Δευτέρα, 13 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Αποκλεισμοί και αθέμιτος ανταγωνισμός στο μεταφορικό έργο της Κρήτης

ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΒΑΝ

Γιάννης Κωστάκογλου Από Γιάννης Κωστάκογλου
18/02/2026 - 12:18 μμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΑΝ

Αντιμέτωποι με ένα καθεστώς αποκλεισμού από συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες και αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε άλλους κλάδους, υπεύθυνους για το μεταφορικό έργο των επιβατών, βρίσκονται, οι επαγγελματίες ΕΙΧ αυτοκινήτων Κρήτης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται σε ισχύ από το 2019, τα λεγόμενα «τουριστικά βαν» εξαιρούνται από τους όρους της νησιωτικότητας, που προβλέπουν για τα δρομολόγιά τους, χαμηλότερα ελάχιστα κόστη στις διαδρομές και επίσης χαμηλότερη ελάχιστη χρονική διάρκεια διαδρομής σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και την ηπειρωτική χώρα. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες οδηγοί των βαν στην Κρήτη υπάγονται σε ένα αντίστοιχο καθεστώς λειτουργίας με αυτό που ισχύει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δηλαδή, για την ανάληψη και την ολοκλήρωση ενός δρομολογίου, η διάρκεια αυτού πρέπει να ορίζεται το λιγότερο στις τρεις ώρες και το κόστος της διαδρομής το λιγότερο στα 82 ευρώ, την ώρα που στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, το ελάχιστο της διαδρομής ορίζεται στη μισή ώρα (30 λεπτά) και στα 36 ευρώ. Οι συγκεκριμένες δεσμευτικές και περιοριστικές ρυθμίσεις στα μετά την πανδημία χρόνια, ουσιαστικά υποβαθμίζουν τη λειτουργία των περίπου 680 τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη και των περισσότερων των 2.000 επαγγελματιών οδηγών. Ο ρόλος των «τουριστικών βαν» δεν αντιστοιχεί μόνο στη μεταφορά των επισκεπτών από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου προς τον αστικό ιστό, αλλά εξυπηρετεί και ολοήμερα ή ολιγόωρα δρομολόγια αναψυχής και εξορμήσεων ή ακόμα και μεταφορές πελατών με εξειδικευμένες ανάγκες, όπως βρεφών, ηλικιωμένων, ζώων συντροφιάς και ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Βασικό αίτημα τους, όπως αυτό διατυπώνεται από το Σωματείο Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με οδηγό Δυτικής Κρήτης, είναι η τροποποίηση του άρθρου 52 του ν. 4093/2012 και συγκεκριμένα της παραγράφου 5, που επικυρώνει όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις και καθιστά άνιση την μεταχείριση των επαγγελματιών οδηγών στο νησί. «Αυτό το άρθρο δημιουργεί σε εμάς ζώνες αποκλεισμού. Αν δηλαδή εγώ έχω έδρα και ξεκινώ το δρομολόγιο μου από το αεροδρόμιο, δεν μπορώ να εκτελέσω διαδρομές μέχρι το Κολυμπάρι, ούτε μέχρι τον Καβρό. Όπως επίσης, σε μεγάλες τουριστικές περιοχές που βρίσκονται σε μία ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, μας αποκλείουν ουσιαστικά από τα δρομολόγια σε αυτές. Σε μία ελεύθερη αγορά μας βάζουν κάποιους όρους που μας αποκλείουν από ορισμένες ζώνες», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Πρόεδρος του Σωματείου Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό Δυτικής Κρήτης, Γιάννης Τεκάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επαγγελματίες ΕΙΧ με Οδηγό διοργάνωσαν κινητοποίηση με αυτοκινητοπορεία σήμερα το πρωί στο ύψος του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στον ΒΟΑΚ, στο Ηράκλειο, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στην κινητοποίηση, η οποία θα διαρκέσει από τις 10 μέχρι τις 12, έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις σε τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες μεταξύ άλλων, «Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με συνεχή ανάπτυξη και περαιτέρω αύξηση επισκεπτών με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Καστελλίου τα επόμενα χρόνια.. Τα ΕΙΧ με οδηγό παρέχουν τουριστικές μεταφορές πάντα με προκράτηση, εξυπηρετώντας επισκέπτες και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών».

