Υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ». Η εν λόγω μελέτη, η οποία είχε αποτελέσει αντικείμενο παλαιότερης συνεδρίασης της Επιτροπής, εξετάστηκε εκ νέου σε συνέχεια και της υποβολής Υπομνημάτων από τον φορέα του έργου ΑΔΜΗΕ ΑΕ, με τεχνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, επί των ζητημάτων και αντιρρήσεων που τέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
Εξέταση τεχνικού υπομνήματος
Για την εξέταση του τεχνικού υπομνήματος και την παροχή πληροφοριών συμβουλευτικής φύσεως προς την Επιτροπή, είχε κληθεί ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Δρ. Εμμανουήλ Καραπιδάκης, ο οποίος συνέβαλε στις εργασίες εξέτασης του θέματος παρέχοντας επιστημονικές διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Δρ. Καραπιδάκη, η υπόγεια ή η υποθαλάσσια διασύνδεση των Χανίων με τη Δαμάστα δεν συνιστάται, καθώς υπάρχει ήδη υφιστάμενη εναέρια διασύνδεση, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ούτε συνήθης ούτε καλή πρακτική να παραλληλίζονται υπόγειο και εναέριο καλώδιο για μεγάλες αποστάσεις λόγω των εντελώς διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών τους. Ο Δρ. Καραπιδάκης επισήμανε ότι εξαιτίας της προβλεπόμενης παύσης λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας στα Λινοπεράματα και την Ξυλοκαμάρα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των μελλοντικών ροών, η ενίσχυση του βόρειου άξονα γραμμής μεταφοράς κρίνεται αναγκαία, και μάλιστα με διαφορετική όδευση από την υφιστάμενη για λόγους αξιοπιστίας.
Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη
Κατά την εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Ξυλούρης ανέφερε ότι «εξετάσαμε με προσοχή τα υπομνήματα που λάβαμε σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής που καλούσε τον φορέα του έργου να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να μας υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Μάλιστα, προκειμένου να εξετάσουμε το τεχνικό υπόμνημα ζητήσαμε τη γνώμη ειδικών επιστημόνων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους. Από τη συνεξέταση όλων των δεδομένων, και τις απόψεις των δημοτικών συμβουλίων και θεσμοθετημένων φορέων, προκύπτει ότι η αναγκαιότητα υλοποίησης της διασύνδεσης Χανιά – Δαμάστα είναι δεδομένη, προκειμένου να κλείσουν τα ρυπογόνα εργοστάσια, αλλά και για την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροδότησης. Αλλά πρέπει να γίνει με τον βέλτιστο σχεδιασμό, που θα διασφαλίζει την υγεία των κατοίκων και τις όσο το δυνατόν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.»
Αναπομπή και εκ νέου υποβολή ΜΠΕ
Κατόπιν εκτενούς διαλόγου και προβληματισμού, η Επιτροπή εξέτασε σε βάθος όλα τα στοιχεία και γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου, την αναπομπή της ΜΠΕ προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου μελέτη που θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των τμημάτων στα οποία πρέπει να γίνει υπογειοποίηση της γραμμής πλησίον δομημένων περιοχών, καθώς επίσης και αναλυτική καταγραφή των εναλλακτικών λύσεων (εξολοκλήρου υπόγεια ή υποθαλάσσια) με τεκμηρίωση και ερμηνεία για τους λόγους επιλογής της βέλτιστης λύσης.
Άλλες Αποφάσεις
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά υπό όρους, επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων:
- Υφιστάμενο τριφασικό ελαιοτριβείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Δάφνης, εντός οικισμού Δάφνης Δ.Κ. Κρυών, Δήμου Σητείας, στην Π.Ε. Λασιθίου
- Υφιστάμενη μονάδα επεξεργασίας ελαιοκάρπου (διφασικό ελαιοτριβείο), ιδιοκτησίας Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Χρυσοπηγής, στη θέση οικισμός Χρυσοπηγής, Δήμου Σητείας, στην Π.Ε. Λασιθίου
- Καταδυτικό Πάρκο σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Νικολάου Π.Ε. Λασιθίου με φορέα έργου τον Δήμο Αγίου Νικολάου
Τέλος, όσον αφορά στη ΜΠΕ «Φράγμα Ινίου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στην Π.Ε. Ηρακλείου, με φορέα έργου τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης», η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα θετικά υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμαρχου και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδος.
Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και δια ζώσης ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης, εκπρόσωποι και μελετητές των υπό εξέταση έργων, εκπρόσωποι φορέων και ενδιαφερόμενοι πολίτες.