Με αφορμή θέσεις που εξέφρασε δημόσια ο δήμαρχος Ρεθύμνης σχετικά με το θέμα παράτασης του ωραρίου μουσικής των καταστημάτων, επαγγελματίες της παλιάς πόλης απαντούν σχετικά και εκθέτουν για μια ακόμη φορά τις απόψεις τους για το θέμα. Σε επιστολή τους οι: Μαρίνος Αλεξανδρόπουλος, Στυλιανός Λαγκουβάρδος, Αγγελική Παπαδάκη, Ευθύβουλος Τσουδερός και Σμαράγδη Κουμεντάκη, αναφέρουν:
«Συμφωνούμε με τη θέση του κ. δημάρχου ότι κανείς δεν δικαιούται να είναι ασύδοτος όπως επίσης ότι δεν είναι ανάγκη από τις 11 το βράδυ να κλειδώνουν τα πάντα και να γίνεται η πόλη βουβή. Όμως, από ότι γνωρίζουμε, κανείς δημότης δεν έχει ποτέ ζητήσει η διασκέδαση στην πόλη να σταματάει στις 11 το βράδυ. Επίσης, η Ελληνική Πολιτεία έχει θεσπίσει νόμους και διατάξεις ώστε να μην μπορεί κανείς να είναι ασύδοτος, εκτός και αν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Οι νόμοι επιτρέπουν διασκέδαση μέχρι το πρωί κάτω όμως από προϋποθέσεις χρήσης γης, κατάλληλου χώρου, ηχομόνωσης και με τη βασική προϋπόθεση ότι δεν ενοχλούνται οι περίοικοι. Δεν δικαιολογείται καταστήματα να κάνουν χρήση μουσικής στον εξωτερικό τους χώρο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας ενώ οι περίοικοι ενοχλούνται και όταν μάλιστα αυτό βεβαιώνεται και σε κάθε αυτοψία της διεύθυνσης Υγείας στις ιδιοκτησίες τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος το Ρέθυμνο να γίνει βουβή πόλη όπως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν. Τα αρμόδια δημοτικά όργανα κ. δήμαρχε δεν καλούνται να διαλέξουν μεταξύ βουβής ή ζωντανής πόλης. Καλούνται να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν για την πόλη μας το δρόμο της νομιμότητας, ή αν θα επιλέξουν να καλύπτουν την παραβατικότητα. Η νομοθεσία δεν επιτρέπει κύριε δήμαρχε να δοθεί άδεια παράτασης ωραρίου μουσικής αν ενοχλούνται οι περίοικοι και το γνωρίζετε πολύ καλά. Άρα, δεν μιλάμε για βουβή πόλη, μιλάμε για σεβασμό των νόμων, μιλάμε για σεβασμό στο δικαίωμα εκείνων που θέλουν να κοιμηθούν ή να ησυχάσουν. Η πόλη μπορεί να είναι ζωντανή όπως άλλωστε ήταν και πριν επικρατήσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση συνέπεια της ασυδοσίας κάποιων. Η διασκέδαση εξάλλου μπορεί να συνεχίζεται σε χώρους στεγασμένους και κατάλληλους για αυτή τη λειτουργία.
Πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να σέβεται την πόλη και την ζώνη στην οποία επιλέγει να εγκατασταθεί και να είναι προετοιμασμένος να λειτουργήσει ανάλογα. Δεν είναι παράξενος ούτε υπερευαίσθητος o κάτοικος ή ο επισκέπτης που προσπαθεί να κοιμηθεί ακριβώς πάνω από ηχεία. Επίσης δεν είναι «άτυχος» ο επιχειρηματίας που επέλεξε εν γνώση του να εγκατασταθεί κάτω από σπίτια και καταλύματα, με σκοπό να λειτουργήσει υπαίθριο μπαρ με μουσική από το πρωί μέχρι το επόμενο πρωί. Η πόλη δεν θεωρείται «ζωντανή» μόνο όταν η μουσική της ακούγεται από την παραλία μέχρι τον Μασταμπά, ούτε είναι νόμιμο ο κάθε επιχειρηματίας να κρεμάει εξωτερικά αυθαίρετα ηχεία ανεξέλεγκτα σε οποιοδήποτε στενό και γωνία στην, κατά τα άλλα, «προστατευόμενη» από τον θόρυβο Παλαιά Πόλη. Πόσοι ακόμη κάτοικοι πρέπει να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους για να είναι είμαστε ευχαριστημένοι με τη «ζωντάνια» της πόλης; Τι άλλαξε από την συνεδρίαση της 12/10/11 όπου συμφωνήθηκε μουσική στην ζώνη γενικής κατοικίας μέχρι τις 12:30 και ο δήμαρχος τόνιζε ότι «θα αφορά μόνο τα καταστήματα που παίζουν μουσική σε κλειστό χώρο και έχουν τις προδιαγραφές να είναι χώρος μουσικής». Πώς φτάσαμε από τα ήπια κέντρα αναψυχής στεγασμένων χώρων, στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης σε περιοχές κατοικίας; Πώς φτάσαμε να συζητάμε ότι η οχληρή μουσική σε εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, σε μια πόλη με τόσο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο όπως η δική μας. Σε κανένα ιστορικό κέντρο της Ευρώπης δεν επικρατεί τέτοια ασυδοσία και η πόλη δεν ζωντανεύει από τα ντεσιμπέλ, ζωντανεύει από τον πολιτισμό!
Οι νόμοι δεν διαχωρίζουν αυτούς που είναι λίγο θορυβοποιοί από αυτούς που είναι πολύ θορυβοποιοί, διαχωρίζουν αυτούς που αποδεδειγμένα ενοχλούν τους περίοικους από αυτούς που δεν ενοχλούν. Διαχωρίζουν τους επιχειρηματίες που έχουν τις κατάλληλες συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας ώστε να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης μουσικής από αυτούς που πολύ απλά δεν τις έχουν. Όταν λοιπόν δεν έχει ανακληθεί ποτέ καμία άδεια χρήσης μουσικής από καταστήματα που συστηματικά ηχορυπαίνουν, ή από καταστήματα που έχει επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ότι επιβαρύνουν την υγεία των περιοίκων, πως περιμένουμε να μπει τάξη και να υπάρξει συμμόρφωση; Αναρωτιόμαστε τι επιπλέον βεβαίωση θα δώσει ο «ατομικός καταμετρητής της όχλησης κάθε επιχείρησης» που δεν την έχουμε ήδη από τις επίσημες βεβαιώσεις των Υγειονομικών ελεγκτών οι οποίες καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Αναρωτιόμαστε επίσης πως θα τηρηθούν τα όρια και οι κανόνες που θα τεθούν σε νέα κανονιστική όταν ο ίδιος ο δήμος παραβιάζει εδώ και χρόνια τον ένα και μοναδικό κανόνα ωραρίου της υπάρχουσας κανονιστικής.
Δεν γνωρίζουμε κ. δήμαρχε αν υπάρχουν κάποιοι που διαμαρτύρονται από συνήθεια ή δείχνοντας υπερβολική ευαισθησία. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η υπάρχουσα νομοθεσία σας παρέχει την ευχέρεια, με τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, να εξακριβώσετε ποιοί πραγματικά οχλούνται και ποιοί όχι. Να εξακριβώσετε πού μπορεί να υπάρχει μουσική και πού δεν μπορεί. Για αυτό τον λόγο άλλωστε η νομοθεσία έχει αφήσει αυτές τις αποφάσεις για παράταση ωραρίου μουσικής στην κρίση της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε η προστασία των δημοτών να γίνεται με τρόπο δίκαιο, νόμιμο και ανάλογα με την περίπτωση και τις συνθήκες. Τα μέσα υπάρχουν, οι νόμοι υπάρχουν και οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες. Αυτό που απομένει είναι η βούληση να το πράξετε. Από λόγια χορτάσαμε, πράξεις χρειάζονται».