Μαζική ήταν η συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων στο χθεσινό παγκρήτιο συλλαλητήριο για τα τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.
Το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, ξεκίνησε με την προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο στάδιο.
Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία με πρώτο σταθμό την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν διαμηνύουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης
Aντιπροσωπεία των παραγωγών επέδωσε ψήφισμα στην Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα την Εθνική Οδό στο ύψος της Νέας Αλικαρνασσού.
Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκονται φορείς και σύλλογοι από όλο το νησί, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα τους. Στο σημείο βρίσκεται ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χνάρης και οι βουλευτές Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης και ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Ο Μιχάλης Καμπιτάκης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος μιλωντας χθες στο ΣΚΑΪ Κρήτης έκανε λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Χαρακτηριστικά μιλώντας στη δημοσιογράφο Αντιγόνη Ανδρεάκη ανάφερε: «Ο εμπαιγμός «πάει και έρχεται». Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω άμεσα καμία λύση, διότι εάν υπήρχε κάποια λύση θα την είχε στο «τσεπάκι» του ο υπουργός με την κάθοδο και την περιοδεία στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Δυστυχώς όπως φαίνεται δεν έχει λύσεις αυτήν τη στιγμή το κράτος να μας προτείνει, τουλάχιστον στα άμεσα ζητήματα που μας απασχολούν και το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας θα έχει συνέχεια. Είναι μια πρώτη μάχη. Ήταν ένα συλλαλητήριο, μια παρουσία που είχαμε να τη δούμε δεκαετίες. Μας θύμισε παλιές εποχές. Ο κόσμος ήταν πολύς πάνω από 10.000, κάτι που σημαίνει ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, δεν πάει άλλο πια».
Αναφορικά με την επίσκεψη του Κ. Τσιάρα στην Κρήτη και την αντίρρηση των κτηνοτρόφων να συμμετέχουν στις συναντήσεις ο κ. Καμπιτάκης, είπε: «Εάν ο υπουργός ήθελε να δει τουλάχιστον το συντονιστικό, θα το έβλεπε. Θα μπορούσε πριν από την ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τους τοπικούς φορείς, να ασχοληθεί μια ώρα με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου κεκλεισμένων των θυρών. Δεν το ζητήσαμε, αλλά δεν είχε καμία διάθεση ο υπουργός και αυτό φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις του και πριν και αφού κατέβηκε στο νησί, καθώς δήλωσε ότι ήρθε για να ενημερωθεί. Ενημερώνουμε εδώ και οκτώ χρόνια υπουργούς. Έχουμε αλλάξει πέντε – έξι υπουργούς, όπως έχουμε αλλάξει και τις διοικήσεις των οργανισμών έξι φορές. Ας καθίσουν κάποιοι εκεί και ας τους μάθουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι προς εμάς και προς τους πολίτες εμπαιγμός. Με το να σταματήσει ο πρωτογενής τομέας να παράγει, να μην γίνονται εγγειοβελτιωτικά έργα, ο πρώτος που το ζει στο πετσί του είναι ο αγρότης. Ο αμέσως επόμενος είναι ο πολίτης, ο καταναλωτής. Δεν θα έχουμε το καλοκαίρι νερό να πιούμε. Δεν θα υπάρχει νερό να ποτίσουμε, το μόνο που θα υπάρχουν θα είναι οι γεωτρήσεις που έχουν στερέψει».
Ο κ. Καμπιτάκης τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των αγροτών.
Στ. Αρναουτάκης: «Η Κρήτη να πάρει αυτά τα οποία δικαιούται»
«Η Κρήτη να πάρει αυτά τα οποία δικαιούται», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου και κατέθεσαν τα αιτήματα που διατυπώνουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του παγκρήτιου συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν σήμερα στο Ηράκλειο.
«Η Κρήτη έχει αδικηθεί διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια και το είπαμε και στον αρμόδιο υπουργό στις συναντήσεις που είχαμε, ότι δεν γίνεται μόνο το νησί να δίνει και να μην παίρνει. Πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός και να δικαιωθούν εύλογα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμαρχοι, οι τοπικοί και πολιτικοί φορείς και οι φορείς του πρωτογενή τομέα συνεργάζονται για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες, γιατί η συλλογική δράση είναι απαραίτητη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η κατάσταση του πρωτογενή τομέα είναι καθοριστική για την οικονομική ευημερία των χωριών στην Κρήτη, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων.