Με 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων, η χώρα μας έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή μεταξύ 20 χωρών της Μεσογείου
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στατιστικά για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καθώς, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές από το meteo.gr, η αθροιστικά καμένη έκταση από την αρχή του 2023 έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου, είναι αυξημένη κατά 195% συγκριτικά με τις εκτάσεις που καίγονται ετησίως στη χώρα μας.
Με 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη, η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών.
Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα.
Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+66%) και το Μαρόκο (+30%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες. Παράλληλα, ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002-2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας.
Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+78%), Γαλλία (+194%), Μαρόκο (+51%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%)
Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
Αύξηση 517% στη μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά
Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002-2022.
Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 47.462 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά.
Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 10.517 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.053 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά.
Αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Τυνησία (+1%) και Ιταλία (+35%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά.
Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη, Βοιωτία – Συνολικά 111 πυρκαγιές
ΕΝ τω μεταξύ συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία, ενώ συνολικά αντιμετωπίζουν 111 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 59 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Ειδικότερα:
Στην Πάρνηθα, οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.
Στη Ροδόπη, οι έντονες αναζωπυρώσεις τις μεσημεριανές ώρες χθες δημιούργησαν μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς, γι’ αυτό τον λόγο στις 15:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής.
Επίσης, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Ζάλτσα, Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας, στην Πύλη Τρικάλων και στη Βίτωλη Μακρακώμης Φθιώτιδας.
Σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στις περιοχές Ζαχάρω, Πύργο, Πηνειό και Ανδραβίδα της ΠΕ Ηλείας, επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ελληνικό Αργολίδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε οχήματα και 2 Α/Φ.
Τέλος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λάγιο Λακωνίας έχει οριοθετηθεί.
Συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Δαδιά Έβρου και 31 πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), Κροατία (1 αεροσκάφος που επιχείρησε στη Δαδιά Έβρου), Γερμανία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (1 ελικόπτερο που επιχείρησε στη Βοιωτία), Ρουμανία (51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στις περιοχές Συκορράχη και Σάππες της ΠΕ Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου) και Σλοβακία (39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (16 πυροσβέστες με τρία οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς).
Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.