Απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στη γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα και πρόταση για πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης αποφάσισε χθες ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου.
Σε μια συνεδρίαση έντονη και πολύωρη στην οποία παραβρέθηκαν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου, του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ και της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον διατυπώθηκαν οι απόψεις σχετικά με τις αντιρρήσεις ως προς το έργο και τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργήσει στο περιβάλλον.
Εκ μέρους του συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ η Κατερίνα Κορρέ αναφέρθηκε στις περιοχές του Ρεθύμνου τις οποίες θα πλήξει περιβαλλοντικά το έργο σε περίπτωση που υλοποιηθεί όπως προβλέπει η ΜΠΕ ενώ ο κ. Κώστας Μανωλεσάκης εκ μέρους του Ορειβατικού συλλόγου έκανε λόγο για ένα «εργολαβικό πάρτι που εξυπηρετεί άλλα πράγματα».
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΗ Κώστας Ηλιάκης, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και επεσήμανε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Ο ΑΔΜΗΕ είπε είναι δημόσια επιχείρηση. «Το 51% ανήκει στο κράτος και αυτός είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην». Όπως είπε, η υπογειοποίηση του καλωδίου είναι εννέα φορές ακριβότερη, όμως αν αυτή γίνει, θα πρέπει να γίνει μαζί με τον ΒΟΑΚ, ενώ ο ίδιος προτείνει την πόντιση του καλωδίου.
Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητήριο ο πρόεδρος Σπύρος Καλησπεράκης σημείωσε ότι το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτη έχει εγγράφως διατυπώσει την πρότασή του και σημείωσε ότι «Το θέμα είναι αν είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο το έργο περισσότερο από την υφιστάμενη κατάσταση. Οι αριθμοί λένε ότι η Κρήτη χωρίς τη μεγάλη διασύνδεση θα έχει πρόβλημα».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει αναπομπή της μελέτης, καθώς όπως είπε οι απαντήσεις του ΑΔΜΗΕ είναι πλημμελείς ενώ ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψει ανεμογεννήτριες στα χωρικά ύδατα του δήμου.
«Το νησί χρειάζεται ενεργειακή ευστάθεια και το θέμα είναι πως θα γίνει η καλύτερη δυνατή όδευση». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά ένσταση για την πόντιση του καλωδίου.
«Εμείς είπαμε ότι αφού το έργο χρειάζεται, δεν έχουμε πρόβλημα. Η επιτροπή περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα αρνητική απέναντι στις ανεμογεννήτριες.
Μακάρι, το καλώδιο να μπορεί να ποντιστεί». Παράλληλα χαρακτήρισε εγκληματική την υπογειοποίηση του καλωδίου, σημειώνοντας ότι: «Η όδευση υπογειοποιημένα, από το δίκτυο είτε του νέου είτε του παλιού ΒΟΑΚ είναι εγκληματική για τον δήμο Ρεθύμνης και αποκρούεται από όλους τους κατοίκους. Επίσης, η υπογειοποίηση μέσα από τα βουνά είναι τραγική, δεν γίνεται.
Άρα η μόνη έξοδος είναι είτε η πόντιση είτε η επιλεκτική λιγότερη επιβάρυνση περιοχών.
Πράγματι η πόντιση του καλωδίου θα μας απαλλάξει από όλες τις μουρμούρες, αν δεν έχουμε θέμα με την καρέτα καρέτα. Στο τέλος της μέρας, είναι προτιμότερο να έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον».
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και μίλησε ο Εμμανουήλ Καραπιδάκης αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών ΕΛΜΕΠΑ ο οποίος συμφώνησε ότι η τεκμηρίωση του ΑΔΜΗΕ είναι ελλιπέστατη. «Θα έπρεπε να είχε τεκμηριωμένη απάντηση» είπε. «Τα μεγάλα φορτία παρουσιάζονται μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων και συνεπώς αυτή η γραμμή πρέπει να γίνει για να ενισχύσει τη ροή της ισχύος και την ευστάθεια του συστήματος». πρόσθεσε
Αναφέρθηκε το κομμάτι του υπόγειου καλωδίου επισημαίνοντας ότι δεν είναι δόκιμος τρόπος για να λειτουργήσει μια υπόγεια και μια υπέργεια γραμμή. «Αν το κάνει ο ΑΔΜΗΕ θα συναντήσει πρόβλημα στη λειτουργία» σημείωσε.
Τέλος ανάφερε επικαλούμενος το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης ότι «Σε επίπεδο πλέον του 75% καλύπτεται από μη ανανεώσιμες πηγές και το 2023 και το 2024 θα κλείσει με κάλυψη ενεργειακού ισοζυγίου από ΑΠΕ με 23%. Δεν είναι αρκετές αν θέλουμε να σβήσουμε τα εργοστάσια».