε.Ε.Τ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους του Ρεθύμνου να συμμετέχουν στην Κινητοποίηση-Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8/3/2023 στις 10:30 το πρωί στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, ώστε επιτέλους να μπει ένα τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Οι νεκροί του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος ζητούν δικαίωση τώρα».

-Σε κοινή ανακοίνωση τους,ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου,σημειώνουν:«Οι Υγειονομικοί φορείς του Ρεθύμνου καταθέτουμε τη συμμετοχή μας στο Εθνικό Πένθος μετά την τραγωδία των Τεμπών. Εκφράζουμε τη στήριξή μας σε κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών, την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Για το δικαίωμα στην ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για το δικαίωμα στην υγεία, για το δικαίωμα στη ζωή.

Με την απαίτηση να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει, γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη.

Μπροστά στον ανείπωτο πόνο της απώλειας ας είναι τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων ελάχιστο δείγμα της συμπαράστασης μας».

–  Στην αυριανή  24ωρη απεργία συμμετέχει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης.Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την ανείπωτη, πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων. Ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Θρηνούμε τους νεκρούς μας. Ταυτόχρονα όμως είμαστε γεμάτοι οργή και ζητάμε την αλήθεια! Όχι, δεν είναι μόνο ανθρώπινο λάθος. Δεν ήταν η κακιά στιγμή. Είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που βάζει το κέρδος πιο πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Πόνος, θλίψη και οργή για όλα όσα βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

Στις 8 Μαρτίου απεργούμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στο Δημαρχείο Ρέθυμνου.

Είμαστε παρόντες και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για ασφαλείς, δημόσιες και φθηνές μεταφορές. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να τελειώνουμε με το «πάμε και όπου βγει», που αντιμετωπίζουμε και στους δικούς μας χώρους εργασίας με κτήρια ακατάλληλα, δίχως μόνιμο προσωπικό φύλαξης. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη!»

–  Το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία,αναφέροντας σε ανακοίνωση:«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την τραγωδία στα Τέμπη και την αγανάκτησή μας για τις πολιτικές που οδήγησαν στην τρομακτική απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Σε μια συγκυρία που η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία) και του κοινωνικού κράτους βρίσκονται σε υποχώρηση, δηλώνουμε ότι η ασφάλεια των φοιτητών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σε αυτήν την περίοδο εθνικού πένθους, η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ψήφιση νομοσχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων, συνιστά πρόκληση για την ελληνική κοινωνία.

Καταγγέλλουμε τέλος την απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και δηλώνουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε από το στοιχειώδες δημοκρατικό μας δικαίωμα να διαδηλώνουμε πλάι στους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους ενάντια στα νεοφιλελεύθερα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ζωών μας».

–  Το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά ΒΑΠΕ, συμμετέχει στην σημερινή κινητοποίηση και σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ως Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Μια διόλου τυχαία τραγωδία μέσα στην γενικευμένη παρακμή που βιώνει η χώρα μας. Εξαπατώντας τον λαό ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό, οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν και εφαρμόζουν τα μνημόνια ξεπούλησαν την δημόσια περιουσία και τις υποδομές της χώρας υποθηκεύοντας ακόμα και την ζωή των κατοίκων της.

Δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες που χτίστηκαν με κόπο και αίμα από τον λαό υποβαθμίστηκαν, λοιδορήθηκαν και τεμαχίστηκαν προκειμένου να χαριστούν σε περισσότερους «επενδυτές». Βασικά κοινωνικά αγαθά αποτελούν πλέον εμπορεύματα, χρηματιστηριακά προϊόντα και χώρο κερδοσκοπίας, σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η σύγκρουση στα Τέμπη έγινε επειδή τα τρένα – χάριν κερδοσκοπίας – λειτουργούσαν σε συνθήκες 19ου αιώνα και μάλιστα με λιγότερο από τότε προσωπικό! Δεν ήταν ατύχημα αλλά έγκλημα. Ως εδώ! Η κοινωνία οφείλει να ξεσηκωθεί,να παραμείνει σε επαγρύπνηση και να δούμε την πραγματικότητα χωρίς αυταπάτες».