Όπως εξήγησε ο κ. Τεκάκης, η ισχύουσα νομοθεσία για το μεταφορικό έργο εξαιρεί όλη την Κρήτη και επιβάλλει μία αναγκαστική χρέωση των 82 ευρώ σε κάθε διαδρομή, όπως διατυπώνει ο νόμος. «Για τους ξένους που δεν το καταλαβαίνουν προφανώς αυτό, θεωρούν ότι είναι κάτι τρελό. Είμαστε επιχειρηματίες και δουλεύουμε έξι μήνες τον χρόνο, από τους οποίους οι τέσσερις μήνες πραγματικά είναι κερδοφορία και οι υπόλοιποι είναι να βγάλουμε τα έξοδά μας. Είναι τελείως παράλογο, τελείως αντιεπαγγελματικό, στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί, έχουμε ένα επάγγελμα κλειστού τύπου, όπως αυτό των ταξί, που στην Ευρώπη δεν ισχύει», σημείωσε ο κ. Τεκάκης και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι ο κλάδος των επαγγελματιών οδηγών ταξί είναι αντίθετος προφανώς με τα αιτήματα των ιδιοκτητών «τουριστικών βαν». «Αυτήν την στιγμή στην Κρήτη, υπάρχει παραπάνω αριθμός αδειών στα ταξί, από τον αριθμό των νόμιμων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος τους κάνει κάποιες χάρες και για να μην χάσουν τα προνόμιά τους, πιέζουν μία άλλη κατηγορία, εμάς, για να βγάζουν το κάτι παραπάνω». Πράγματι και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» Ηρακλείου στις 9/2, οι νέες άδειες ταξί που έχουν χορηγηθεί σε όλη την Κρήτη είναι μόλις οκτώ, ακριβώς γιατί οι υφιστάμενες άδειες καλύπτουν ή υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο. Συγκεκριμένα, στον δήμο Χανίων υπάρχουν 224 υφιστάμενες άδειες, έναντι 179 που προβλέπει ο νόμος, στον Δήμο Ρεθύμνης, 78 υφιστάμενες, με ανώτατο όριο 75, στη Χερσόνησο: 98 υφιστάμενες, με όριο 81, στον Άγιο Νικόλαο 73 υφιστάμενες, με όριο 52, στη Σητεία 38 υφιστάμενες, με όριο 31 και στο Ηράκλειο 472 άδειες, με όριο τις 309.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τεκάκη και σε αντίθεση με τους οδηγούς ταξί, οι επαγγελματίες οδηγοί των τουριστικών βαν μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή και πολύ εύκολα, με ψηφιακά εργαλεία. Όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου όλο το μεταφορικό τους έργο, δηλαδή τον χρόνο εκτέλεσης του δρομολογίου, τα χρήματα για την εκμίσθωση του βαν και τη διαδρομή που έχει εκτελέσει. Οι έλεγχοι εκτελούνται συνήθως, όπως ανέφερε ο κ. Τεκάκης, από μικτά κλιμάκια υπηρεσιών, της τουριστικής αστυνομίας και της ΟΕΠΤΑ, ωστόσο η υποστελέχωση αποτελεί και στις συγκεκριμένες υπηρεσίες σημαντικό «αγκάθι» για την αποτελεσματική λειτουργία τους.

Tags: sidebar_nowταξίΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΑΝ
Share238Tweet149Send
Γιάννης Κωστάκογλου

Γιάννης Κωστάκογλου

Σχετικά νέα

ΤΑΞΙ

Μειωμένη ζήτηση για ταξί στο Ρέθυμνο λένε οι επαγγελματίες

02/08/2025 - 10:30 πμ
Άγρια επίθεση σε οδηγό ταξί στην Αγ. Πελαγία – Τον χτύπησαν με κατσούνες

Άγρια επίθεση σε οδηγό ταξί στην Αγ. Πελαγία – Τον χτύπησαν με κατσούνες

07/04/2025 - 8:45 πμ
5096371550013172 image 1727177682

Χειρόφρενο για τα ΤΑΞΙ την Παρασκευή – Τρίωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη 

24/02/2025 - 1:53 μμ
5060912602885441 ταξί

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων οι οδηγοί ΤΑΞΙ 

14/01/2025 - 12:54 μμ
Επόμενο άρθρο
5406499229543691 anemos-1200x801-1200x801

Ξεπέρασαν τα 120 km/h οι ριπές του ανέμου στην Κρήτη σήμερα

Τελευταία νέα

Τροχαίο ατύχημα με τέσσερις τραυματίες στη διασταύρωση της Καρέ -Δεύτερο τροχαίο στην παραλιακή

Τροχαίο ατύχημα με τέσσερις τραυματίες στη διασταύρωση της Καρέ -Δεύτερο τροχαίο στην παραλιακή

12/04/2026 - 7:56 μμ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Mεγάλο στοίχημα και επιδίωξη η επέκταση της τουριστικής σεζόν

12/04/2026 - 2:00 μμ
5452328408523024 εικόνα Viber 2026-04-12 12-29-31-593

Ανάσταση στο Χαμαλεύρι έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου

12/04/2026 - 1:34 μμ
Εντεκάχρονος έπεσε σε πηγάδι στο Μελισσουργάκι 

Εντεκάχρονος έπεσε σε πηγάδι στο Μελισσουργάκι 

12/04/2026 - 11:44 πμ
5452237057429763 krotida

Κροτίδα «έσκασε» στα χέρια 16χρονου στην Ιεράπετρα

12/04/2026 - 11:02 πμ
5452224981960783 ΑΤ ΜΙΝΩΑ 1

Συνελήφθη 60 χρονος στο Ηράκλειο-Έκρυβε στο σπίτι του όπλα και φυσίγγια

12/04/2026 - 10:44 πμ
5452222777117228 μεταναστες

Τρεις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη νότια Κρήτη 

12/04/2026 - 10:38 πμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr